blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Big Sur

De mooiste autoroute van Californië; met ruige landschappen en opvallend veel wilde dieren

De Big Sur is een klein, maar bijzonder fraai gebied aan de kust van Californië. Waar je goed doorheen kunt rijden via de Highway 1. Dit is een van de mooiste autoroutes door de Verenigde Staten. Met een unieke waterval: de McWay waterval die in zee valt. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden langs deze route. 

Het is een opmerkelijk regio in een druk bevolkt deel. The Big Sur wordt dit gebied liefkozend genoemd. Het is dan ook overbekend bij Amerikanen. Vol trots praten ze over dit kleine stukje Amerika. Al is het wel een heel mooi deel van het land. 

De Big Sur is een lekker ruig gebied. Met een fraaie weg er dwars door heen. Waar je lekker kunt rijden met talloze stops onderweg. Zoals watervallen, steile rotsen en verlaten stranden.

Highway 1 in Big Sur.

In dit ruige gebied vlakbij diverse grote steden is het heerlijk kamperen. En kun je auto rijden over slingerende wegen. Het is waar de Santa Lucia Range abrupt in de Grote Oceaan eindigt. De hoogste berg in Big Sur is Cone Peak met 1.571 meter. Hij ligt op slechts 4,8 km afstand van de oceaan.

Highway 1

Highway 1 is een beroemde weg in Amerika. Hij slingert langs de kust en dus ook door The Big Sur. De weg voert van San Simeon en Carmel met iets heel bijzonders. Dit stuk van maar liefst 145 kilometer heeft geen dorpen, steden of winkelcentra. De route voert langs rotsen, kliffen en bossen. Met talloze plekken om te stoppen.

Zeeolifanten bij Piedras Blancas

De zeeolifanten bij Piedras Blancas aan de Big Sur.

In San Simeon vind je de Piedras Blancas Elephant Seal Rookery. Hier liggen tientallen noordelijke zeeolifanten te rusten op de stranden. Je kunt vanaf het wandelpad met de diverse uitkijkpunten de dieren goed zien. Met name de mannetjes met hun slurf zijn zeer imposant. Ook kun je naar de witte vuurtoren lopen. 

De dieren kun je hier het gehele jaar zien. Maar van oktober tot en met maart is het hier het drukst. In januari en februari worden de jonge dieren geboren. Ook vindt dan de luidruchtige paring plaats. Sowieso is hier altijd wel veel kabaal.

McWay Waterval

De McWay Waterval langs de Big Sur.

De McWay waterval behoort tot de mooiste watervallen ter wereld. Hier stort het water van de rotsen 24 meter zo de zee in. Met een strandje er om heen. Waardoor dit een van de weinige watervallen is die in zee stort. De waterval en het omliggende park zijn privé-eigendom. 

Al mag je hier wel rondlopen. Het pad naar beneden is erg steil en lastig. Je kunt beter via de zee naar het strandje gaan, al is er wel veel stroming. Maar ook vanaf de wegkant is de rotskust met de waterval een zeer fraai gezicht. Je vindt deze waterval in het Julia Pfeiffer Burns State Park. 

Julia Pfeiffer Burns State Park

Het Julia Pfeiffer Burns State Park langs de Big Sur.

In het Julia Pfeiffer Burns State Park kun je heerlijk wandelen. Hier staan ruim 90 meter hoge kustmammoetbommen, die vaak honderden jaren oud zijn. En immens groot. Je hebt keuzes uit diverse wandelroutes. Een van de mooiste voert naar de Pfeiffer Falls, een goed verscholen waterval.

Het park is vernoemd naar Julia Pfeiffer Burns. Zij woonde hier en zette zich in voor de bescherming van het gebied tot haar dood in 1928. Dit natuurgebied is een heerlijke oase om te relaxen.

Pfeiffer Beach

Zonsondergang op Pfeiffer Beach aan de Big Sur.

Pfeiffer Beach is waarschijnlijk het meest ruige deel van The Big Sur. Het is een afgelegen strand langs de kust. Via een weg van 3 kilometer kom je bij het strand. Je kunt hier zien hoe de golven op het strand beuken. In zee zie je Keyhole Rock, een rots met daarin een gat. 

Ook kun je hier goed snorkelen in de getijdenpoeltjes tussen de rotsen. En als je naar het noorden loopt zie je dat het zand iets paarser wordt. Dit komt door het mangaan in de rotsen. Met name rond zonsondergang kun je bij Pfeiffer Beach fraaie foto’s maken van het strand, de rots en de zon die in zee zakt. Of, precies door het gat in de rotsen.

Bixby Creek Bridge

De Bixby Creek Bridge in de Big Sur.

De Bixby Creek Bridge is een grote boogbrug tussen twee steile rotsen. Met eronder een strand. Het is een van de grootste bruggen in zijn soort en bijzonder om over heen te rijden. Het is ook een populaire plek om foto’s te maken, probeer het maar.

Point Sur State Historic Park

Het Point Sur State Historic Park aan de Big Sur.

Als je van uitzichten houdt is Point Sur een goede plek voor je. Dit deel van The Big Sur is opvallend groen met in het voorjaar veel bloemen. De vuurtoren zie je al snel opdoemen. Deze is niet meer in werking, maar levert wel fraaie foto’s op. Je vindt Point Sur State Historic Park zo’n 10 kilometer ten zuiden van de Bixby Creek Bridge.

Andrew Molera State Park

Het Andrew Molera strand langs de Big Sur.

Het Andrew Molera State Park is relatief onbekend. En dat maakt deze plek juist zo interessant. Dit land behoorde toe aan Andrew Molera, die wilde dat het werd beschermd na zijn dood. Met name het Andrew Molera Beach is zeer de moeite waard. Ook kun je hier goed hiken wandelpaden. Je vindt hier meer dan 35 kilometer aan wandelroutes.

Veel dieren leven in de zee

Een moeder zeeotter met jong aan de Big Sur.

Vergeet onderweg niet in de zee te kijken. En dan vooral bij rotsen. Je ziet al snel Californische zeeleeuwen, maar ook de guitige zeeotters. Deze dieren waren bijna uitgestorven door de pelsjacht, maar zijn nu aan een opmars bezig. Toen ik hier reed zag ik er diverse op hun gemak rusten in de golven. Het is dan ook heerlijk om ergens te picknicken langs de kust.

Wat is de locatie van The Big Sur?

The Big Sur ligt tussen San Francisco en Los Angeles. En is dus een heerlijke stop met je huurauto als je deze twee steden wilt bezoeken. 

Beste reistijd voor The Big Sur

Je kunt dit deel van Amerika het gehele jaar bezoeken. Maar als je lekker weer wilt is het voorjaar en zomer optimaal. Al kan het hier wel druk worden. Zowel op de weg als bij de attracties onderweg. In het voorjaar zie je hier veel bloemen ie elke foto net iets extra’s geven. In de herfst verkleuren veel bladeren van de loofbomen wat ook fraai is. Aan jou de keus.

Hou er wel rekening mee dat er op de gehele route weinig benzinestations zijn. Diegene die er zijn, zijn extra duur. Het beste kun je dus je tank vol gooien voordat je aan de Big Sur begint.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen