Waarom moet ik hier heen?

Sigiriya is uniek. Was dit een tempel of een lusthof? Oordeel zelf. Op weg naar boven klim je langs diverse muurschilderingen van blote vrouwen....

Lokale naam: Sigiriya

De Leeuwenrots, of ook wel Sigiriya genaamd, is misschien wel de meest spectaculaire van al het cultureel erfgoed in Sri Lanka. Een 200 meter hoge natuurlijk rots middenin de jungle.

Op de top de ruïnes vind je de ruïnes van het paleis van koning Kasyapa. Hij regeerde over Anuradhapura tussen 477 en 495 na Chr.

Blote vrouwen

Sigiriya muurschilderingen.

Maar veel aandacht gaat uit naar de bijzondere muurschilderingen van halfblote vrouwen. Deze schilderingen zijn recent gerestaureerd en in zeer goede conditie. Door de eeuwenoude tekeningen denken veel historici dat dit geen tempel was, maar een lusthof.

In het omliggende complex van het paleis bevinden zich de oudste tuinen van Azië. De tuinen zijn symmetrisch en omgeven met grachten.

Video Leeuwenrots Sigiriya Sri Lanka

Beklimming van Sigiriya

Je moet er wel wat voor doen om boven op de rots het prachtige uitzicht te kunnen bewonderen. Om boven te komen zul je 1860 treden moeten beklimmen. Tijdens de beklimming passeer je de Leeuwenpoort waar Sigiriya de naam aan te danken heeft.

Vroeger is hier een enorme leeuw gebouwd, maar daar is inmiddels niet veel meer van over; je kunt alleen de poten nog herkennen in de overblijfselen. De restanten dienen nog steeds als poort naar de top van de rots.

Tijdens de klim kom je ook langs de ‘Spiegelmuur’. Dit deel van de rots was zo glad gepolijst dat de koning zichzelf kon zien in de weerspiegeling. Tegenwoordig zie je veel ingekraste teksten van bezoekers waarvan sommige dateren uit de 8e eeuw. Om deze oude teksten te beschermen mogen er geen nieuwe teksten bijgezet worden.

De ingang van de Leeuwenrots.
De weg naar boven op de Leeuwenrots. Corno van den Berg

Het summum van een onvergetelijke ervaring is een ballonvlucht over deze bijzondere omgeving. Hierbij ben je wel afhankelijk van het weer.

Beste tijd:

Tussen december en maart is het regenseizoen en kunnen er flinke buien vallen. Als je Sigiriya bezoekt tussen april en september is het een stuk droger, maar kan het ook behoorlijk heet zijn. En drukker met toeristen.

Een bezoek aan het paleis is redelijk prijzig te noemen maar zeker de moeite waard. Pas wel op je spullen met de loslopende apen die daar leven.

Fietsen bij de Leeuwenrots in Sri Lanka.
Fietsen bij de Leeuwenrots in Sri Lanka. Corno van den Berg

Als je in de buurt verblijft kun je overwegen om per fiets naar Sigiriya te gaan. Onderweg kun je genieten van de prachtige omgeving en wie weet spot je en passant nog wat wilde olifanten. En ja, die lopen hier. Ik kwam ze zelf tegen; zij waren net zo verbaasd als ik.

Let op!

Sigiriya is een van de meest bezochte plaatsen van Sri Lanka. Je kunt de rots tot bovenaan beklimmen, maar je bent in het hoogseizoen niet alleen. En zeker in de weekenden kan het hier extreem druk worden.

Meer informatie: www.srilanka.travel/heritage_discover_the_past

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.