IJsland: De 20 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

IJsland

Heerlijke speeltuin van Moeder Natuur

IJsland heeft iets magisch. Zowel in de zomer als in de winter; dat zijn letterlijk twee verschillende werelden. En in het voorjaar en herfst ook. Wie er is geweest, wil graag terug. Dit eiland is opvallend anders dan de meeste landen ter wereld. Met name door het ruige landschap en het ontbreken van bomen.

Het eiland is dé plek voor natuurliefhebbers. Op nog geen drie uur vliegen ben je in een andere wereld: geisers, hotsprings, gletsjers, maanlandschappen, heilzame zwavelbaden, talloze watervallen en diepe fjorden.

Activiteiten in de zomer

Het eiland is een ideaal terrein voor een actieve vakantie, om enkele uren te wandelen of serieus te trekken. Maar het is ook perfect om te kamperen, talloze watervallen te ontdekken, naar geisers te kijken en op gletsjers te lopen. Alsook de midzomernacht meemaken als het hier 24 uur per dag licht is. En dus niet donker wordt.

Activiteiten in de winter

In de winter ligt er veel sneeuw. Maar de wegen zijn goed. En dus kun je de watervallen gewoon bezoeken. En bijvoorbeeld ijsklimmen, maar natuurlijk ook het Noorderlicht spotten, met husky’s op sledehondentocht gaan en met een sneeuwscooter op pad.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan hier. En dat in een bijzonder ruig landschap. Wat je als toerist goed kunt zien, want hier is nog een aantal actieve vulkanen te zien. Waaronder de Katla onder de Mýrdalsjökull, het beroemde Laki-gebied, de Hekla, en het eiland Surtsey dat langzaam boven de zee uitkomt. 

IJsland is zeer jong, de oudste delen van het eiland zijn 17 tot 20 miljoen jaar oud. Dit gebied wordt Westfjorden genoemd. IJsland groeit als gevolg van vulkanisme nog steeds aan. Daarnaast telt het land talloze ‘slapende vulkanen’, zoals de Skjaldbreiður, de twee Snæfell-vulkanen, Kerið, Eldborg, Hverfjall, Krafla en Askja. 

Geologie van IJsland

En wie IJsland bezoekt moet zelf maar eens proberen te achterhalen wat de volgende termen betekenen. De lijst is lang: jökulhlaup, hornito, solfataren en fumarolen en subglaciale meren (bijvoorbeeld Grímsvötn bij het immense Vatnajökull Nationaal Park). Wie wil kan ook verdrinken in deze vele soorten steen die je hier kunt vinden. waaronder basalt en basaltlava, tefra en tufsteen, vulkanisch glas, palagoniet en ryoliet.

Tot slot kun je als toerist genieten van talloze wilde dieren, die rond het eiland leven. Waaronder diverse soorten walvissen, maar ook de guitige papegaaiduiker. En het is een opvallend milieuvriendelijk land, aangezien bijna alle IJslanders leven van de warmte die uit de grond komt.

Alle 29 Bucket List Tips voor IJsland

Dynjandi-waterval

Hambórgarabúllan

Hambórgarabúllan
Hambórgarabúllan is de beste hamburger in IJsland. Het wordt vaak gezegd over Hambórgarabúllan, dat ook wel Tommi’s Burger Joint wordt genoemd. Dit is het bijzondere verhaal van Tommi Tomasson. Deze IJslander reisde lang geleden naar Amerika waar hij in aanraking kwam met de de hamburger. En zijn leven veranderde van alcoholist naar een legende in zijn eigen land.
Lees verder

Jökulsárlón Gletsjermeer

Jökulsárlón Gletsjermeer
Het Jökulsárlón gletsjermeer is een absolute must als je door IJsland reist. Zeker bij mooi weer, als de zon de tientallen ijsschotsen in het gletsjermeer een extra dimensie geeft. Maar ook bij grijs of mistig weer is dit een magische plek. Je kunt langs de kant rond lopen, een van de heuvels beklimmen en talloze foto’s maken. Maar je kunt ook een machtige boot excursie nemen.
Lees verder

Landmannalaugar

Landmannalaugar
Landmannalaugar is als een sprookjeslandschap in IJsland. Je ziet hier talloze kleuren in de vele heuvels; zoals bruin, geel, rood, groen en grijs. Dit dal is bekend vanwege het gesteente ryoliet, een vulkanisch stollingsgesteente dat kristallen bevat. Die je terug ziet als je hier doorheen wandelt. Wat dan ook meteen de meest populaire excursie is.
Lees verder

Overnachten in een Bubbel-glasiglo in IJsland

Reykjavik

Reykjavik
Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. De luchthaven ligt tientallen kilometers verderop, waardoor de stad vaak wordt overgeslagen. Dit is bijzonder, want Reykjavik is gezellig, ondanks het niet altijd vriendelijke klimaat. De gezelligheid komt vooral door de IJslanders, die genieten van het leven. Het winkelcentrum is hip, de bars gezellig en voorzieningen erg goed. Denk aan warme openluchtbaden en enkele bijzondere musea.
Lees verder

Seljalandsfoss

Snaefellsjökull National Park

Spot de walvissen van Húsavík

Zie de Midzomernacht

Zie de Midzomernacht
De Midzomernacht is een uniek natuurfenomeen dat boven de poolcirkel te zien is. Stel je voor: 24 uur per dag daglicht. Wat je op diverse plekken en landen kunt beleven. Dit natuurfenomeen is (de naam zegt het al) te zien in de zomer. En dan met name boven de poolcirkel. Gedurende een aantal dagen schijnt hier 24 uur per dag de zon. Wat een unieke belevenis is.
Lees verder

Copyright 2021 Droomplekken.nl / Corno van den Berg. Alle rechten voorbehouden.