Cookeilanden

Ontdek 15 tropische eilanden met de mooiste lagune ter wereld

De Cookeilanden zijn het paradijs in het echt. Met goudgele stranden, ondiepe baaien met felblauw zeewater en een rijke onderwaterwereld.

Het zijn 15 tropische eilanden aan de andere kant van de wereld. Het zijn atollen, ringvormige eilanden van koraal en vulkanische activiteit. Sommigen zijn bewoond, maar er zijn ook diverse onbewoonde eilanden. De Cookeilanden liggen verspreid in Polynesië in de Grote Oceaan. Ze horen officieel bij Nieuw-Zeeland, maar hebben een status aparte. 

Je kunt eenvoudig een rondreis maken over de Cookeilanden. Dit kan per klein vliegtuig waarbij je makkelijk een vlucht van eiland naar eiland kunt maken. Ik heb de beste bezienswaardigheden verzameld voor je trip. Met excursies en tours om te doen. 

Rarotonga

Het ruige binnenland van Rarotonga op de Cookeilanden.

Rarotonga is het dichtstbevolkte eiland. En waarschijnlijk de plek waar je landt met het vliegtuig. De hoofdstad Avarua is zeer levendig en perfect om te acclimatiseren. En om kennis te maken met de cultuur. Rarotonga is opvallend ruig. Je vindt hier zelfs bergtoppen van meer dan 600 meter hoog. Net als bij veel andere eilanden heeft Rarotonga een ondiepe lagune. waar je heerlijk kunt zwemmen in het lichtblauwe, warme water.

Aitutaki

De lagune van Aitutaki op de Cookeilanden.

Bij de naam Aitutaki gaat het hart van veel reizigers sneller kloppen. Dit eiland van de Cookeilanden heeft volgens velen de mooiste baai ter wereld. Hij is opvallend groot; zo’n 45 kilometer. En, je vindt hier ook enkele stranden. Waardoor je zelfs kunt zeggen dat dit een van de mooiste stranden ter wereld is. De ondiepe lagune is magisch mooi, met felblauw water waar je zo de bodem in ziet. Pas als je het gezien hebt geloof je het. 

Atiu

Atiu is een lekker ruig eiland. Met veel afgelegen stranden, die je meestal alleen voor jezelf hebt. Het eiland heeft een aantal fraaie grotten, die ooit onder de zeespiegel lagen. Net als veel andere delen van het eiland. In een van de grotten leeft een bijzondere vogel: de Atiusalangaan. De op een zwaluw lijkende vogel komt alleen op dit eiland voor. En is dus heel bijzonder om te zien.

Maar er zijn meer grotten, met onder meer ook druipsteengrotten. Ook heeft een bijzonder meer met moerassen in het hart van het eiland. Over het eiland liggen een aantal wandelpaden, die je het beste met een gids kunt doen. Je verdwaalt met name snel in de kloven op het eiland. Daarnaast leer je veel van de gids. Zijn informatie over het eiland is ongekend groot. Atiu ligt 187 kilometer ten noordoosten van Rarotonga. Het is via een kleine luchthaven te bereiken.

Mangaia

Een van de grotten op Mangaia op de Cookeilanden.

Ook Mangaia is lekker ruig, met diverse grotten. Het hoogste punt is Rangimotia Point (169 meter), vanwaar je een fraai uitzicht hebt over het eiland en de koraalriffen. Mangaia is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Cookeilanden.

De Noorderlijke eilanden

De eilanden van de Cookeilanden worden vaak opgedeeld in twee groepen. De zuidelijke groep is het meest bekend, met Rarotonga, Aitutaki, Aitu en Mangaia. Maar ook de noordelijke eilanden zijn de moeite waard. Hier vind je eilanden als Manihiki, Nassau, Palmerston, Penrhyn, Pukapuka, Rakahanga en Suwarrow. Deze worden bijna niet bezocht dor toeristen, maar zijn zeer de moeite waard. Met onder meer parelkwekerijen (zwarte parel), rieten huisjes en veel ongerepte stranden.

Grote onderlinge afstanden

De Cookeilanden zijn bijna net zo groot als het Europese continent. Zo ligt het eiland Rakahanga op maar liefst 1.248 kilometer afstand van Rarotonga. Hou dus rekening met de afstanden.

Snorkelen en duiken op Cookeilanden

Snorkelen op de Cookeilanden.

De koraalriffen voor de kust bieden een ongekend rijk dierenleven. Je kunt hier goed snorkelen en duiken. Waarbij je veel vissen ziet, maar ook roggen en diverse soorten haaien laten zich geregeld zien. Op de diverse eilanden kun je materiaal huren en excursies boeken. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook zelf je eigen snorkelspullen meenemen, zodat je overal het water in kan.