Afrika

Intrigerend, divers, uitnodigend en spannend continent

,,Ik heb mijn hart verloren aan Afrika,” hoor je vaak. De diversiteit is zo ongekend groot; je vindt hier bijna alles. En dus blijven reizigers dit immense continent op hun wensenlijst zetten. Keer op keer. Jij ook?

Het is niet mogelijk om de diversiteit van Afrika even snel op te noemen. Daarom gaan liefhebbers van Afrika ook vaker naar het immense continent. Ik ben er ruim dertig keer geweest en het verveelt nooit. Afrika bestaat uit maar liefst 54 landen, die allemaal verschillend zijn. Je kunt je hele leven over het continent reizen…

Het continent telt vele bezienswaardigheden. Dit geldt vooral liefhebbers van natuur. Wat komt door de vele nationale parken die je kunt bezoeken. Waar je op safari kunt gaan, maar ook heerlijk kunt overnachten. En je kunt hier ongekend veel watervallen bezoeken.

De landen bieden ook veel diverse cultuur. Waaronder talloze volkeren met hun eigen tradities. Maar ook het ongekende verleden van het Oude Egypte. Afrika kent ook veel interessante steden. Het is zoveel. En heel divers.

Algerije

Algerije

Algerije kennen wij nauwelijks, maar de Fransozen des te meer. Dit land ligt in het noorden van Afrika. De Noord-Afrikaanse cultuur, de stranden en het Romeinse verleden zijn zeker de moeite waard. Het land biedt een bijzondere mix van de Sahara, de Middellandse Zee en het Atlasgebergte. Met bijzondere Romeinse ruïnes, want hier was de zuidelijkste grens van hun rijk.

Lees mijn tips voor Algerije

Angola

Angola

Angola is geen standaard reis. Maar het land is opvallend divers en zeer interessant voor de avontuurlijke reiziger. De mensen en de natuur zijn zeer de moeite waard. En verdienen een bezoek. Langzaam maar zeker krabbelt het land op, waarbij toerisme een belangrijke rol speelt. Dit is vooral te zien bij de diverse nationale parken en andere bezienswaardigheden.

Lees mijn tips voor Angola

Benin

Benin.

Benin staat zelden op het wensenlijstje van de reiziger. Maar wie het avontuur zoekt, kan ruige natuur ontdekken en alles leren over het beroemde Koninkrijk van Abomey.

Lees mijn tips voor Benin

Botswana

Botswana

Botswana is wereldberoemd vanwege de Okavango-delta, een ideaal (en net even anders) safari gebied. De Okavangorivier loopt als een levensader door het land en ontspringt in Angola. Maar dit land in Zuidelijk Afrika heeft meer te bieden voor de avontuurlijke reizigers. Sterker nog, een rondreis door Botswana is magisch mooi. Vergeet ook de Kalahari niet, een wereldberoemde zandbak.

Lees mijn tips voor Botswana 

Burkina Faso

Burkina Faso

Burkina Faso is geen standaard bestemming voor reizigers. Rondreizen hier is nog steeds een groot avontuur. Waarbij je vanzelf de vriendelijke bevolking zult ontmoeten. Het relatief onbekende Burkina Faso is anders. De hoofdstad Ouagadougou is redelijk bekend, maar de rest van het land is ver van de gebaande paden. Burkina Faso heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

Lees mijn tips voor Burkina Faso

Burundi

Burundi

Burundi wordt door weinig reizigers bezocht. Het land heeft diverse oorlogen achter de rug en behoort zeker niet tot de veiligste in Afrika.

Lees mijn tips voor Burundi

Centraal Afrikaanse Republiek

Centraal Afrikaanse Republiek.

De Centraal Afrikaanse Republiek staat op weinig wensenlijstjes van reizigers. Onterecht, aangezien het land een diverse cultuur en natuur biedt. Dit is een land waarover je opvallend weinig hoort. En als je dan iets hoort is het weinig positief. Terwijl dit land ongekend rijk is cultuur en natuur. En zeker wel bijzondere bezienswaardigheden heeft.

