Ghana

Divers land met onder meer Nederlandse forten

Ghana; een reis naar dit land in Afrika is een heerlijk avontuur. Het land aan de westkust van Afrika is al jaren relatief rustig en is dus goed te bereizen. Het land biedt een grote diversiteit, waaronder een kustlijn van maar liefst 539 kilometer lang.

Europeanen arriveerden aan het einde van de vijftiende eeuw voor het eerst in Ghana. In deze periode kreeg de kust van Ghana en zijn buurlanden de bijnaam Goudkust. De Nederlanders bouwden aan het einde van de zestiende eeuw hier hun eerste handelsposten. Deze bleven in hun bezit tot het einde van de negentiende eeuw.


Nederlandse forten

Fort Coenraadsburg in Ghana.

Langs de Goudkust werden werden door West-Indische Compagnie voormalige kastelen, forten en/of versterkte handelsposten gebouwd. Dit gebeurde tussen 1482 en 1786. Het zijn tegenwoordig bezienswaardigheden.

De forten hebben bijzondere namen als Fort Amsterdam, Fort Batenstein, Fort Coenraadsburg en Fort Lijdzaamheid. Het is een verleden met een gitzwarte rand. Ghana was eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de slavernij naar onder meer Amerika.

Mole National Park

In Ghana is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in diverse natuurparken, om ze weer in oude glorie te herstellen. Mole National Park in het noorden van Ghana is het grootste natuurreservaat van het land, met onder meer olifanten, bavianen, diverse antilopen en nijlkrokodillen. 

Een Afrikaanse olifant in Mole National Park in Ghana.

Larabanga Moskee


Ook bijzonder is de Larabanga Moskee in Larabanga. Deze is gebouwd in Soedanese stijl en stamt uit 1421. Een Islamitische handelaar met de naam Ayuba had hier een droom die hem ingaf de moskee te bouwen. 

Het gevecht om onafhankelijkheid

Ghana

Het land speelde een belangrijke rol in het gevecht om onafhankelijkheid op dit immense continent. Ghana was dan ook in 1957 het eerste gekoloniseerde land in Afrika dat zijn onafhankelijkheid terug kreeg. Waarna talloze andere Afrikaanse landen volgden. 

Opvallend weinig toeristen reizen naar Ghana. Het is relatief onbekend, al zal het ook te maken hebben met de onrust in omliggende landen als Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone. Toen ik er was heb ik niets van onrust of spanningen gemerkt.

Ghana grenst in het westen aan Ivoorkust, noordelijk aan Burkina Faso, oostelijk aan Togo en zuidelijk aan de Golf van Guinea. De hoofdstad van Ghana is Accra.