Normandië; D-Day, Bevrijdingsdag en Calvados

Op 5 mei, onze Bevrijdingsdag, ben ik op een bijzondere plek. De D-Day stranden van Normandië, waar geallieerden in 1944 de eerste stap zetten voor onze bevrijding. Ik rij in een jeep langs de beroemde stranden en steile kliffen, en ontdek op de terugweg Calvados.

Lees verder

Corno van den Berg

Over de auteur

Op 5 mei, onze Bevrijdingsdag, ben ik op een bijzondere plek. De D-Day stranden van Normandië, waar geallieerden in 1944 de eerste stap zetten voor onze bevrijding. Ik rij in een jeep langs de beroemde stranden en steile kliffen, en ontdek op de terugweg Calvados.

Tour de France

De Tour de France van 2015; één van de grootste sportspektakels ter wereld. En in 2015 begon hij in 'mijn stadje': Utrecht.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer! Kijk maar.


Zo mooi is Normandië op Bevrijdingsdag

,,Even mijn oude vrouw opstarten en we gaan!” Philipe Debaecker lacht. Hij doelt op zijn groene legerjeep, die nog uit de Tweede Wereldoorlog stamt. Het is de meest unieke excursie die je in Normandië kunt maken.

Een regenboog bij Normandië. Corno van den Berg
Met veel gevoel start hij haar. De choke moet aan, ook bij mooi weer. ,,Het is een Willy, een heuse jeep van het Amerikaanse leger. Waarschijnlijk gebouwd in 1943, dus ik moet een beetje lief zijn voor haar. Rustig schakelen, langzaam optrekken en een beetje tegen haar praten.” Hij glimlacht.
 
De zon schijnt. Af en toe valt er een bui. De wind waait ook stevig; de schaapjeswolken vliegen voorbij. Het is typisch weer voor Normandië, al had het ook zo Nederland kunnen zijn. Phillippe doet zijn kraag omhoog. Een bui nadert. Nog geen vijf minuten later zie ik een van de meest heldere regenbogen uit mijn leven. Philippe: ,,Die zie ik hier bijna elke dag. En het is altijd weer genieten.”
 
Hij neemt me op een unieke Jeep-tour langs de stranden van D-Day. De eerste stop is het bekende Gold Beach, dat samen met Utah Beach, Omaha Beach, Juno Beach en Sword Beach als landingsplaats werd gebruikt door de geallieerden. Gold Beach ligt tussen de dorpen La Rivière en Longues-sur-Mer, vlakbij de strategische plek Arromanches. Hier landden met name Britse troepen.

Even mijn oude vrouw opstarten en we gaan!

Op dinsdag 6 juni 1944 landen bij de gehele D-Day operatie eerst tienduizenden paratroepers achter de Duitse frontlinie. Ze werden gevolgd door meer dan 125.000 soldaten op het strand. Het unieke was dat hier een kunstmatige haven werd aangelegd om tanks en ander zwaar materieel naar het strand te kunnen transporteren. Er om heen werden golfbrekers gelegd. Waaronder ook een oude Nederlandse kruiser, de Sumatra.
 
De unieke haven is bijna weg, slechts delen van de golfbrekers liggen er nog. De ruige zee heeft talloze delen tot zich genomen. ,,Volgens kenners duurt het nog twintig jaar, dan is alles weg.” Dan rest alleen nog het immense Duitse afweergeschut, met enkele nog intacte kanonnen. En de geschiedenisverhalen natuurlijk.

Bijzonder overnachten

Ik overnachtte op camping Domaine de La Catinière bij het populaire plaatsje Honfleur. Waar onder meer ook dit typische Normandische huisje te huur is. Maar ook luxe stacaravans bijvoorbeeld.

Ontdek ook zelf de 3, 4 of 5 sterren 63 campings van Sites & Paysages: kleinschalige campings in het hart van de mooiste streken van Frankrijk, met een beschermde natuur en leefomgeving!

Meer info: Sites et Paysages

De kliffen van Normandië zijn schilderachtig mooi, al is de geschiedenis hard. Deze stranden zorgden voor een keerpunt in de geschiedenis, waardoor wij nog dagelijks mogen genieten van vrijheid.

Gids Philippe en het achterland van Normandië. Corno van den Berg

Philippe blijft strooien met weetjes. ,,In dit deel startte ook het Franse verzet tegen de Duitsers. Veel Franse soldaten die eerder gevangen waren genomen moesten meehelpen met het bouwen van bunkers. Maar ze gooiden bijvoorbeeld suiker in het cement, waardoor het slap werd. Of ze gaven de Duitsers een paar glazen Calvados, zodat ze minder alert waren.”

Op de Britse begraafplaats Bayeux liggen ook Duitse soldaten begraven. Corno van den Berg

Calvados, een typisch drankje uit het gelijknamige departement Calvados, dat in het hart van Normandië ligt. Dat moet ik ook proberen. Bij de Domaine de la Pommeraie, net buiten Honfleur, krijg ik uitleg. Je hebt appelsap, appelcider en Calvados, dat lijkt op cognac.

Dit soort sterke dranken wordt hier ook wel ‘eau-de-vie’ genoemd, oftewel levenswater. Ik proost dan ook op het leven. En op hen die hun leven lieten om anderen het leven te gunnen.