Gibraltar

Wonderlijke Engelse enclave bij Spanje

Gibraltar is een piepkleine rots in het zuiden van Spanje. Maar het hoort officieel bij Engeland. een van de bezienswaardigheden is de beroemde Gibraltar-rots, een immense puist van kalksteen. Waar apen leven.

Het is eigenlijk een mini-staat, maar wel een hele bijzondere. Met een Nederlands tintje. Dit gebied werd in 1704 tijdens de Spaanse Successieoorlog door een Engels-Nederlandse troepenmacht op Spanje veroverd.

De reden was dat de troepen hier een basis wilden hebben voor de marine. In 1713 werd het gebied bij de Vrede van Utrecht ‘voor altijd’ overgedragen aan het Koninkrijk Groot-Brittannië.

Tegenwoordig is Gibraltar een bijzondere bestemming. Je kunt hier allerlei Engelse producten kopen (en dus ook met Engels geld betalen). En er rijden de beroemde rode dubbeldekker bussen.

Je kunt de opvallend steile Gibraltar-rots bezoeken waar apen rondlopen. Deze dieren komen  oorspronkelijk uit Afrika. Natuurlijk kun je ook ronddwalen in de natuurlijk gevormde grotten. Deze zitten vol met stalactieten en stalagmieten.

Alle 1 Bucket List Tips voor Gibraltar