Corno van den Berg©2021

Op cruise met Jon Bon Jovi

Ik vaar met de zanger van de band Bon Jovi van Barcelona naar Mallorca en terug. Met onderweg talloze optredens.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Sommige reizen zijn anders, zoals deze cruise. Wat eigenlijk meer een concert van meerdere dagen is op een schip. Muziek speelt tijdens de reis de hoofdrol, of eigenlijk een rocklegende als Jon Bon Jovi. Waar ik mee ben opgegroeid, al ben ik geen hardcore fan.

Wat kost het?

Deze cruise van Norwegian Cruise Lines is niet goedkoop. De prijzen voor vier dagen begonnen rond de 2000 dollar per persoon. In deze prijs zijn alle concerten, shows en alle maaltijden bij de diverse restaurants inbegrepen. Net als frisdrank en water. Alcohol moet je bijbetalen. Dit geldt ook voor de diverse specialiteitenrestaurants.

Je mag in Mallorca een dag van boord, dit is wandelend te doen. Al kun je ook een van de diverse excursies boeken aan boord, waarbij je met een bus op pad gaat. Jon Bon Jovi deed deze cruises dit jaar voor het eerst. Of er volgend jaar weer een komt is nog niet duidelijk.

 

 


Een cruise met Jon Bon Jovi. Het bestaat. Ik reis van Barcelona naar Mallorca en krijg aan boord van het schip twee concerten van Jon Bon Jovi. Eentje bij het zwembad en een akoestische sessie binnen. Met duizenden fans.

Door Corno van den Berg

,,Anderen gaan op therapie, wij gaan op reis met Jon Bon Jovi.” Adriana Barreto uit Brazilië lacht. Ze is alleen op reis net als Sarah Fry uit Engeland. De twee hebben elkaar net ontmoet bij de reling. De reden: Via de scheepsintercom is zojuist bekend gemaakt dat Jon Bon Jovi binnen tien minuten aan boord komt.

De vrouwen turen over de reling om hun idool te zien. Ze hopen een glimp van hun ‘Jon’ op te vangen. De vrouwen zijn naar Spanje afgereisd om dicht bij hun rockidool te zijn. ,,En ja, dichterbij dan dit komt je niet,” aldus Sarah. ,,Er zijn maar weinig artiesten die zoveel voor hun fans doen. Ik ben geen groupie, maar mijn vrienden zeggen van wel. Geen probleem,” lacht ze.

De zon gaat onder tijdens het concert.
De zon gaat onder tijdens het concert. Corno van den Berg

Ze kennen veel roddels, maar genieten vooral van de show. Adriana: ,,Hij is erg energiek, hij leeft van zijn shows. Ik denk bij zijn shows niet aan werk, mijn beslommeringen, ik denk aan niets, gewoon genieten.” Adriana laat haar Braziliaanse passie zien. ,,Ik ga dansen, altijd. Ik verlies minstens twee kilo op zo’n reis.”

Wat bijzonder is, want je kunt overal gratis eten en drinken. Het is er in overvloed op diverse plekken op de boot. Alleen alcohol moet je bijbetalen. En ja, dit is wel een andere cruise. Muziekcruises zijn hot. Je kunt tegenwoordig al op Blues-cruise, terwijl met name rocksterren zich graag lenen voor een trip met hun fans. Zoals bijvoorbeeld de band Kiss.

Op het schip staan diverse poppen van Bon Jovi voor een foto.
Op het schip staan diverse poppen van Bon Jovi voor een foto. Corno van den Berg

Bonte verzameling aan fans

Als ik over het schip loop valt me op dat het een bonte verzameling aan mensen is. Oud en jong, stelletjes, maar ook moeders met hun dochter. Alsook oude rockers met spijkerjasjes, lange haren en veel tatoeages. Ze hebben allemaal een ding gemeenschappelijk. Ze zijn idolaat van Jon en van zijn muziek.

Wat vooral te zien is aan de kleding, maar ook omdat ze elk nummer luidkeels meezingen. Of het nu het overbekende ‘You give love a bad name’ is of ‘Living on a Prayer’, maar ook de mindere bekende nummers doen het goed. Ik zie het zelfs in de hot tub, waar de fans dansend in het water volop mee brullen op elke song.

De sfeer tijdens het concert.
De sfeer tijdens het concert.Corno van den Berg

Online konden fans een vraag stellen aan Jon. Als ze mazzel hebben wordt hun vraag geselecteerd. En mogen ze hem stellen. Adriana is uitgekozen. En ja, ze is nerveus. Hij stelt haar op haar gemak en lacht volop. Waarna hij enkele nummers speelt; akoestisch. Het is een zeer intieme setting.

