Waarom moet ik hier heen?

Jordanië is ongekend divers. Met overblijfselen van de Romeinen en natuurlijk de Nabateeërs, die Petra stichtten. Maar ook met woestijnkastelen en Wadi Rum, een van de mooiste woestijnen op aarde.

Jordanië is bekend geworden door Petra, de stad van de Nabateeërs. En één van de nieuwe Wereldwonderen, althans volgens een grootschalige internetverkiezing. Petra kun je zelf wandelend verkennen, wat het extra speciaal maakt.

Het is voor velen het hoogtepunt van een rondreis door Jordanië. En terecht. Die meestal wordt afgesloten met een bezoek aan de Rode Zee; waar zon, zee en strand roepen om aandacht. Terwijl ook de onderwaterwereld de moeite waard is.

Dwalen door Jordanië

Ik ga naar Jordanië; voor de tweede keer. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar nu vooral voor minder bekendere plekken.

Reisverhaal

Jordanië blijft verbazen. Niet alleen door unieke plekken als Petra en Wadi Rum. Ik ging juist terug voor dingen die minder bekend zijn. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken.

Vaak staat ook de woestijn van Wadi Rum op het programma, waar grote delen van de beroemde filmklassieker Lawrence of Arabia is opgenomen. Verschillende bedoeïenen-stammen wonen nog in dit gebied. Ook zijn er talloze woestijnkastelen te vinden. Het is een bijzondere wereld in al dat zand.

Corno’s reistips:

Als je door Jordanië wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Mount Nebo is vooral bekend vanwege het uitzicht. Op een heldere dag zie je daken van de huizen in Jeruzalem en Jericho in Israël. En je ziet de Dode Zee en de Jordaanvallei. Om daarna uit te rusten in de Dode Zee, waar je blijft drijven op het vele zout. Mount Nebo is een belangrijke gedenkplaats ter ere van de profeet Mozes, die volgens de Bijbel hier het beloofde land zag, stierf en werd begraven.

Het Dana Natuurreservaat is een bijzondere plek. Het dorpje Dana ligt op de punt van een klif die uitkijkt over het opmerkelijk groene natuurreservaat. Vanuit Dana kun je goed wandelen. Er is onder meer een tocht de kloof in die van Dana naar Petra loopt. En je hebt kans diverse wilde dieren te ontmoeten, zoals de Nubische steenbok en de relatief onbekende Syrische serin.