Kaapverdië

Bijzondere eilanden voor de kust van Afrika

Kaapverdië is als vakantiebestemming in opkomst. De eilanden voor de kust van Afrika zijn al een tijd populair bij zonaanbidders. Zij waarderen het lekkere klimaat en genieten van de goudgele stranden en het helderblauwe water. Maar er is meer te doen, veel meer.

De eilanden zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Een deel van de eilanden is ongekend ruig, met nog actieve vulkanen bijvoorbeeld. Waardoor je hier ook heel goed kunt wandelen. 

Dus weten ook natuurliefhebbers Kaapverdië steeds vaker te vinden. De cultuur van deze eilanden geeft het een extra glans. Cabo Verde, zoals de eilandengroep officieel heet, is ideaal voor een ontdekkingstocht.

Dit zijn de bezienswaardigheden voor de diverse eilanden van Kaapverdië.  Overigens worden de eilanden in ons land ook wel de Kaapverdische Eilanden genoemd. Met stranden en vulkanen als attracties, maar er is meer. In dit artikel ook veel aandacht voor verschillende excursies  die je kunt maken. 

São Vicente

São Vicente is vooral bekend door het stadje Mindelo, de culturele hoofdstad van de Kaapverdische eilanden. Het is een levendige stad met veel livemuziek, cafés en lokale restaurants met veel vis. Veel straatjes hebben nog klinkers met koloniale Portugese huizen en zijn zeer sfeervol. Het eiland heeft mooie stranden en als beste excursie de beklimming van de Monte Verde berg.

Santo Antão

Santo Antão eiland in Kaapverdië.

Het op een na grootste eiland is ruig en opvallend groen. Het is populair bij wandelaars. Santo Antão heeft bergen van bijna twee kilometer hoog en talloze wandelpaden, waaronder sommige langs de kust. Je kunt dit eiland eenvoudig met de veerboot bereiken vanuit São Vicente.

São Nicolau

Een kerk op São Nicolau.

Wie de diversiteit van Kaapverdië wil zien, moet naar São Nicolau. Dit eiland heeft de meest extreme landschapsverschillen van de Kaapverdische eilanden. De Monte Gorde is een 1.370 meter hoge berg die het klimaat van het eiland bepaalt.

In het oosten valt veel regen waardoor hier veel groene valleien met kleine dorpjes te vinden zijn. In het westen van het eiland is het erg droog. Wat voor een soort maanlandschap zorgt, zonder veel begroeiing. Dus perfect voor foto’s.

Sal

Het eiland Sal in Kaapverdië.

Het eiland Sal is het meest toeristische van alle eilanden op Kaapverdië. Het heeft lange zandstranden, luxe hotels en goede condities voor sporten als surfen, kitesurfen en windsurfen. Het binnenland is droog en opvallend genoeg rustig. Het binnenland wordt vaak vergeten, maar is een perfecte plek om zelf op pad te gaan.

Boa Vista

Het eiland Boa Vista lijkt op Sal, maar is groter en toch rustiger. Wat het eigenlijk tot een betere plek maakt dan zijn noorderbuur. De naam Boa Vista betekent ‘mooi uitzicht’, en dat zegt genoeg. Ook hier heb je lege woestijnachtige vlaktes en goudgele stranden. De sfeer is meer authentiek.

Maio

Maio is het meest oostelijk gelegen van alle eilanden. Hier wordt aan zoutwinning gedaan en wordt door toeristen niet al te veel bezocht.

Santiago

Santiago is het grootste en meest gevarieerde Kaapverdische eiland volgens velen. Ook hier is de diversiteit van deze archipel goed te zien. De noordkant is ruig met rotsachtige kusten met brekende golven, terwijl je in het binnenland bergen met talloze vergezichten vindt. In het midden van het eiland is het opvallend groen door een stuwmeer. Bijzonder is dat Santiago diverse soorten stranden heeft. Waaronder zwarte lavastranden én geelwitte stranden.

Fogo

De vulkaan op het eiland Fogo.

Het eiland Fogo is bijzonder door de vulkaan op het eiland. Deze haalt geregeld het nieuws met een uitbarsting. De beklimming naar de krater is voor velen het hoogtepunt van een bezoek aan Kaapverdië. Het landschap is ruig, al verbouwd de bevolking koffie en wijn op de hellingen. Die je even moet proeven, want de kwaliteit is meer dan goed.

Brava

Net als andere eilanden is Brava een vulkanisch eiland. Het is het kleinste bewoonde eiland van de archipel. Ideaal om te wandelen en om op jezelf te verkennen.

Eiland hoppen op Kaapverdië

Je kunt eenvoudig van eiland naar eiland reizen met de veerboot. Meestal is een tocht maar een uur. Dit is de beste manier om de diverse eilanden te ontdekken. En te ervaren dat Kaapverdië zoveel meer is dan een bestemming waar de zon vaak schijnt.