Waarom moet ik dit doen?

In Franschhoek in Zuid-Afrika kun je met een oude tram langs 14 wijngaarden. De tram werd vroeger gebruikt om het fruit tussen de wijngaarden te vervoeren. Nu kun je op je gemak van wijnboerderij naar wijnboerderij.

Engelse naam: Franschhoek Wine Tram

De beroemde wijnvelden rond Franschhoek.

De Franschhoek Wijn Tram is de manier om de wijnvelden in en rond Franschhoek te ontdekken. Sinds 1904 rijdt hier al een tram rond die destijds de ossenwagen verving.

De tram stopt vaak op de wijnboerderij zelf.

Tegenwoordig is de route ideaal voor wijnliefhebbers. Onderweg heb je in totaal 7 stops. En de tram kent het zogeheten ‘hop off, hop on-principe’, oftewel je mag uit- en opstappen wanneer je wilt. Vanaf de tram kun je met een speciale bus naar de meer afgelegen wijnboerderijen.

Enkele wijnboerderijen waar je langs komt zijn Grande Provence, Haute Cabrière, Dieu Donne, Chamonix en Rickety Bridge. Je kunt hier zowel wijn proeven alsook lunchen. Het is dan misschien wel handig vooraf te reserveren, om teleurstelling te voorkomen.

Grande Provence bij Franschhoek.
Grande Provence bij Franschhoek.

De tram (en bus-tram) rijden elke 40 minuten. De eerste tram rijdt om 10:00 ’s ochtends. Check de website voor de actuele tijden. Overigens kun de tram ook goed combineren met een bezoek aan het historische Franschhoek.

Een wijnproeverij in de open lucht.

Hoe kom ik er?

In het oude centrum van Franschhoek aan de Huguenot Road kun je kaartjes kopen.

Meer informatie: winetram.co.za

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.