Lees mijn tips voor de Centraal Afrikaanse Republiek

Comoren

Comoren

De Comoren zijn een tropische eilandengroep ten oosten van Afrika. De eilanden zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen. De koraalriffen rondom de diverse eilanden herbergen talloze unieke vissoorten. De eilanden van de Comoren bestaan uit de drie eilanden Grande Comore, Mohéli en Anjouan, alsook enkele andere zeer kleine eilanden.

Lees mijn tips voor de Comoren

Democratische Republiek Congo

Democratische Republiek Congo

De Democratische Republiek Congo wordt meestal Congo  genoemd. Dit land heeft veel dicht regenwoud, met onder meer het wereldberoemde Virunga-gebergte. Waar de zeldzame berggorilla leeft. Een plek waar iedere natuurliefhebber wel een keer naar toe wil reizen.

Lees mijn tips voor de Democratische Republiek Congo

Djibouti

Djibouti

Djibouti wordt door weinig reizigers bezocht. Een van de absolute hoogtepunten is het relatief onbekende Assalmeer. Maar is meer in het land te doen en zien. Waardoor een rondreis door Djibouti de beste manier is om het te ontdekken. En dit kan steeds makkelijker.

Lees mijn tips voor Djibouti

Egypte

Een kameel bij Gizeh. ©Corno van den Berg

Egypte is populair vanwege de rijke geschiedenis van de Oude Egyptenaren, die hier voor het oprapen ligt. Ook liefhebbers van de onderwaterwereld kunnen in de Rode Zee hun hart ophalen. Maar het land heeft meer te bieden.

Lees mijn tips voor Egypte

Equatoriaal Guinea

Equatoriaal Guinea ligt niet op veel routes van toeristen. Het land ligt in West-Afrika aan de bocht van Biafra tussen Kameroen en Gabon. Naast het vasteland bestaat het uit de eilanden Bioko, Annobon en de Elobey-groep.

Lees mijn tips voor Equatoriaal Guinea

Eritrea

Eritrea

Eritrea kent nauwelijks toerisme, ondanks de diverse culturen en het natuurschoon rond de Rode Zee. Het land is moeilijk te bereizen, door alle beperkingen en veiligheidsissues. Check vooraf dus ook of het veilig is om te gaan.

Lees mijn tips voor Eritrea

Ethiopië

De wonderlijke Danakil woestijn in Ethiopië.

Ethiopië kampt al decennialang met een verkeerd imago. Wij kennen het als land waar geregeld hongersnood heerst. Maar het land kent ook bergen en vulkanen. Daarnaast herbergt het unieke stammen en bijzondere dieren als de Ethiopische wolf.

Lees mijn tips voor Ethiopië

Gabon

Gabon bezoeken met alle bezienswaardigheden.

Gabon is een bijzonder land in Afrika. Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier leven veel dieren die alleen in deze regio van het continent voorkomen. En, die dieren kun je opvallend eenvoudig zien. Daardoor is Gabon een bijzondere bestemming.

Lees mijn tips voor Gabon

Gambia

©Ikiwaner / Wikicommons

Gambia is vooral bekend als één van de beste zonbestemmingen in Afrika. Maar het kleine land heeft meer te bieden. Zeker als je het combineert met Senegal dat het land volledig omsluit.

Lees mijn tips voor Gambia

Ghana

Ghana

Ghana; een reis naar dit land in Afrika is een heerlijk avontuur. Het land aan de westkust van Afrika is al jaren relatief rustig en is dus goed te bereizen. Het land biedt een grote diversiteit, waaronder een kustlijn van maar liefst 539 kilometer lang.

Lees mijn tips voor Ghana

Guinee

Guinee

Guinee is vooral bekend als het voormalige Frans-Guinee. Het is een van de minst bezochte landen ter wereld. Sinds 1958 is het een onafhankelijk land. Onder meer door de slechte wegen en het chaotische verkeer is rondreizen hier een echt avontuur. Guinee is wel relatief veilig te bereizen.

