Maarsseveense Plassen: Droomplek in Nederland

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Maarsseveense Plassen: Droomplek in Nederland

Door de Corona-crisis ga ik per fiets naar Droomplekken in mijn regio.

Lees verder

Droomplekken zoeken in eigen land

Het zijn vreemde tijden. Als reisjournalist zou ik normaal gesproken nu in het buitenland zitten. Maar nu heb ik even geen werk. Al heeft het een voordeel; ik krijg nu de unieke kans om het voorjaar in eigen land te zien. Dus stap ik op de fiets naar een natuurplekje in mijn regio.

Net als iedereen heb ik geen idee hoe lang deze situatie duurt. Ik werk normaal vanuit huis als ik in Nederland ben. Ik woon in Utrecht en de Maarsseveense Plassen liggen op een steenworp afstand. De gehele week ben ik binnen geweest. Zoals de meeste mensen hou ik een gepaste afstand van iedereen. Minimaal 1,5 meter, al is het meestal veel meer. Zeker in de natuur is dat gangbaar merk ik al snel. 

Maarsseveense Plassen. ©Corno van den Berg

En ik ben gezond dus dan kan ik op pad toch? Ik neem wat warme thee mee, want het is ongekend fris in de ochtend. Mijn mobiel geeft vier graden aan. in de heerlijke voorjaarszon is het warmer. Althans ietsje. Dit is hoe voor mij winter zou moeten zijn. Fris, maar met een heerlijk zonnetje. En niet grauw en tien graden.

De Maarsseveense Plassen ken ik al sinds mijn jeugd. Ze bestaan uit meerdere meren ten noorden van Utrecht. Waaronder een recreatief meer, maar ook het kleine meer zoals het bij de lokale bevolking wordt genoemd. Dat minder bekend is, behalve bij natuurliefhebbers, wandelaars en hondenbezitters. Ik kom er elk jaar diverse keren; in elk seizoen.

Bosanemonen. ©Corno van den Berg

Per fiets op pad is een frisse neus halen; letterlijk. Als ik aankom merk ik dat een paar honden nog blijer zijn dan ik dat ze hier zijn. Een paar vissers zitten aan de waterkant. Bij hen is weinig beweging te zien. 

Totdat er plots van alles gebeurt. Een van hen trekt een 95 centimeter grote snoek op de oever. Wat een beest. Na een foto laat hij het dier weer los in het water. Wat hij het mooiste moment van de vangst vindt, zegt hij.

Voorjaar. ©Corno van den Berg

Het meer is een klein paradijs net buiten Utrecht. Waar je heerlijk kunt wandelen rondom het meer. Door de jaren heen heb ik er diverse ringslangen gezien, zelfs van erg dichtbij. Alsook kuifeenden, aalscholvers, futen en talloze andere vogels. Maar het is vooral de rust die je hier voelt. Al rukt ook hier de bebouwing op, met als laatste ‘aanwinst’ een paar extreem luxe huizen vlakbij het meer. 

Desondanks is dit nog een heerlijke plek bij mijn huis. Ik keek nu wel met andere ogen. En ging op zoek naar de dieren en de bloemen die nu al bloeien. Ook al is het pas maart. Ik werd aangenaam verrast. Kijk maar:

Bekijk mijn video