Corno van den Berg©2021

Op safari in Hwange National Park

Dit is een van de meest beroemde natuurparken in Afrika. Daar moet ik op zoek gaan naar wilde dieren....

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Afrika telt diverse wereldberoemde natuurparken. Hwange Nationaal Park is er een van. En hij ligt relatief dichtbij de Victoria-watervallen. Dus ga ik een paar dagen op safari. Op zoek naar olifanten, roofdieren en meer. Veel meer.

Ontdek Zimbabwe

Al bekend met dit intrigerende Afrikaanse land? Het heeft naast beroemde natuurparken zoals Hwange National Park, waar je de big five kunt spotten, ook een grote diversiteit in culturen en tradities.

Of bewonder de wereldberoemde Victoria Watervallen, een van ’s werelds grootste natuurspektakels. Zimbabwe wordt niet voor niets ook wel ‘A World of Wonders’ genoemd…

Ontdek het zelf: Zimbabwetourism.net


Het machtige Hwange National Park

Oog in oog met wilde dieren. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Het gevoel dat elk moment een leeuw kan opduiken. Of een neushoorn. Een jachtluipaard. Of een groepje slungelige giraffes. Ik kijk mijn ogen uit.

De opkomende zon strooit zijn licht over de vlaktes van het immense Hwange Nationaal Park in Zimbabwe. Plots staan er twee penseelzwijnen. Het zijn eigenlijk nachtdieren, maar in de vroege ochtend zijn ze nog bezig met hun ontbijt. Of is het hun avondmaal?

Zonsondergang in Hwange Nationaal Park.
Zonsondergang in Hwange Nationaal Park. Corno van den Berg
De gids heeft arendsogen, hij spot werkelijk alles dat loopt, vliegt of zich andersoortig voortbeweegt. Al krijgt hij ook wel wat handige informatie van collega-gidsen. Een drietal leeuwen blijken net een jonge giraf te hebben verschalkt. Bij een groep rondcirkelende gieren stoppen we. Hij moet even zoeken, maar dan toch. ,,Daar liggen ze onder de boom uit te rusten.” Hij wijst in de verte.
 
Ik pak dan altijd mijn telelens van mijn camera om in te zoomen. Hoe ik ook kijk, ik zie niets. Ja, bomen. Een vertegenwoordiger van Swarovski Optik had gehoord dat ik op mijn reizen geen verrekijker gebruik en gaf me een uitdaging. Ik krijg een verrekijker mee. En, ik zie plots de leeuwen liggen. De lichtsterkte is simpelweg beter dan mijn cameralens. Goh.

Iets dat ik me als journalist best mag aantrekken.

Leeuwen en Hwange waren recent nog in het nieuws. Cecil, een van de meest imposante leeuwen van Afrika was gedood door een jager. In Zimbabwe is de trofeejacht toegestaan op diverse plekken. Onder strenge regels weliswaar. Daar wil ik meer van weten.
 

Illegale jacht

Het bleek een gefortuneerde Amerikaan die 50.000 euro had betaald voor zijn trofee. Maar deze jacht was illegaal. Cecil was uit Hwange gelokt en met pijl en boog neergeschoten. De trofeejacht is voor Westerlingen lastig te begrijpen. Een van de argumenten voor deze vorm van jacht is dat het veel geld oplevert. Om bijvoorbeeld stroperij aan te pakken.

Ga duurzaam op safari

Elephants-Eye-Lodge

Kom naar Elephant’s Eye, Hwange in Zimbabwe, waar je de ultieme safari kunt hebben in een moderne Eco Lodge. Omringd door wilde dieren, geniet van lekker eten, zwembad, spa, talloze activiteiten en game-viewing.
 
In dit speciale aanbod krijg je nu 4 nachten, incl. game-drives, maaltijden en overnachtingen op een unieke plek in Afrika.
 
Ontdek het: Elephant’s Eye, Hwange

Drie leeuwen met een 'kill' in Hwange.
Drie leeuwen met een ‘kill’ in Hwange. Corno van den Berg

Mijn gids kijkt me aan: ,,Een maand geleden werd een parkwachter gedood door een leeuw. Een week later één door stropers. Heb je die berichten gehoord?” Ik zeg nee.

,,Ik vind zeker dat dit soort incidenten wereldkundig moeten worden gemaakt, maar dan wel het complete verhaal. Die parkwachter is bereid zijn leven te geven voor de dieren. Daar wordt niet over geschreven door de media.” Iets dat ik me als journalist best mag aantrekken.

Diepgang op reis

Dit alles geeft mijn safari in Hwange wel veel diepgang. En ik wil graag helpen, want dit soort unieke natuurgebieden moeten worden beschermd. Over dit alles ga ik eens nadenken in een safarilodge; het behoort tot mijn absolute favoriete plaatsen om te slapen.

Elephant's Eye bij Hwange Nationaal Park.
Elephant’s Eye bij Hwange Nationaal Park. Corno van den Berg

Ik kijk uit over het luxueuze Elephant’s Eye. Midden in de natuur, met luxe zoals een zwembad, maar ook bijvoorbeeld uitzicht op een waterpoel. Waar geregeld dieren komen drinken. Al het eten en drinken (alsook de behulpzame staff) is inbegrepen.

Dit is een heuse eco-lodge. Zo wordt in het zwembad geen chloor (of andere onnatuurlijke stoffen) gebruikt, wordt al het afval gerecycled en zijn de safaritenten gemaakt van duurzaam materiaal. Ik slaap als het ware ‘bijna’ buiten, want de voorkant van de tent is gemaakt een soort gaas. Heerlijk.

Zo ziet waterplezier bij olifanten er uit.
Zo ziet waterplezier bij olifanten er uit. Corno van den Berg

De geluiden van de nacht. Het klinkt als muziek in mijn oren. Het zijn er veel, maar toch vind ik het extreem rustgevend. Totdat plotseling takken breken. Wat zal het zijn? Het is groot, dat is zeker. Oh, en er zijn er meer hoor ik. Mijn ogen willen het liefst door het zwart van de nacht heen turen. Maar ik zie alleen wat contouren.

Kudde olifanten

Ineens komt een kudde tevoorschijn. Het zijn Afrikaanse olifanten. Op hun gemak rukken ze bladeren van de struiken, sommigen duwen een complete boom omver. De matriarch voorop, gevolgd door tientallen dieren. Even kijkt de leider naar me (althans zo voelt het). Maar ik ben totaal geen gevaar voor ze. Dat weet ze, al laat ze wel even luid en duidelijk horen dat ze me heeft gezien.

Een groepje zebra's in Hwange National Park.
Een groepje zebra’s in Hwange National Park. Corno van den Berg

Twee net geboren dieren hobbelen voorbij, met hun korte pootjes hebben ze moeite hun moeder bij te houden. Eentje pakt met zijn slurf de slagtand van moeder vast, alsof hij wil meeliften. Langzaam verdwijnen ze de nacht in. Het zijn van die ontmoetingen die je raken. Keer op keer. Ik krijg er kippenvel van.