Engelse naam: Robben Island

Robbeneiland is één van de meest beruchte eilanden ter wereld. Het werd bijna 400 jaar gebruikt om gevangenen en bannelingen te huisvesten. Weinigen weten dat het de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was die er al in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van maakte.

De sfeer is nog steeds grimmig. Carolina Ödman

Met name lastige zeelieden werden door de VOC gevangengezet. Van 1836 tot 1931 was Robbeneiland een leprakolonie. In 1959 werd het eiland ingericht als zwaarbeveiligde gevangenis van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door één gevangene: Nelson Mandela, die hier 18 jaar vast zat. Op het eiland was destijds een kalkmijn. De gevangenen moesten hier kalksteen winnen. De ogen van Mandela raakten blijvend beschadigd door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte mijn.

Mandela’s cel op Robben Island. Paul Mannix

Veel gevangenen probeerden te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar slechts drie (voor zover bekend) hebben die vlucht overleefd. Het water rondom het eiland is ijskoud door de koude golfstroom vanuit Antarctica.

In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland. In 1996 werd de gevangenis gesloten. Al drie jaar later werd het door UNESCO als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Bijzonder is dat diverse ex-gevangenen de rondleidingen gegeven aan toeristen door de cellen en het museum. Vanuit het Waterfront in Kaapstad kun je op een snelle veerboot naar Robbeneiland stappen.

Meer informatie: www.robben-island.org.za