Waarom moet ik hier heen?

Mormon Row is bekend geworden door foto's van een traditionele boerenschuur voor de bergen van Grand Teton. Hier probeerden mormonen vroeger een leven op te bouwen in het harde klimaat. Wat mislukte, al staan veel gebouwen er nog wel.

De boerderijen van Mormon Row bij Grand Teton National Park in de Verenigde Staten zijn wereldberoemd. Deze historische boerderijen staan in een landschap waar je u tegen zegt. Een perfecte plek voor foto’s, al is er meer te zien hier.

De bekende T.A. Moulton’s barn

De meest bekende heet ‘T.A. Moulton’s barn’ en het is de meest beroemde boerderij ter wereld. Je vindt deze oude schuur, alsook diverse andere historische boerderijen, in het Grand Teton National Park. Zij werden bekend door de iconische foto’s van de houten schuur met daarachter de bergpieken van Grand Teton. Foto’s die jij ook kunt maken. En wat niet eens zo moeilijk is hier.

De beroemde schuur op Mormon Row.
De beroemde schuur op Mormon Row. Corno van den Berg

Ik ben er in de vroege ochtend als de mist alles in nevelen hult. Naarmate de zon sterker wordt, zie ik meer en meer. Langzaam komen de contouren van huizen tevoorschijn. Dan ook de schuren en, misschien wel het belangrijkste, de bergen op de achtergrond. Eerlijk is eerlijk, deze plek is wel een fotografendroom.

Geschiedenis van de Mormonen

De geschiedenis van deze plek is bijzonder. Leden van de Mormoon-beweging, die de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen volgen, gingen rond 1890 op zoek naar nieuwe leefgebieden. Zo kwamen ze in de buurt van Grand Teton terecht. Ze stichtten daar een klein dorp met diverse boerderijen, stallen en met de hand gegraven irrigatiekanalen.

Een oude boerderij op Mormon Row.
Een oude boerderij op Mormon Row. Corno van den Berg

Beste tijd voor foto’s van Mormon Row

De beste foto’s maak je hier in de vroege ochtend (bij zonsopgang) of in de late namiddag. Let op de oude irrigatiekanalen, die nog steeds werken.

Het Mormon Row Historic District werd in 1997 toegevoegd aan het National Register of Historic Places. Zodat de huizen en schuren bewaard en goed onderhouden blijven.

Mormon Row in zijn volle glorie.
Mormon Row in zijn volle glorie. Corno van den Berg

Hoe kom ik hier?

Het zandweggetje met de huizen en stallen is niet eenvoudig te vinden. Het is een afgelegen en gedeeltelijk afgesloten weg. En ook niet alle GPS geeft het weggetje aan. Je kunt het vragen in het bezoekerscentrum in Jackson Hole bijvoorbeeld.

In de winter is de Antelope Flats Road (de toegangsweg) door de vele sneeuw afgesloten. Maar kun je hier wel wandelend naar toe als er niet te veel sneeuw ligt.

Meer informatie: https://www.nps.gov/mormon.htm

Corno’s reistips:

Wil jij Mormon Row met eigen ogen zien? Hierbij wat handige tips om je reis te organiseren. Je kunt je trip ook goed combineren met een langere rondreis door Midwest-Amerika of zelfs een combinatie maken met een bezoek aan West-Amerika.