Waarom moet ik hier heen?

De wereldberoemde Tafelberg is een opvallend platte berg van 1.085 m. hoogte. De berg heeft talloze unieke planten (fynbos) en een ongekend uitzicht over Kaapstad en de omliggende baaien. En je kunt omhoog wandelen; een heerlijke klim.

De route voert ook door bossen.
De route voert ook door bossen. mallix

De Tafelberg (ook bekend als Table Mountain) is slechts 1.086 meter hoog, maar een absoluut icoon in de wereld. Zijn vorm, met een opvallend vlakke top en de ligging (vlak aan zee en bij Kaapstad) is dan ook wel erg bijzonder. Het werd in 2012 uitgeroepen tot één van de nieuwe natuurwonderen ter wereld.

Een berg die je erg actief kunt nemen. Je kunt de Tafelberg beklimmen, dit is een tocht van zo’n 2,5 uur. Al zijn er ook langere. Er zijn diverse routes mogelijk, de twee meest populaire zijn: Skeleton Gorge en Nursery Ravine. Beiden beginnen bij de Kirstenbosch National Botanical Garden (botanische tuin).

Andere routes vertrekken van Constantia Nek, Cecilia Park, Kirstenbosch, Newlands Forest alsook Rhodes Memorial. Je kunt zelf gaan, de routes zijn (over het algemeen) redelijk bewegwijzerd. Bij de VVV kun je een kaart krijgen van de wandelingen. Met een gids de berg op is ook mogelijk, die legt je dan ook van alles uit over de vegetatie bijvoorbeeld.

Sinds 1998 is de Tafelberg en haar omgeving een nationaal park. De snelste manier om veel te zien is de kabelbaan te nemen. In vijf minuten sta je boven. Bijzonder is dat de cabine langzaam ronddraait, zodat je 360 graden kunt rondkijken. De eerste kabelbaan werd geopend op 4 oktober 1929, in 1997 werd de huidige geopend.

Een rotsklipdas op de Tafelberg.
Een rotsklipdas op de Tafelberg. Corno van den Berg

Wie goed oplet ziet bovenop klipdassen op de rotsen rond lopen. Deze dieren zijn gewend geraakt aan mensen en laten zich eenvoudig fotograferen. Goede tijden om te gaan zijn vroeg in de ochtend of rond de zonsondergang. Je kunt online checken of de kabelbaan open is, als er teveel wind is kun je hem niet gebruiken.

De omgeving van Kaapstad, waaronder ook de Tafelberg, kent een unieke vegetatie. Dit wordt fynbos genoemd. Dit zijn kleine, veelal wat robuuste struiken, maar het is wel een zeer soortenrijke vegetatie die alleen in de Kaapstreek van Zuid-Afrika te vinden is.

Wie hier rondloopt kan meer dan 9.000 soorten bloemen vinden. Waaronder veel soorten protea’s, gladiolen, maar ook talrijke soorten aloë’s. En natuurlijk de ook bij ons bekende rooibos. Al met al opvallend veel planten die we ook kennen als kamerplant. Je kunt veel planten het gehele jaar vinden, maar de meeste bloemen bloeien in de late winter en lente (dus onze zomer en herfst).

De ruigheid van de Tafelberg.
De ruigheid van de Tafelberg. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Kaapstad is een heerlijke stad waar je tijdens je rondreis door Zuid-Afrika een aantal dagen kunt vertoeven. Naast leuke activiteiten in de stad, kun je ook makkelijk dagtours doen in de omgeving.

Beste tijd:
Kaapstad en de omgeving kun je het gehele jaar bezoeken. Let er wel op dat de seizoenen omgekeerd zijn met ons. De winter bij ons is dus de zomer in Zuid-Afrika. Waardoor het voorjaar (met veel bloeiende bloemen) dus in onze herfst valt.

En het is in Kaapstad vaak frisser dan mensen denken, al heeft Kaapstad een Mediterraan klimaat. De temperaturen zijn sterk wisselend. In januari wordt het maximaal 26 graden, in juni kan het maar zo slechts vijf graden worden. Af en toe valt er sneeuw. In de winter waait het vaak harder en is de kabelbaan naar de Tafelberg vaker gesloten.

Let op!
Kaapstad kent een grote kloof tussen arm en rijk. Waardoor ook toeristen nog weleens de dupe worden van diefstal van bijvoorbeeld een camera of telefoon. Neem niet te veel geld of dure spullen mee en let op bij grote groepen mensen.

Andere tips voor de durfals:

Durf te paragliden (of parasailen) rond de Tafelberg

De Tafelberg, Kaapstad en de zee roept om een blik vanuit de lucht. Dé manier is om te gaan paragliden. Er zijn meerdere plekken om te starten, al is de Tafelberg natuurlijk de topper. Maar het kan ook van Signal Hill en Sir Lowry’s Pass (net voorbij Somerset West). De beste tijd voor foto’s is vroeg in de ochtend of in de namiddag. Vraag bij je boeking wat voor kleine camera je mee mag nemen.

Ga abseilen van de Tafelberg

Als je eenmaal bovenop de Tafelberg staat heb je voor de terugweg diverse mogelijkheden. Denk aan te voet afdalen, maar ook de kabelbaan is een goede optie. Bijzonder is het abseilen langs de steile rotsen. Onder leiding van gidsen daal je af aan een gezekerd touw, zodat je niet naar beneden kunt vallen. Kijk goed om je heen, want het uitzicht is adembenemend. Neem dus ook een kleine (video)camera mee.

Meer informatie:
> hiketablemountain.co.za
> www.tablemountain.net
> www.paraglide.co.za
> abseilafrica.co.za