Waarom moet ik dit doen?

In Franschhoek in Zuid-Afrika kun je met een oude tram langs 14 wijngaarden. De tram werd vroeger gebruikt om het fruit tussen de wijngaarden te vervoeren. Nu kun je op je gemak van wijnboerderij naar wijnboerderij.

De Franschhoek Wijn Tram is de manier om de wijnvelden in en rond Franschhoek in Zuid-Afrika te ontdekken. Sinds 1904 rijdt hier al een tram rond die destijds de ossenwagen verving.

Franschhoek Wijn Tram
Het uitzicht onderweg.

Tegenwoordig is de route ideaal voor wijnliefhebbers. Onderweg heb je in totaal 7 stops. En de tram kent het zogeheten ‘hop off, hop on-principe’, oftewel je mag uit- en opstappen wanneer je wilt. Vanaf de tram kun je met een speciale bus naar de meer afgelegen wijnboerderijen.

Wijn tram zuid-afrika
De Wijn Tram van Zuid-Afrika.

Enkele wijnboerderijen waar je langs komt zijn Grande Provence, Haute Cabrière, Dieu Donne, Chamonix en Rickety Bridge. Je kunt hier zowel wijn proeven alsook lunchen. Het is dan misschien wel handig vooraf te reserveren, om teleurstelling te voorkomen.

Grande Provence bij Franschhoek.
Grande Provence bij Franschhoek.

De tram (en bus-tram) rijden elke 40 minuten. De eerste tram rijdt om 10:00 ’s ochtends. Check de website voor de actuele tijden. Overigens kun de tram ook goed combineren met een bezoek aan het historische Franschhoek. Alsook met de omliggende wijnvelden. Er zijn er genoeg waar je de wijnen kunt proeven, en tevens een verse lunch kunt krijgen. In de open lucht met uitzicht over de wijnvelden, wat wil je nog meer?

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste tijd voor de Wijn Tram:

Zuid-Afrika heeft omgekeerde seizoenen aan de zone. Wat dus betekent dat de wijnranken bloeien aan het einde van onze winter. Dit is dan ook de beste tijd om dit mee te maken. De wijnranken zijn vol met bladeren, wat er veel beter uit ziet dan kale ranken toch? Daarnaast kun je met enig geluk de wijnpluk meemaken, al is deze trein dan wel vaak uitverkocht. Wees er dus op tijd bij, als je dit wilt meemaken.

Een wijnproeverij in de open lucht.

Hoe kom ik er?

In het oude centrum van Franschhoek aan de Huguenot Road kun je kaartjes kopen.

Meer informatie: winetram.co.za