Lees mijn tips voor Guinee

Guinee-Bissau

Guinee-Bissau met alle bezienswaardigheden.

Guinee-Bissau is niet erg bekend bij toeristen. Het land in Afrika hoort bij de armste ter wereld. Meer dan de helft van de mensen leven hier onder de armoedegrens. De voorzieningen zijn zeer beperkt. En ook wat veiligheid betreft laat het te wensen over. Wat zonde is, want de natuur van Guinee-Bissau is indrukwekkend. Met onder meer regenwoud en talloze eilanden die een rustplek zijn voor duizenden vogels. Terwijl de cultuur van de inwoners zeer divers is.

Lees mijn tips voor Guinee-Bissau

Kaapverdië

Kaapverdië

Kaapverdië is in opkomst. De eilanden voor de kust van Afrika zijn populair bij zonaanbidders. Zij waarderen het lekkere klimaat. Ze genieten van de goudgele stranden en het helderblauwe water. Ze zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Een deel van de eilanden is ongekend ruig, met nog actieve vulkanen bijvoorbeeld. Waardoor je hier ook heel goed kunt wandelen.

Lees mijn tips voor Kaapverdië

Kameroen

Kameroen bezoeken met alle bezienswaardigheden.

Kameroen is niet echt populair als bestemming. Desondanks is dit een verrassende trip in Afrika. Het is perfect voor een avontuurlijke vakantie. Het land heeft een grote diversiteit aan attracties. Met safarigebieden, een imposante vulkaan, watervallen en de kleurrijke hoofdstad Yaounde.

Lees mijn tips voor Kameroen

Kenia

Kenia.

Kenia is is de plek waar de safari is ontstaan. Dit is het leefgebied van de Masai. Het is een van de landen in Afrika waar de Big Five te spotten is. Alsook de migratie. Maar het land heeft veel meer te bieden. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kenia. Waarbij ik ook aandacht geef aan excursies en tours voor je rondreis.

Lees mijn tips voor Kenia

Lesotho

Lesotho.

Lesotho is een klein land in Afrika. Het is ongeveer 100 lang en 100 km breed. Het land wordt geheel omsloten door Zuid-Afrika. De meeste reizigers combineren een bezoek aan Lesotho met Zuid-Afrika. Wat logisch is.  Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Lesotho. En ook enkele excursies voor je rondreis.

Lees mijn tips voor Lesotho

Libië

Leptis Magna is een opvallend goed bewaarde Romeinse stad in Libië.

Libië lag lang op de route van talloze beschavingen zoals de Feniciërs en de Romeinen. Met bijzondere overblijfselen. En het land heeft natuurlijk de Sahara (althans een deel ervan). Ideaal om deze grote zandbak te verkennen. En het ligt aan de Middellandse Zee, waardoor je ook nog een bijzondere strandvakantie kunt hebben.

Lees mijn tips voor Libië

Madagaskar

Madagaskar.

Madagaskar is een land voor natuurliefhebbers. Door de afgelegen ligging heeft de flora en fauna op het eiland zich anders ontwikkeld dan in de rest van Afrika. Waaronder de halfapen, die zowel nieuwsgierig als erg lief zijn.

Lees mijn tips voor Madagaskar

Malawi

Kajakken op Lake Malawi. ©Corno van den Berg

Malawi is een relatief klein, maar wel heel divers land in Afrika. En het land wordt steeds populairder bij reizigers. Het Malawi-meer moet je ooit hebben gezien, met name onder water, maar ook de vriendelijke bevolking opent je hart.

Lees mijn tips voor Malawi

Mali

Mali behoort niet tot de meest bekende landen in Afrika. Toch heeft het land een aantal bijzondere bezienswaardigheden. In combinatie met de vriendelijke bevolking is een rondreis door Mali een pure belevenis. Ik heb ook een aantal excursies verzameld voor jouw trip.

