Waarom moet ik hier heen?

De High Line is een uniek project in New York. Dit verhoogde park werd aangelegd op het traject van een oude goederenspoorlijn. Het is tegenwoordig een ideale plek om te wandelen, wat te eten of naar muziek te luisteren.

De High Line is één van de meest bijzondere projecten van New York. En misschien van de wereld. Dit was ooit een verhoogde spoorweglijn van de New York Central Railroad.

Inmiddels is het heerlijk park waar je kunt joggen, gezellig wat kunt drinken en eten, maar ook je vrienden kunt ontmoeten. En live muziek horen. Als je naar New York gaat behoort de High Line wel tot de bezienswaardigheden die je moet bezoeken.

Hoe is de High Line ontstaan?

De verlaten spoorlijn ligt in de wijk Chelsea en werd al jaren niet meer gebruikt. Enkele bewoners kregen een plan om van de verhoogde spoorlijn een park te maken à la de Promenade Plantée in Parijs. Het stadsbestuur van New York vond het een goed idee en stelde 50 miljoen dollar beschikbaar. En de High Line was geboren.

De half vergane spoorlijn werd langzaam omgebouwd tot een opvallend stadspark. In het hippe Manhattan kun je nu lopen over de oude spoorweglijn, die sinds de jaren ’80 niet meer wordt gebruikt. En het is een populaire plek, met veel groen. Midden in de stad.

De afgelopen jaren zijn diverse delen van het project geopend. In totaal is er nu 1,6 kilometer voor voetgangers toegankelijk. Uiteindelijk moet na een derde fase het park 2,33 kilometer lang worden.

Waar is de High Line in New York?

De 2,3 km lange High Line start op de hoek van Gansevoort en Washington Street en loopt tot aan W 34th Street. Je kunt het grootste deel over de High Line lopen als je wilt. En weer terug. Al kun je natuurlijk ook met het openbaar vervoer terug.

Corno’s reistips:

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. Hierbij een aantal tips om het plannen makkelijk te maken. Let op: New York is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden en activiteiten kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Meer informatie: www.thehighline.org