Afghanistan

Land waar toerisme lastig is

Afghanistan ken je wel uit het nieuws. Maar niet zozeer van de rijkdom in het land waarschijnlijk. Wat zeer zonde is, want de rijke geschiedenis van het land biedt de reiziger veel kansen. Door het strenge regime staat het toerisme zo goed als stil, helaas.

Het is een land in Azië dat vooral bekend werd door de oorlog. Maar langzaam krabbelt het op en opent het de deuren voor avontuurlijke reizigers. Zij ontdekken een land met ongekend fraaie landschappen, indrukwekkende bergen, vriendelijke mensen en veel monumenten met een rijke geschiedenis.

Boeddha’s van Bamyan

Een van de verdwenen Boeddhabeelden in Bamyan.

De Boeddha’s van Bamyan langs de Zijderoute zijn beroemd. Of althans waren. In maart 2001 werden de twee immense Boeddhabeelden vernield door de Taliban. Ze werden in de 6e eeuw uitgehakt in de rotsen. Dit gebeurde in de klassieke Grieks-boeddhistische stijl. Boeddha Dipankara stond symbool voor het grootste beeld. Deze was maar liefst 53 meter hoog. De kleinere was 35 meter hoog. Ze stonden ongeveer een kilometer uit elkaar. Het waren de grootste staande boeddhabeelden ter wereld.

Het is niet helemaal duidelijk wie de beelden heeft gebouwd. Veel wetenschappers denken dat het de Kushana zijn geweest. Zij heersten rond de 6e eeuw in grote delen van India en de omliggende landen. Ondanks de vernieling werd de Bamyanvallei door UNESCO in 2003 tot Werelderfgoed uitgeroepen. Er zijn plannen om de boeddha’s te herstellen. Al werd de herbouw in 2014 stil gelegd. De toekomst zal uitwijzen of de beelden ooit weer te zien zijn.

In de vallei zijn nog attracties die de oorlog hebben overleefd. Waaronder de diverse kloosters die zijn uitgehakt in de grotten. Deze kun je nog bezoeken. Banyam is een indrukwekkende regio op zo.n 2.500 meter hoogte. Het ligt op zo’n 230 km ten noordwesten van de hoofdstad Kabul.

Nationaal Park Band-e Amir

Een van de meren in het Band-e Amir Nationaal Park in Afghanistan.

Band-e Amir Nationaal Park ligt in het midden van Afghanistan. Het is een van de parels van het land. Het werd in 2008 het eerste nationale park van het land. Het is opvallend ruig en droog. De meeste bergen hebben geen begroeiing. 

Band-e Amir is vooral bekend door de zes opvallend blauwe meren in de bergen. Met fraaie namen als Band-e Panir, Band-e Gholaman, Band-e Pudina, Band-e Qambar, Band-e Haibat en Band-e Zulfiqar. Je kunt sommige meren eenvoudig bereiken met een auto, voor anderen moet je gaan wandelen. Nationaal Park Band-e Amir ligt ligt in de provincie Bamyan. En is dus goed te combineren met een bezoek aan de beroemde Boeddha’s van Bamyan.

Wandelen langs de meren van Nationaal Park Band-e Amir.

Jam

Jam is een bijzondere plek. Je vindt hier de overblijfselen van de Ghowriden, die in de 12e eeuw hier regeerden. De naam komt van de provinciestad Ghowr waarin ook de stad Jam ligt. Het meest beroemd is de minaret uit de 12e eeuw die nog steeds staat te glimmen. 

De 65 meter hoge minaret is waarschijnlijk gebouwd na een overwinning. Sinds 2002 staat de minaret en de omliggende ruïnes op de lijst van Werelderfgoed. Al heeft UNESCO grote zorgen over het beheer van dit gebied.

Herat Citadel

De Citadel van Herat in Afghanistan.

De Herat Citadel is een overblijfsel van Alexander de Grote. Hij was hier in de 3e eeuw v. Chr. Waarna het door talloze volkeren als basis werd gebruikt. Het fort ligt in de stad Herat en is vele malen vernield. En ook weer opgebouwd. Waaronder door UNESCO. Inmiddels is er een museum in gevestigd. En kun je de citadel bezoeken. De citadel van Herat ligt in het noordwesten van Afghanistan.

Panjshir Vallei

De Panjshir Vallei wordt door de lokale bevolking Vallei van de Vijf Leeuwen genoemd. De vallei ligt in de provincie Panjshir. Je vindt hier veel bergen met her en der dorpjes. Ooit werd hier veel smaragd gevonden, waardoor dit gebied zich ontwikkelde. De Panjshirvallei is opvallend groen en zeer de moeite waard. Deze ruige vallei ligt op zo’n 1250 kilometer van Kabul.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.