Waarom moet ik hier heen?

Bij Letland hebben veel reizigers niet echt een beeld. De hoofdstad Riga is wel enigszins bekend, maar veel meer niet. Ideaal voor reizigers die zelf op onderzoek willen.

Officiële naam: Republika Latvija, Engelse naam: Latvia

Het hoofdstad Riga ligt in het midden van het land. In het westen grenst Letland aan de Oostzee en de Golf van Riga, die vanuit het noordwesten diep het land binnendringt. In het oosten grenst Letland aan Rusland en Wit-Rusland.

Letland is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland. En goed te bereizen, al is bijvoorbeeld het openbaar vervoer op het platteland nauwelijks aanwezig. Maar een auto huren kan bijvoorbeeld heel goed. Ook de meeste wegen zijn goed.

In het noorden grenst Letland aan Estland en in het zuiden aan Litouwen. Het is vrij populair om Letland, Estland en Litouwen in een rondreis te combineren. Dit zijn de gebieden die je eigenlijk moet bezoeken van Letland.

Kurzeme

Dit gebied ligt in het westen van Letland. Het is nog opmerkelijk landelijk en dun bevolkt. Een ideaal gebied om te wandelen bijvoorbeeld. Het noorden van Kurzeme kenmerkt zich door bossen en heuvels en wordt door de bewoners liefkozend het ‘Zwitserland’ van Kurzeme genoemd.

Vizdeme

Dit gebied in het noorden is zeer heuvelachtig. De Gauja-rivier stroomt door deze regio en ook het populaire Gauja Nationaal Park is hier te vinden. Het heeft ook het hoogste punt van het land; de Gaizinškalns (310 meter).

Zemgale

Dit centraal gelegen, vlakke gebied is zeer vruchtbaar. De rivier de Lielupe met zijn vele zijriviertjes loopt kriskras door het landschap.

Latgale

Wie het avontuur zoekt, moet naar dit deel van Letland; dat zelden door toeristen wordt bezocht. Latgale is verreweg het armste deel van Letland. En nog erg op Rusland gericht. In dit gebied vind je talloze meren, moerassen en rivieren.