Waarom moet ik hier heen?

De Hammetschwand Lift is een van de meest bijzondere liften op aarde. Hij brengt je van het dalstation in de rots tot bovenop de Hammetschwand. Waar je een bijzonder uitzicht hebt over stad Luzern, de Vierwaldstättersee en de wijde omgeving.

Engelse naam: Hammetschwand Elevator

Dit is een van de meest bijzondere liften op aarde. Hij is 152,8 meter hoog en brengt je van het dalstation in de rots tot bovenop de Hammetschwand. Waar je een bijzonder uitzicht hebt over stad Luzern, de Vierwaldstättersee en de wijde omgeving. En, de lift is van glas zodat je dus om je heen kunt kijken.

De Hammetschwand Lift verbindt een rotspad met het uitkijkpunt op het Bürgenstock plateau dat over het Meer van Luzern uitkijkt. Dit meer wordt ook wel Vierwoudstrekenmeer genoemd.

De Hammetschwand Lift met omgeving.
De Hammetschwand Lift met omgeving.

De lift werd al in 1905 gebouwd door hotel- en spoorwegbouwer Franz Josef Bucher. Binnen een minuut ben je boven (152 meter hoger), al was dit een eeuw geleden ruim drie minuten. De toenmalige was stukken langzamer.

De Hammetschwand Lift was ooit de hoogste buitenlift ter wereld, maar nu alleen nog voor Europa. De hoogste buitenlift nu staat in China. Dat is de Bailong Lift in het beroemde Wulingyuan National Park met een hoogte van maar liefst 326 meter.

Als je de top bereikt sta je op een hoogte van 1.132 meter boven zeeniveau. Naast Luzern en het meer kun je ook diverse toppen van de Alpen zien.

De Hammetschwand Lift. Julia Leijola

Hoe kom ik er?

De Hammetschwand Lift is het gehele jaar open, al hangt het van het weer af. De lift is eenvoudig te bereiken vanuit Luzern, dat centraal in Zwitserland ligt.

Corno’s reistips:

Zwitserland is vanuit Nederland prima te berijden met de auto. Als je geen zin hebt om lang achter het stuur te zitten, kun je vliegen of de trein nemen. Dit prachtige land leent zich goed voor een rondreis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.