Lees mijn tips voor Mali

Marokko

Marokko

Marokko is een van de meest populaire landen om te bezoeken in het noorden van Afrika. En terecht, het land biedt een bijzondere mix van cultuur en natuur. Ik ben er diverse keren geweest. Dit zijn enkele van de meest unieke bezienswaardigheden voor je stedentrip of rondreis. Met ook enkele excursie die de moeite waard zijn.

Lees mijn tips voor Marokko

Mauritanië

Mauritanië bezoeken met alle bezienswaardigheden.

Mauritanië is geen populair land om te bezoeken in het westen van Afrika. Het land is vooral bekend om zijn hoofdstad Nouakchott, de vele zandduinen en het vogelparadijs Parc National du Banc d’Arguin. Een reis naar Mauritanië is bij vogelaars wereldberoemd. Maar het islamitische land heeft meer bezienswaardigheden. Een reis naar Mauretanië is een avontuur.

Lees mijn tips voor Mauritanië

Mauritius

Mauritius

Mauritius behoort tot de mooiste eilanden op aarde. En het bij Afrika is veel groter dan veel mensen denken; Het is 1.969 km² groot. Het heeft goudgele zandstranden en intacte koraalriffen. Maar ook vulkaantoppen, die te beklimmen zijn. Een bezoek aan Mauritius is meer dan een zonvakantie. Al kun je dat wel extreem goed hier. De zon schijnt vaak, de stranden zijn goudgeel en het water is lekker warm. 

Lees mijn tips voor Mauritius

Mozambique

Mozambique ©Corno van den Berg

Mozambique is een topbestemming voor natuurliefhebbers; met een indrukwekkend binnenland en een ongekend rijke kust. De zeer vriendelijke lokale bevolking met een vleugje Portugese invloed en eten maken het af.

Lees mijn tips voor Mozambique

Namibië

Namibië

Namibië is anders. Met name de landschappen van dit land in Afrika behoren tot de mooiste op aarde. Daarnaast kun je hier goed op safari, maar heeft het ook onaardse plekken zoals de Deadvlei. Je moet Namibië zelf zien.

Lees mijn tips voor Namibië

Oeganda

Oeganda.

Oeganda biedt een ongekende rijkdom aan diversiteit. Denk aan de overbekende safari dieren, maar ook opmerkelijk veel mensapen. En watervallen, bergen en het Victoriameer.

Lees mijn tips voor Oeganda

Rwanda

Rwanda ©Corno van den Berg

Rwanda wordt vooral bezocht om een dier; de berggorilla. Dit is donker Afrika, zoals dit deel vroeger vaak werd genoemd. De naam ‘donker Afrika’ komt van het dichte regenwoud en de relatieve onbekendheid van dit deel van Afrika in het westen.

Lees mijn tips in Rwanda

Sahara-woestijn

De Sahara woestijn bezoek met alle bezienswaardigheden.

De Sahara-woestijn een ongekend grote zandbak die zowel mooi als levensgevaarlijk is. Met een unieke geschiedenis. Ooit was dit een immense savanne, zoals we die nog kennen van Afrika. Er groeiden veel planten en volgens geleerden leefden er ook olifanten, bavianen en hoefdieren zoals gazelles.

Lees mijn tips voor de Sahara-woestijn

Sao Tomé en Principe

Sao Tomé en Principe

Sao Tomé en Principe; de kans is groot dat je er weinig over weet. Er zijn landen waar je relatief weinig over hoort. Sao Tomé en Principe hoort daarbij. Waardoor het vaak juist extra interessant is om hier naar toe af te reizen.

Lees mijn tips voor Sao Tomé en Principe

Senegal

Een moeder met kind wacht op een boot. ©Corno van den Berg

Senegal is populair in de winter vanwege de zon. Wie iets verder dan zijn resort kijkt, ontdekt echt Afrika. Met een rijke cultuur alsook een weelderige natuur. Waar je zelf op ontdekkingstocht kunt. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor je rondreis door Senegal. Met leuke excursies om te doen die de diversiteit van het land goed laten zien.

