Waarom moet ik hier heen?

Mount Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. Tevens is het een mythische berg om in meerdere dagen te beklimmen. Een meerdaagse trektocht door diverse landschappen en natuurlijk de top bereiken van de grootste en hoogste vulkaan, de Kibo.

De Kilimanjaro steekt ruim 5 kilometer uit boven zijn omgeving in Tanzania. Het is daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De top heet Uhuru en ligt op 5.895 meter.

De Kilimanjaro bestaat feitelijk uit drie vulkanen. De grootste en hoogste vulkaan is de Kibo; hij vormt de top van de Kilimanjaro. Naast hem staan de Shira 3.962 meter en de Mawenzi 5.148 m.

Reizigers die deze tocht hebben gedaan zijn verliefd op dit stukje bijzonder Afrika. De berg is bedekt is met ijs. Volgens wetenschappers is zo’n 2 km² van de Kibo bedekt met een kleine gletsjer.

Beklimming Kilimanjaro
De vraag is voor hoelang nog? Deze ijskap was aan het eind van de 19e eeuw nog vijf keer zo groot en krimpt per jaar. Om met name de natuur te beschermen wordt in 1973 het Kilimanjaro Nationaal Park gesticht.

Vanaf 1987 staat de Kilimanjaro vermeldt op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het park omvat de gehele berg, boven de boomgrens, inclusief 6 corridors van het omliggende woud, ongeveer vanaf zo’n 2.000 meter hoogte.

Je kunt in een meerdaagse trekking de top bedwingen. Er zijn diverse routes, die ook in lengte (dus aantal dagen) verschillen. Je slaapt en loopt meestal in de nacht de berg op om de zonsopgang mee te maken. Waarna de weg naar beneden wordt ingezet.

Corno’s reistips:

Een rondreis door Tanzania wordt vaak gecombineerd met één of meerdere omliggende landen zoals Kenia of Zambia. Je kunt de route zelf samenstellen of een georganiseerde reis boeken. Hieronder een aantal handige tips om je rondreis door Tanzania te regelen.

Vulkanen