Waarom moet ik hier heen?

Robbeneiland is een eiland voor de kust van Kaapstad. Het is vooral bekend geworden als de plek waar Nelson Mandela jaren in de gevangenis zat. Een bezoek is intrigerend. En je krijgt nog meer bewondering voor de inmiddels overleden Mandela.

Engelse naam: Robben Island

Robbeneiland is één van de meest beruchte eilanden ter wereld. Het werd bijna 400 jaar gebruikt om gevangenen en bannelingen te huisvesten. Weinigen weten dat het de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was die er al in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van maakte.

De sfeer is nog steeds grimmig. Carolina Ödman

Met name lastige zeelieden werden door de VOC gevangengezet. Van 1836 tot 1931 was Robbeneiland een leprakolonie. In 1959 werd het eiland ingericht als zwaarbeveiligde gevangenis van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door één gevangene: Nelson Mandela, die hier 18 jaar vast zat. Op het eiland was destijds een kalkmijn. De gevangenen moesten hier kalksteen winnen. De ogen van Mandela raakten blijvend beschadigd door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte mijn.

Mandela’s cel op Robben Island. Paul Mannix

Veel gevangenen probeerden te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar slechts drie (voor zover bekend) hebben die vlucht overleefd. Het water rondom het eiland is ijskoud door de koude golfstroom vanuit Antarctica.

In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland. In 1996 werd de gevangenis gesloten. Al drie jaar later werd het door UNESCO als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Bijzonder is dat diverse ex-gevangenen de rondleidingen gegeven aan toeristen door de cellen en het museum. Vanuit het Waterfront in Kaapstad kun je op een snelle veerboot naar Robbeneiland stappen.

Meer informatie: www.robben-island.org.za

Corno’s reistips:

Kaapstad is een heerlijke stad waar je tijdens je rondreis door Zuid-Afrika een aantal dagen kunt vertoeven. Naast leuke activiteiten in de stad, kun je ook makkelijk dagtours doen in de omgeving.

Beste tijd:
Kaapstad en de omgeving kun je het gehele jaar bezoeken. Let er wel op dat de seizoenen omgekeerd zijn met ons. De winter bij ons is dus de zomer in Zuid-Afrika. Waardoor het voorjaar (met veel bloeiende bloemen) dus in onze herfst valt.

En het is in Kaapstad vaak frisser dan mensen denken, al heeft Kaapstad een Mediterraan klimaat. De temperaturen zijn sterk wisselend. In januari wordt het maximaal 26 graden, in juni kan het maar zo slechts vijf graden worden. Af en toe valt er sneeuw. In de winter waait het vaak harder en is de kabelbaan naar de Tafelberg vaker gesloten.

Let op!
Kaapstad kent een grote kloof tussen arm en rijk. Waardoor ook toeristen nog weleens de dupe worden van diefstal van bijvoorbeeld een camera of telefoon. Neem niet te veel geld of dure spullen mee en let op bij grote groepen mensen.