Azië

Continent met ongekend grote diversiteit

Azië is lekker eten, intrigerende culturen en vaak een ontdekkingstocht naar welk land je ook gaat. Veel reizigers gaan eerst naar Thailand of Maleisië, terwijl Vietnam en Myanmar bijvoorbeeld de tweede keer worden bezocht.

Ik ben tientallen keren naar Azië geweest en veel landen bezocht. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties om te ontdekken. Met ook veel excursies om te doen. En natuurlijk informatie over de keuken. In Azië is er altijd weer meer en nòg meer wat je op je Bucket List wilt zetten.

Afghanistan

Een markt in Afghanistan.

Afghanistan ken je wel uit het nieuws. Maar niet zozeer van de rijkdom in het land waarschijnlijk. Wat zeer zonde is, want de rijke geschiedenis van het land biedt de reiziger veel kansen. Gelukkig komt het toerisme langzaam weer op gang.

Lees mijn tips voor Afghanistan

Armenië

Het landschap van Armenië.

Armenië is een ideaal land om zelf te ontdekken. Het is opvallend bergachtig; het ligt in de zuidelijke Kaukasus. Je kunt er goed wandelen, al zijn de talloze kloosters en kathedralen ook zeer de moeite waard.

Lees mijn tips voor Armenië

Azerbeidzjan

Bergen in Azerbeidzjan.

Over Azerbeidzjan hoor je weinig. Of het moet zijn dat het grensconflicten heeft over een stuk land. Of over eilanden. Al komt de Formule 1 sinds kort ook in de hoofdstad Baku, waardoor het langzaam op de kaart wordt gezet. Maar het land maakte ooit onderdeel uit van de Zijderoute, alsook van het oude Sovjet-Unie tijdperk. Van beiden zijn de restanten nog zichtbaar.

Lees mijn tips voor Azerbeidzjan

Bangladesh

Vrouwen doen de was in Bangladesh.

Bangladesh staat niet echt bekend als toeristische bestemming. Maar avonturiers kunnen hier hun hart ophalen. Het land is feitelijk één grote moerasdelta. Met de beroemde Sundarbans als absolute publiekstrekker.

Lees mijn tips voor Bangladesh

Bhutan

Het berglandschap van Bhutan.

Bhutan wordt geroemd vanwege het ongekende natuurschoon van de Himalaya. Maar ook vanwege de rijke cultuur met veel tradities, bergkloosters en veel authenticiteit.

Lees mijn tips voor Bhutan

Brunei

De rijkdom van Brunei.

Brunei is een klein oliestaatje in het noorden van het eiland van Maleisisch Borneo. En het is misschien wel klein, maar Brunei is groots in glitter en glamour doordat de inwoners tot de rijkste der aarden behoren. Het grootste deel van het Koninkrijk is bedekt met regenwoud en is een paradijs voor natuurliefhebbers.

Lees mijn tips voor Brunei

Cambodja

Een monnik in Cambodja.

Cambodja is een heerlijk divers land in Azië. Het heeft een onstuimige geschiedenis achter de rug. Het land heeft veel last gehad van het terreurbewind van de Rode Khmer dat in 1975 de regering omver wierp. Sinds 2003 is de situatie in het land weer stabiel. En heeft Cambodja inmiddels haar deuren wagenwijd geopend voor avontuurlijke toeristen.

Lees mijn tips voor Cambodja

China

Natuur en cultuur in China.

China staat voor mystiek, diversiteit en veel cultuur en natuur. En het is groter dan Europa, waardoor je als toerist de tijd moet hebben. Maar het rondreizen gaat relatief makkelijk, ook met het openbaar vervoer. Met een uitgebreide, smakelijke en vooral diverse keuken.

Lees mijn tips voor China

Georgië

Een van de kloosters in Georgië.

Georgië wordt steeds populairder bij reizigers. Meer en meer wordt het land ontdekt. En terecht, want de ligging en rijke geschiedenis maken van Georgië een bijzondere bestemming.

Lees mijn tips voor Georgië

Himalaya

Trekking in de Himalaya. ©Corno van den Berg

De Himalaya is een beroemd gebergte in Azië. En ja, de bergen van de Himalaya zijn ontzagwekkend. Ook niet-klimmers zullen onder de indruk zijn van de grootsheid van het gebied. Gelukkig is de Himalaya niet alleen voor ervaren bergbeklimmers met hun jarenlange voorbereiding geschikt.

Lees mijn tips voor de Himalaya

Hongkong

Het unieke Hongkong.

Hongkong is één van de meest bijzondere steden ter wereld. Vol met festivals, cultuur, religie, traditie en historie is Hongkong een echte must-see.

Lees mijn tips voor Hongkong

Kazachstan

Een van de bergmeren van Kazachstan.

Kazachstan is anders. Je vindt hier wereldberoemde meren, onbekende bergen, unieke dieren en de vriendelijke Kazakken. Een rondreis hier is intrigerend, wonderlijk en ronduit mooi.

Lees mijn tips voor Kazachstan

Laos

Een dorpje in Laos.

Laos is relatief eenvoudig te bereizen. Dit kan per lokaal vervoer, zoals een bus, alsook per taxi. En Laos is nog opvallend goedkoop, dus je kunt voor weinig geld een auto met chauffeur huren. Wat perfect is voor een excursie van een dag.

Lees mijn tips voor Laos

Mongolië

Een lokale bewoner in Mongolië.

