Waarom moet ik dit zien?

Dit is een uniek natuurfenomeen. Elke zomer komen honderden bultruggen naar het zuiden van Alaska, vooral rond Juneau (en Keflavik), om daar te jagen op vis. Ze doen dat op een wonderlijke manier. Je kunt het meemaken vanaf een boot.

Walvissen kunnen jagen op vis. Dat doen ze via een specifieke tactiek. Het heet ‘bubble-net feeding’, een term die nog geen Nederlandse vertaling kent. Dit gedrag is met name in Alaska te zien.

Walvis maken luchtbellen in Alaska
Diverse walvissen maken luchtbellen om de vissen te verstoren.

Hoe jagen walvissen op vissen?

Het zijn met name groepen bultruggen die speciaal die speciaal naar Alaska zwemmen om deze techniek toe te passen. Op haringen. Op een ingenieuze manier; luchtbellen.

Ze zwemmen in een kring om de dieren heen en laten luchtbellen los. In steeds kleinere cirkels. Hiermee drijven ze de dieren bij elkaar. En dan komen ze –opvallend snel- met hun bek open naar de oppervlakte om zoveel mogelijk vis te verschalken. En jij kunt het meemaken.

Waar kan ik dit zien in Alaska?

Juneau, de hoofdstad van Alaska, is de beste plek volgens kenners. Je kunt het hier zelfs zien in de haven soms. Al moet je geluk hebben. Een plek waar de walvissen graag op haringen jagen is Resurrection Bay. Er zijn echter geen vaste tijden dat de walvissen dit doen, maar de lokale bewoners kennen de dieren goed. En dus heb je op een walvissafari een redelijke kans.

Walvis excursies om dit gedrag te zien:

Er zijn speciale excursies, maar garanties heb je nooit. De beste tijd is eind juni, als er veel walvissen zijn die dan met zijn allen gaan jagen. Maar ook al mis je het jagen, je ziet wel ongekend veel walvissen. En vaak van dichtbij.

Meer informatie: allenmarinetours.com

Corno’s reistips:

Wil jij Alaska bezoeken? Dit ruige gebied is een ‘must see’ als je van natuur houdt. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.