Waarom moet ik dit zien?

In een klein aantal nationale parken in Afrika klimmen leeuwen in bomen. Het is een wonderlijk gezicht om deze onhandige klimmers (want dat zijn het) met zijn allen languit te zien liggen op de takken.

Wie op safari gaat in Afrika kan dit fenomeen tegen komen. Een leeuw die in een boom klimt. Of zelfs een hele troep, die uitrust in een boom. Terwijl dit geen dieren zijn die bekend staan als dieren die dit vaak doen.

Leeuw klimt in boom
Het levert wonderlijke taferelen op. Alex Kholopov

Waarom doen leeuwen dit?

Al is de reden van het gedrag niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk doen ze het om irritante bijtgrage vliegen te vermijden. Het kan ook zijn dat ze niet gestoord willen worden door andere roofdieren zoals hyena’s. Opmerkelijk is wel dat niet alle leeuwen het lijken te doen.

Bekijk hoe een leeuw in een boom klimt met andere leeuwen

Beste video leeuwen in bomen klimmen

Waar kan ik dit zien?

Dit gedrag kun je alleen zien in een beperkt deel van Afrika. Het wordt geregeld gezien in Serengeti National Park, Tarangire National Park en Lake Manyara National Park (allen in Tanzania). Maar ook in Lake Nakuru National Park (in Kenia), alsook in Queen Elizabeth National Park (in Oeganda). De gidsen weten het en speuren bewust de bomen af. Dus niet alleen voor een luipaard, die graag in een boom zit, maar dus ook voor boomklimmende leeuwen.

Corno’s reistips:

Een rondreis door Tanzania wordt vaak gecombineerd met één of meerdere omliggende landen zoals Kenia of Zambia. Je kunt de route zelf samenstellen of een georganiseerde reis boeken. Hieronder een aantal handige tips om je rondreis door Tanzania te regelen.