De Sardine Run behoort tot de grootste natuurspektakels op aarde, maar is relatief onbekend. Je kunt het meemaken, al heb je de hulp nodig van een dier; de dolfijn.

Op televisie zijn de mooiste beelden te zien. Een kolkende massa van vissen die wordt aangevallen door dolfijnen, haaien en vogels. De vissen blijken sardines te zijn en het spektakel is te zien voor de Wild Coast van Zuid-Afrika. Maar alleen als de omstandigheden goed zijn. Daarom moet je hier meerdere dagen het water op, in een wendbare zodiac en met een wetsuit tegen het koude water.

Duikers maken zich op voor een duik.
Duikers maken zich op voor een duik. Corno van den Berg

De Sardine Run is nog relatief onbekend. Dit komt mede omdat het bijna niet te plannen is. Juni en juli zijn dé maanden; dan is het hier winter en kou speelt een essentiële rol. Op deze plek komt de koude golfstroom uit Antarctica in botsing met Afrika. Sardines houden van koud water en leven normaal op zo’n 80 meter diepte.

Het kan losbarsten, maar ook niet. Dus wordt elke dag het weerbericht gecheckt in de meest populaire standplaats Coffee Bay bij Port St Johns. Het weer is bepalend, want met koud weer komen de sardines omhoog; een buitenkans voor dolfijnen.

Een groepje tuimelaars komt voorbij zwemmen.
Een groepje tuimelaars komt voorbij zwemmen. Corno van den Berg

Tientallen jan van genten laten zich als eerste als raketten uit de lucht vallen. Net voor ze het water raken trekken ze hun vleugels in. Ze duiken op vis, die vlak aan de oppervlakte zit. Ineens is er volop actie, overal zijn dolfijnen. Op de achtergrond zie zwemmen diverse walvissen. Dit zou het weleens kunnen worden: De ‘Bait Ball’. Oftewel een vreetfestijn dat zijn weerga niet kent.

Als het los gaat mag je het water in. Onder strikte begeleiding. Dit geldt voor zowel duikers als snorkelaars. Want als er een Bait Ball ontstaat is er overal wat te zien. Dan vallen hordes dolfijnen, haaien, walvissen en vogels de sardientjes aan. En, er ontsnappen genoeg
sardines zodat dit vreetfestijn volgend jaar weer kan plaats hebben.

Walvissen kijken, Zuid-Afrika
Een walvis springt uit het water. Corno van den Berg

Let op:
De Sardine Run is niet voor iedereen. Hou rekening met dagen op zee, lage temperatuur, wind, woeste golven (soms), koud water, enz. Maar daarvoor krijg je iets unieks: een wervelende en vooral bonte show van Moeder Natuur. Waarbij je het geluk aan je zijde moet hebben.

Duiken Snorkelen