Net na een nummer komt een fan plots aangerend en klimt het podium op. Een bewaker wil haar tegen houden, maar Jon wuift hem weg. Ze mag het podium op en even met hem knuffelen. Ze probeert hem te zoenen, maar hij ontwijkt alles handig. Jon kent dit fenomeen al vanaf dat hij begon in de jaren tachtig. Op zijn leeftijd (57) kan hij er alleen maar om lachen.

De akoestische sessie met Jon Bon Jovi.
De akoestische sessie met Jon Bon Jovi. Corno van den Berg

Die heerlijke roddels…

Zijn kapsel… Het is een van de meest besproken items op deze cruise. Want ja, hij ziet er nog wel goed uit hoor ik, ondanks zijn grijze haar. Jon wordt dan ook liefkozend The Grey Fox genoemd.

Een van de souvenirs die je kunt kopen op het schip.
Een van de souvenirs die je kunt kopen op het schip. Corno van den Berg

Maar ja, zijn haar is wel wat lang hoor ik. Al vinden anderen het juist mooi. En hij is wat klein en zijn tanden zijn wel erg wit. Ik val midden in heerlijke gesprekken over hun idool.

De prijs van de cruise is pittig; het begint bij zo’n 2.000 dollar. Alles is hier ‘big business’. Overal kun je spullen kopen van Bon Jovi. Sweaters, broeken en vooral T-shirts.

Maar ook drinkbekers, sleutelhangers en meer. Er is ook een loterij waarbij je een gesigneerde gitaar van hem kunt winnen. Meedoen kost 10 dollar.

Alle weetjes, roddels en achtergrondverhalen over Jon en de band worden geabsorbeerd als een spons.

En als je op de foto wilt met Jon moet je betalen; zo’n 100 euro. Wat een hele belevenis is. De mensen staan in de rij. En je moet je telefoon en alles afgeven. Oh, en een drankje meenemen naar de photoshoot mag ook niet. Jon wacht in een soort paskamer, waar je precies vijf seconden met hem hebt.

Hij geeft je een hand, lacht voor de foto en je mag gaan want de volgende wacht. Voor ik het weet sta ik weer buiten. Ik heb die fotograaf helemaal niet gezien geloof ik.

Zo ziet de cruise er uit

De cruise duurt vier dagen; start en finish zijn in Barcelona. Waarbij je opvallend veel tijd op zee door brengt; met veel muziek op het schip overal. Al heb je ook een dag op Mallorca. Maar lang niet iedereen gaat van boord in Mallorca. ,,Ze komen voor Jon, niet voor de uitstapjes,” legt Anthony uit. Ja, dat was me al opgevallen.

Een leuk aspect van deze reis is dat zijn familie ook op de cruise is. Zijn broer Matt is al jaren Jon’s beveiliger. Hij doet een vragenrondje met de producer van zijn shows. De zaal zit afgeladen vol. Alle weetjes, roddels en achtergrondverhalen over Jon en de band worden geabsorbeerd als een spons. En hoe gekker, hoe meer gelach.

Zoon Jesse zet een handtekening op zijn eigen fles.
Zoon Jesse zet een handtekening op zijn eigen fles.Corno van den Berg

Zijn broer en zoon zijn er ook

Een van zijn zoons, Jesse, zit in de wijnteelt. Dus is er een wijnproeverij waarbij hij over zijn project vertelt. Hij maakt rosé in samenwerking met een Franse wijnmaker. Bijzonder is wel dat hij niet teert op de naam van zijn beroemde vader. De wijn heet bijvoorbeeld ‘Hampton Water’ met geen enkele verwijzing naar de familie.

Als een vrouw uit Zuid-Afrika vertelt dat ze voor hem komt en niet voor zijn vader, moet hij hard lachen. ,,Dit is het beste moment van de week. Dat je voor mij komt en niet voor Jon,” glundert hij. Na afloop van de sessie mag je een fles wijn kopen, waar hij dan zijn handtekening op zet. De rij met wachtenden is ook hier ruim honderd meter lang….

Maar alles draait hier om Jon. Tijdens het concert bij het zwembad vraagt Jon aan twee fans of ze een lied met hem willen zingen. Een van hen is Kaitlyn Maxwell. Ze staat letterlijk te springen in de lucht als hij het vraagt. Dit is haar kans.

Kaitlyn na haar optreden met Jon Bon Jovi.
Kaitlyn na haar optreden met Jon Bon Jovi. Corno van den Berg

Ze klimt het podium op en krijgt een omhelzing van Jon. Op het podium staat ze te rocken alsof haar leven er van af hangt. Maar haar stem is gaaf, zelfs Jon is onder de indruk. ,,Ja, ik moest dit doen,” zegt ze achteraf met trillende stem. Heerlijk, zulke mensen.

