Oman is meer dan zand. Wat te denken van een azuurblauwe zee, groene tropische oases, uitgestrekte gebergtes en een eeuwenoude cultuur?

De hoofdstad Muscat is intrigerend door de souks, de markten waar je heerlijk kunt shoppen. En kennis kunt maken met het rijke eten van de Omaanse keuken.

De verse vismarkt van Muscat. Corno van den Berg

Het land heeft maar liefst 3.165 kilometer kust. Met rotsen, maar ook zandstranden. De zee is extreem rijk, met opvallend veel zeeschildpadden bijvoorbeeld en vis. Waar mensen al eeuwenlang van leven.

Maar hier vind je ook bergen van ruim 2.000 meter. In het ruige noorden. Rond Nizwa vind je een intrigerende mix van bergen en wadi’s, oftewel oases. Een duik in de onbekende kant van Oman.

Een wadi bij Nizwa.
Een wadi bij Nizwa. Corno van den Berg

Oman ligt in het oostelijke deel van het Arabisch schiereiland. Sharjah en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) scheiden het grootste deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam.

En juist dat Musandam is misschien wel het mooiste van allemaal. De Omani noemen het zelf het Noorwegen van Arabië. Musandam zijn de fjorden van Oman. Die je te land en in een traditionele dhow kunt beleven, of eigenlijk moet ondergaan.

Beste tijd:
De beste tijd om te gaan is van oktober t/m april als de temperatuur tussen de 25 en 30 C bedraagt.

Aan de kust in het noorden heerst een subtropisch klimaat.

Het binnenland kent een woestijnklimaat. Door de lage luchtvochtigheid is het daar goed te doen. Het zuiden heeft een tropisch klimaat, gemiddeld wordt het 35 C in de zomer en 25 C in de winter.

’s Zomers brengt de zuidwestmoesson verkoeling via veel neerslag en nevel.