Witte haaien zijn eng, maar ook erg intrigerend. Deze roofdieren kun je zien in hun leefomgeving op eigenlijk maar een plek. Gansbaai in Zuid-Afrika is wereldberoemd vanwege de witte haaien die er leven.

En je kunt met deze dieren duiken. Of snorkelen als je niet kunt (of wilt) duiken. Al is het meer staan in een kooi, totdat het dier voorbij komt zwemmen.

Diverse touroperators bieden boottochten aan naar Dyer Island, het thuis van vele duizenden pelsrobben. De bekendste plekken zijn Geyser Rock en Shark Alley, de namen zeggen genoeg. Op (en rond) Geyser Rock leven honderden zeeleeuwen. En dit trekt witte haaien aan.

Het is meestal een dagvullende excursie, aangezien je niet weet wanneer een witte haai op zal duiken. En soms laten ze zich helemaal niet zien. Deze intrigerende dieren worden gelokt met voedsel, dat in combinatie met een ruige zee je snel zeeziek kan maken.

Wees voorbereid op hectische momenten als een haai rond de boot gaat zwemmen. Dan moet je snel in je wetsuit klimmen en de kooi in. Want de haai kan snel kan weer weg zijn.

Het water is koud, maar meestal kun je wel redelijk ver zien. Een onderwatercamera is handig, al kun je vaak ook wel foto’s maken als het dier langs de boot zwemt en probeert een stuk vis van het aas af te bijten.

Let op!
Het kan zijn dat je bij de haaiensafari een dag op het water dobbert, maar geen haai ziet. Meestal mag je dan de volgende dag opnieuw mee, gratis. Hou daar wel rekening mee in je planning als deze excursie voor jou erg belangrijk is.