Saoedi-Arabië

Dit land heeft unieke bezienswaardigheden

Saoedi-Arabië is geen standaardbestemming om te bezoeken. Wat zonde is, want dit land heeft een rijke geschiedenis. En het heeft bijzondere attracties om te bezoeken. Langzaam gaat het land open voor toerisme, dus de kans wordt groter.

De meeste mensen kennen Saoedi-Arabië van Mekka en olie. Al is kennen een groot woord. Het lijkt letterlijk een andere wereld. En eerlijk is eerlijk reizen is hier lastig. Het land heeft wel een aantal bijzondere attracties. Deze heb ik in dit artikel genoemd.

Het land is geen populaire bestemming voor toeristen. Iets wat mede door de strenge regelgeving in het land komt. In het land wordt de sharia, de wet van de islam, gehanteerd. Daarnaast zijn de straffen zeer fors naar onze maatstaven. En loop je als homo kans op de doodstraf. 

Het landschap bestaat uit woestijn en kleine en grotere gebergtes. Met heuse bergen, zoals de hoogste berg Jawal Sawda met 3.133 meter. Deze vind je in het zuiden redelijk dicht bij de kust. De grootste woestijn is Rub al-Khali in het zuiden. Hier komt nauwelijks leven voor, zo droog en warm is het.

De hoofdstad Riyad ligt de regio Nadjd, het centrum van het land. Dat vooral bestaat uit rotsen, al vind je hier ook wadi’s (oases). Veel rivierbeddingen zijn het grootste deel van het jaar droog. Wonderlijk genoeg zijn zelfs daar nog diverse bezienswaardigheden te vinden.

Madain Saleh of Hegra

De schoonheid van Madain Saleh in Saoedi-Arabië.

Madain Saleh is een afgelegen woestijnstad met een uniek verleden. Terwijl de oude naam Hegra is. Madain Saleh wordt ook wel Mada’in Saleh genoemd. Het is wat onduidelijk wat de gangbare naam zal worden de komende jaren.

Deze tempelstad is door de Nabateeërs gemaakt. Dit relatief onbekend volk hebben ook het wereldberoemde Petra in Jordanië gemaakt. Het nomadische volk dreef handel vanuit Petra met onder meer deze stad.

Je vindt in Madain Saleh ook graftombes die in rotsen zijn gehakt. Het grote verschil is echter dat Madain Saleh in losse rotsen is gehakt, terwijl Petra in een kloof is gehakt. Waardoor Madain Saleh een geheel eigen sfeer heeft.

De meest bekende en grootste graftombe is Qasr Al Farid, oftewel The Lonely Castle. De voorgevel is 14 bij 22 meter hoog. Maar er zijn diverse tempels in het landschap te vinden. Het is een bijzondere ontdekkingstocht. Madain Saleh behoort sinds 2008 tot Werelderfgoed in UNESCO. Je vindt Madain Saleh zo’n 300 kilometer ten noorden van Medina. 

Al Ula

Al Ula, of Al’Ula, is een spookstad van 800 kleine lemen huizen die meer dan 2.000 jaar oud zijn. Her en der zijn stenen huizen gebouwd. Archeologen denken dat het een belangrijke handelsplaats was binnen het Arabische koninkrijk Lihyan. Hier werd vooral zijde en specerijen verhandeld. De route lag tussen Egypte en India.

De eeuwenoude ruïnes van Al Ula.

De ruïnes zijn in slechte staat, al zijn er plannen voor grootschalige restauratie. Dit is een regio die door de overheid de komende jaren zal worden gepromoot voor toerisme.

Al Ula ligt in een oase in de woestijnvallei. Het is een plek met veel vruchtbare grond. Ook vind je hier eeuwenoude rotstekeningen van onder meer mensen en dieren. En bijvoorbeeld de lokaal beroemde Elephant Rock, een rots die lijkt op een olifant.

Elephant Rock bij Al Ula in Saoedi-Arabië.

Al-Diriyah in Riyad

Al-Diriyah is een beroemde buitenwijk van de hoofdstad Riyad. Hier werd in de 15e eeuw de Saoedische dynastie gesticht. Als je hier rond loopt kun je de imposante paleizen bezoeken. Deze zijn van leem gemaakt. Ook de overblijfselen van moskeeën en de citadel zien. De ruïnes staan sinds 2010 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Mekka

Kaäba in Mekka.

Mekka is algemeen bekend, maar de stad is verboden voor niet-moslims. Dit is de geboorteplaats van de heilige profeet Mohammed. Het is een van de meest heilige plaatsen in Saoedi-Arabië. En ver daarbuiten. Elk jaar komen miljoenen gelovigen naar de stad, met name tijdens de hadj.

De Grote Moskee is het op een na grootste gebouw ter wereld. Op het midden van het plein staat de Ka’aba. Dit is volgens de islamitische overlevering het eerste gebedshuis ter wereld. Bedevaartgangers lopen tijdens de hadj zeven keer rond de Ka’aba.