Waarom moet ik hier heen?

De Gouden Tempel van Dambulla is een Boeddhistisch complex met historische gebouwen. In het complex zijn meer dan 80 grotten met vele beelden en wandschilderingen waaronder van Hindoestaanse goden.

Dambulla, centraal gelegen in Sri Lanka, is vooral bekend van de Gouden Tempel, een grottencomplex dat al rond de 7e eeuw voor Christus bekend staat. Pas in de 1e eeuw voor Christus zijn er beelden en afbeeldingen in de grotten gemaakt door monniken.

De tempels van Dambulla.
De entree van de tempels van Dambulla. Corno van den Berg

Vijf grotten

Het tempelcomplex heeft 5 grotten en voor een bezoekje moet je wel wat moeite doen. De tempel ligt op zo’n 160 meter hoge rots en eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht. De 5 grotten zijn allemaal de moeite van een bezoek waard.

De eerste grot, de ‘Grot van de goddelijke koning’, is nagenoeg helemaal gevuld met een 15 meter lange liggende Boeddha. Aan zijn voeten zit zijn leerling Ananda en bij zijn hoofd vind je de god Vishnu.

Een van de vijf tempels in Dambulla.
De grootste tempel van Dambulla. Corno van den Berg

De tweede grot, de ‘Grot van de grote koningen’ is het grootste en meest indrukwekkend. Hier vind je 56 levensgrote beelden van Hindoestaanse goden als Vishnu en Ganesha die door verschillende koningen zijn geplaatst. In het midden is een kleine waterbron waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert.

Kleurrijke schilderingen

Alle grotten zijn voorzien van kleurrijke schilderingen die de geschiedenis van de Singalezen vertellen.

De schoonheid van Dambulla.
De schoonheid van Dambulla. Corno van den Berg

Bovenop de rots waarin de grotten zich bevinden staat een gouden tempel. Deze is bijzonder vanwege de maar liefst 30 meter hoge gouden Boeddha. Daarnaast zijn er uitbundige versieringen en neonverlichting.

Hoe kom ik er?

Dambulla ligt centraal in de culturele driehoek van Sri Lanka; de leeuwenrots van Sigiriya en de koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa liggen op een half uur afstand.

Meer informatie: http://www.tourism-srilanka.com/cities/dambulla

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Lees Mijn Reisverhaal over de mooiste rondreis door Sri Lanka:

Ik maakte een heerlijke rondreis over het eiland, kijk maar:

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.

GrottenTempel