Lees mijn tips voor Senegal

Seychellen

Zo mooi zijn de stranden van de Seychellen.... ©Corno van den Berg

De Seychellen hebben de mooiste stranden ter wereld. Jaar in, jaar uit worden de stranden van de Seychellen uitgeroepen tot de mooiste ter wereld. De tropische ligging, palmbomen, het witte zand en de immense granieten rotsen langs het strand geven het iets onnatuurlijks. 

Zie mijn tips voor de Seychellen

Soedan

Soedan.

Soedan is niet echt een populair land bij reizigers. Maar dat komt vooral door de onstabiele situatie, niet door het rijke verleden. Het land heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. De bij ons nauwelijks bekende Koesj bouwden bijzondere tempels in de woestijn van Soedan. Die nu nog zeer indrukwekkend zijn. Terwijl de mensen zeer vriendelijk zijn. Check wel vooraf hoe het zit met de veiligheid.

Lees mijn tips voor Soedan

Swaziland (eSwatini)

Swaziland.

Swaziland is een klein, maar bijzonder koninkrijk dat rijk is aan tradities. Het piepkleine landje is ideaal voor een tussenstop op je rondreis door het zuidelijk deel van Afrika. Swaziland heet tegenwoordig eSwatini. Al wordt die naam voor het koninkrijk nog maar zelden gebruikt.

Lees mijn tips voor Swaziland

Tanzania

Tanzania.

Wie Tanzania zegt, denkt vaak aan safari. Wat waar is, maar toch ook weer niet. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. Die je kunt beklimmen. Tanzania is een van de absolute trekpleisters van Afrika. Met ook nog veel onbekende parels.

Lees mijn tips voor Tanzania

Tunesië

Tunesië

Tunesië in het noorden van Afrika is geliefd als bestemming voor zon liefhebbers. Maar heeft ook een bijzonder rijk verleden. Met onder meer tempels van de Romeinen. Alsook unieke filmlocaties. En de Sahara natuurlijk.

Lees mijn tips voor Tunesië

Zambia

Zambia

Zambia is volgens kenners een van de beste landen om op safari in Afrika. Het land is echter minder bekend als andere safari landen. En als ik eerlijk ben; het is mijn favoriet. De natuur is hier overweldigend, met ongekend veel wilde dieren. Waaronder veel dieren die je op andere plekken niet ziet, of minder goed. Die zich relatief eenvoudig laten zien, dankzij de decennialange bescherming.

Lees mijn tips voor Zambia

Zimbabwe

Een van de verkoopsters bij Great Zimbabwe Ruins. ©Corno van den Berg

Zimbabwe komt weinig positief in het nieuws. Wat zonde is, want het land is erg divers. Je kunt hier op safari in wereldberoemde natuurgebieden, maar ook duiken in het leven van de laatste Afrikaanse koningen.

Lees mijn tips voor Zimbabwe

Zuid-Afrika

Straatmuzikanten in Kaapstad. ©Corno van den Berg

Zuid-Afrika is bijzonder. Wie er geweest is zal het beamen. En zal waarschijnlijk terug komen. Want het land heeft genoeg te bieden. Nederlanders hebben al jaren een speciale band met Zuid-Afrika. Althans zo voelen veel mensen het. En het land biedt extreem veel bezienswaardigheden voor de vakantieganger. Met vaak bijzondere excursies om te doen. Zuid-Afrika is ideaal voor een rondreis van meerdere weken.

Lees mijn tips voor Zuid-Afrika

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan.

Zuid-Soedan; je hebt het vast niet op je Bucket List staan. Het land is jong; pas sinds 9 juli 2011 is het onafhankelijk. Daarvoor was het een deel van Soedan. En het wordt gekenmerkt door conflicten. Maar ooit moet je hier heen, want hier is iets unieks te zien. Dat pas recent werd ontdekt.

Lees mijn tips voor Zuid-Soedan