De wondere wereld van een rockster

Eerlijk is eerlijk, het is allemaal erg grappig. Rocksterren leven in een aparte wereld, waar talloze gekke dingen gebeuren. Zoals dit. Maar ook het uitgebreid begroet worden als hij uit een auto stapt en de boot op komt. Jon begroet het luid gegil van de oudere volwassenen met een glimlach. Net als op de talloze spandoeken en de tekstborden van fans met ‘I Love You Jon’.

Het zwembad tijdens de cruise.
Het zwembad tijdens de cruise. Corno van den Berg

Terwijl ik rondloop op het schip kijk ik naar de passagiers. Ruim 50% van de deelnemers komt uit de Verenigde Staten, het thuisland van Jon. De rest van over de gehele wereld. En dan echt overal vandaan: Australië, Zuid-Afrika en Brazilië bijvoorbeeld. Bijna 70% is vrouw, dat had ik wel verwacht. En de leeftijd is veelal tussen de 40 en 50, maar opvallend genoeg zie ik veel jongeren.

Zoals bij alle grote cruises heb je talloze restaurants aan boord. De meeste daarvan zijn ‘gratis’, waar je kunt kiezen uit een groot buffet. Met van alles, uit diverse landen. Het smaakt oké en is makkelijk verteerbaar. Bij een aantal specialiteitenrestaurants moet je echter bijbetalen. Dit heeft wel een groot voordeel; het is er veel rustiger.

Yoga aan boord van het schip.
Yoga aan boord van het schip. Corno van den Berg

Ook kun je hier fitnessen of een yogales volgen. En er is een zeer uitgebreide spa en wellness boetiek, waarbij je zelfs Botox kunt krijgen. Of je tanden kunt laten bleken. Zodat je er zelf als een heuse artiest uit gaat zien.

Naast Jon Bon Jovi treden meerdere bands op. Waaronder een coverband van Bon Jovi, maar ook diverse artiesten met hun eigen repertoire. Zodat je op elke dag wel muziek hebt tijdens de cruise. Alles is live, waarbij de laatste avond wel bijzonder is. Er is een heuse ‘Jaren Tachtig Party’, het decennium dat Bon Jovi door brak.

De crew gaat dansen bij het concert van Jon Bon Jovi.
De crew gaat dansen bij het concert van Jon Bon Jovi. Corno van den Berg

Iemand had een idee

De organisator van deze reizen is Anthony Diaz. Hij heeft daarvoor speciaal een bedrijf opgericht. Sixthman organiseren per jaar meerdere muziekcruises op zee. Anthony kwam op het originele idee. ,,Iedereen heeft een held. En je kunt op vakantie met hem of haar.” Al was dat makkelijker gezegd dan gedaan, want cruiseschepen zijn niet gebouwd op concerten.

Jon Bon Jovi tijdens het concert.
Jon Bon Jovi tijdens het concert. Corno van den Berg

Anthony benaderde broer Matt. Die een belangrijke rol speelde. ,,Het hele cruise idee stelde ik voor aan hem. En vroeg hem hoe Jon zou reageren. ,,No way,” zei hij meteen. Matt vult aan: ,,Ik ging er toch over nadenken. En dacht toen: Hoe geweldig zou het zijn?”

,,Waarna ik het heel zachtjes tegen Jon zei. En hoe perfect het zou zijn voor de fans. En hoe intiem. Heel langzaam begon het idee te groeien. En nu hebben we de eerste cruise in de Middellandse Zee…” Hij lacht breeduit. ,,Sommige dingen moet je gewoon doen omdat het goed voelt.” Komt er volgend jaar weer een vraag ik. ,,Ik kan nog niets toezeggen, maar misschien.” Hij glimlacht, maar meer krijg ik niet uit hem.

Een glas wijn op de cruise.
Zelfs de glazen zijn aangepast. Corno van den Berg

Uniek concept: Soul Kitchen:

Ik ga eten in het pop-uprestaurant van Jon Bon Jovi’s restaurantketen Soul Kitchen. Dit concept is met name gericht op mensen die geen geld hebben om te eten. Want hier mag iedereen komen eten zonder te betalen. Er wordt gevraagd om een donatie van 20 dollar, maar het hoeft niet. De andere optie is simpelweg dat je meehelpt; of in de keuken of op een andere manier. Jon opende het bijzondere restaurant in 2011 in New York en was meteen een succes.

Terwijl ik op mijn gemak zit te dineren denk ik na over het concept. Eerlijk is eerlijk, er zijn weinig topbands of zangers die nog voor ‘slechts’ 2.000 man willen spelen. En zo ‘aanraakbaar’ zijn. Het is geen gewone cruise, maar een reis voor fans. Echte fans, dat is overduidelijk. En die zijn er genoeg. Ik verbaas me er keer op keer over, maar kan ik er ook wel van genieten. Ik begrijp Jon wel. En de fans ook.