Mongolië voel je overal. Een reis door dit land is meer dan boeiend. Met name ook door de vriendelijke mensen, die in het mooie, maar ook harde landschap overleven. De Mongoolse steppes moet je ooit hebben gezien. En de mensen hebben ontmoet die hier leven. Mongolië is meer dan intrigerend. Met uitgestrekte landschappen, ruige bergketens en unieke festivals.

Lees mijn tips voor Mongolië

Myanmar

Een van de tempels in Myanmar.

Myanmar of ook wel Birma, is nog niet zo heel lang geleden geopend voor toeristen. Westerse invloeden zijn in Myanmar nog weinig zichtbaar in het land en eeuwenoude tradities worden nog steeds gevolgd waardoor je nog het authentieke Azië kunt zien en voelen. Al verandert het wel snel.

Lees mijn tips voor Myanmar

Nepal

De bergen van Nepal.

Nepal wordt wel het dak van de wereld genoemd. Het land ligt grotendeels in de ruige Himalaya, een van de meest beroemde gebergtes ter wereld. Desondanks heeft Nepal een variërend landschap met subtropische bossen enerzijds en bergen anderzijds. Sterker nog, je kunt hier zelfs op safari om wilde dieren te zien zoals neushoorns.

Lees mijn tips voor Nepal

Oezbekistan

UNESCO-Werelderfgoed in Oezbekistan. ©Corno van den Berg

Oezbekistan is anders dan anders. Door het rijke verleden kun je je hier vergapen aan de eeuwenoude islamitische architectuur. Een rondreis hier is een avontuur voor de zintuigen; het eten is heerlijk en de mensen zeer vriendelijk. Het land is één van de parels van Centraal-Azië. Oezbekistan was onderdeel van de Sovjet-Unie en is sinds 1991 onafhankelijk.

Lees mijn tips voor Oezbekistan

Oost-Timor

De kust van Oost-Timor.

Lees mijn tips voor Oost-Timor

Oost-Timor (of Oost-Timor) is een land in Zuidoost-Azië. Opmerkelijk genoeg behoort het tot het continent Oceanië. Sinds 2002 is het een onafhankelijk land. Het land wordt nauwelijks bezocht door toeristen, al neemt de belangstelling toe.

Pakistan

Op rondreis door Pakistan.

Pakistan is geen standaardbestemming. Het land biedt een bijzondere mix van cultuur en natuur. Door het verleden wonen hier al duizenden jaren mensen. Tot de bezienswaardigheden behoren oude forten en mausolea uit het beroemde Mogol-tijdperk. Maar je vindt er ook moderne moskeeën met veel pracht en praal. En vriendelijke mensen.

Lees mijn tips voor Pakistan

Papoea Nieuw Guinea

Een van de vele volkeren in Papoea Nieuw Guinea.

Papoea Nieuw Guinea is een unieke bestemming met een ongekend rijke cultuur en natuur. De bijzondere mix van kleurrijke volkeren en vreemde dieren maakt het tot een unieke reis. Neem de tijd voor je bezoek, het is het meer dan waard.

Lees mijn tips voor Papoea Nieuw Guinea

Singapore

De architectuur van Singapore.

Singapore is een heerlijke stad. Met een geheel eigen keuken en straattentjes met een Michelin-ster bijvoorbeeld. Maar ook een van de meest bijzondere zwembaden ter wereld. En een goede plek om te shoppen.

Lees mijn tips voor Singapore

Tadzjikistan

Zo ruig is Tadzjikistan.

Tadzjikistan is geen populair land om naar toe te reizen. Wie van natuur houdt zal hier zijn hart ophalen. Dit is een ruig land, dat je nog zelf kunt ontdekken. Je zult verbaasd staan door al het natuurgeweld. En dat zonder andere toeristen.

Lees mijn tips voor Tadzjikistan

Taiwan

Wandelen in Taiwan.

Taiwan is een eiland dat ten zuidwesten van China ligt. Naast het hoofdeiland behoren ook de eilandjes Kinmen, Matsu en Wuqiu bij Taiwan. Het onafhankelijke land wordt overigens niet door alle landen erkend met name door druk vanuit China. Taiwan heeft een eigen cultuur en opvallend ruige natuur. En een geheel eigen keuken, al zijn er wel veel invloeden vanuit China.

Lees mijn tips voor Taiwan

Thailand

Strand op een eiland in Thailand.

Thailand is ideaal voor een eerste kennismaking met Azië. Maar ook voor een tweede of zesde keer is het land uitermate geschikt. Je kunt hier eenvoudig backpacken, maar ook op luxevakantie en alles er tussen in.

Lees mijn tips voor Thailand

Tibet

Zo mooi is Tibet.

Tibet is officieel een regio van China, al vinden de Tibetanen van niet. Het is in ieder geval een bijzonder gebied met een geheel eigen cultuur.

Lees mijn tips voor Tibet

Turkmenistan

Het relatief onbekende Turkmenistan.

Turkmenistan is nagenoeg onbekend. Van dit land in Azië weten de meeste reizigers niets eens de naam van de hoofdstad. Of andere bezienswaardigheden. Al heeft het land zeker wel enkele bijzondere attracties. Die je vanzelf ontdekt tijdens een rondreis.

Lees mijn tips voor Turkmenistan

Vietnam

Rijstvelden in Vietnam.

Vietnam is hot. Het land in Azië kan zich verheugen in een grote interesse van cultuurgenieters, maar ook natuurliefhebbers. En meer en meer reizigers die de Vietnamese keuken zeer kunnen waarderen. Een rondreis hier is een rondreis voor je zintuigen.

Lees mijn tips voor Vietnam