Waarom moet ik hier heen?

The Buffalo Roundup is een uniek festival in het grote Custer State Park waarbij meer dan 1.000 bizons worden gevangen om ze te checken op hun gezondheid. En je kunt het meemaken...

Soms zijn er van die festivals waar je nog nooit over hebt gehoord, en wat eigenlijk onbegrijpelijk is. Zoals de Bufallo Roundup in South Dakota (Verenigde Staten) dat al sinds 1914 wordt gehouden. Toen werden hier 36 dieren uitgezet, nadat de bizons door de jacht bijna waren uitgestorven in de VS en Canada. Het was een laatste redmiddel…

De hectiek van de Buffalo Roundup.
De hectiek van de Buffalo Roundup. Corno van den Berg

De Buffalo Roundup is een eendaags festival voor de bezoekers, maar duurt feitelijk een hele week. Ik mocht als reisjournalist een kijkje achter de schermen nemen. Waarbij ik alle facetten kon zien. En dat was intrigerend. In een voor mij totaal onbekend staatspark.

Een bizon neemt een zandbad.
Een bizon neemt een zandbad. Corno van den Berg

Custer State Park is een van de grotere natuurgebieden van Amerika. Eerst moeten de dieren worden gelokaliseerd. Dit gebeurt te paard en met terreinwagens, waarna een plan wordt gemaakt voor de dag zelf. Op de dag zelf worden de dieren naar diverse verzamelpunten gedreven.

Dit gaat zoals in de films en tv-series. Het samen brengen gebeurt vooral door cowboys (en cowgirls) te paard. In karakteristieke kleding. En met stof, veel ‘jihaa’ en af en toe het knallen van een zweep. Een spektakelstuk waarbij je soms niet weet waar je moet kijken.

Het laatste commando wordt gegeven aan de cowboys.
Het laatste commando wordt gegeven aan de cowboys. Corno van den Berg

Nadat al het stof is opgetrokken, komt eigenlijk het belangrijkste deel. De dieren worden opgevangen in een grote kraal, waarna kleine groepen worden afgezonderd. De jonge dieren worden volledig onderzocht op onder meer ziektes, maar ook gevaccineerd. En sommigen gebrandmerkt. Bij vrouwtjes wordt vooral gekeken of ze zwanger zijn. De grote mannetjes zijn het meest lastig zo blijkt al snel.

Een kudde bizons in de kraal komt voorbij rennen.
Een kudde bizons in de kraal komt voorbij rennen. Corno van den Berg

Terwijl de veeartsen hun werk doen, rusten de cowboys uit. Ik merkte dat sommigen vooraf best wel nerveus waren. Voor de deelnemende mannen en vrouwen is het heel speciaal om dit mee te maken. En er is ook een wachtrij, terwijl je deelname ook nog moet worden goedgekeurd. Want bizons blijven wilde dieren en met name mannetjes kunnen zomaar ineens een paard aanvallen en op de hoorns proberen te nemen.

Een jonge bizon wordt gebrandmerkt.
Een jonge bizon wordt gebrandmerkt. Corno van den Berg

De Buffalo Roundup is meestal eind september. Je kunt de Buffalo Roundup meemaken vanaf een van tribunes. Dan zie je de kudde bizons aankomen rennen, met in hun kielzog de cowboys. En een ruiter te paard met de Amerikaanse vlag. Daarna kun je rondlopen bij de kraal en zien hoe de dieren worden gecheckt, worden ingeënt en nog veel meer.

Een bizon krijgt een oormerk.
Een bizon krijgt een oormerk. Corno van den Berg

De cowboys hier kleden zich niet voor de toeristen zo. Dit is hun normale kleding, aangezien veel van hen dagelijks met paarden werken. Je kunt in de open lucht lunchen met de cowboys en hun verhalen horen. Een bijzondere dag, dat is zeker.

Beste tijd voor de Buffalo Roundup

Het Custer State Park kun je het gehele jaar bezoeken. In het hoogseizoen (mei tot september) kan het hier druk worden. In het voor- en najaar is het veel rustiger.

Met name tijdens de Buffalo Roundup kan het erg druk zijn. Indien je als toerist dit jaarlijkse event wilt meemaken, moet je op tijd een hotel boeken.

Meer informatie: https://www.travelsouthdakota.com/custer-state-park-buffalo-roundup

Corno’s reistips:

Wil jij de Buffalo Roundup met eigen ogen zien? Hierbij wat handige tips om je reis te organiseren. Je kunt je trip ook goed combineren met een langere rondreis door Midwest-Amerika.