Noord-Korea

Eng en intrigerend land tegelijk

Noord-Korea is anders dan welk land ook. Het communistische land biedt diverse bezienswaardigheden en een geheel eigen sfeer. Het land is grotendeels afgesloten van de rest van de wereld. Waardoor een reis naar Noord-Korea een ontdekkingstocht is.

Het land heeft een extreme dictatuur en zelfs het toerisme wordt zeer streng gereguleerd. Dit geldt niet alleen wie er naar binnen mag, maar ook het reisprogramma dat je moet volgen. Alleen maar om te laten zien hoe goed het gaat met het land en de mensen.

Rondreis door Noord-Korea maken

Je hebt de keuze uit twee vormen reizen die je kunt maken. Die elk voor- en nadelen hebben. Hou er sowieso rekening mee dat het een hele andere reis wordt.

Met een groep reizen

Het is relatief eenvoudig om met een groep te reizen, bijvoorbeeld vanuit Nederland. De route, het vervoer en de accommodaties is geregeld. De staatsgidsen houden alles in de gaten. En ze geven uitleg, maar wel door een gekleurde bril. Wat wel interessant is om eerlijk te zijn. Want zo krijg je een kijkje in hoe het land functioneert.

Alleen met een gids reizen

Je kunt ook zelf met een gids op pad, maar dit is wel wat lastiger te regelen. Ook hiervoor heb je nog steeds een reisorganisatie nodig. Zij maken samen met het Noord-Koreaans reisbureau een programma. In dit programma zit alles: excursies, vervoer, overnachting, eten en drinken en meer. Je kunt ter plekke niets veranderen. Sterker nog, je krijgt niets eens de lokale valuta.

Schoolkinderen in Noord-Korea.

De verschillen met andere landen

Je kunt het als toerist bezoeken, maar daar zitten wel allerlei regels aan vast. Waaronder een beperkte vrijheid. Zo reis je altijd met een gids van de staat. Een reis naar Noord-Korea is echt anders. Dit zijn de belangrijkste verschillen waar je rekening mee moet houden.

Vrije tijd

Je krijgt vrije tijd, maar mag bijvoorbeeld niet je hotel uit. Er staat ook een groot hek omheen. Maar buiten de grote steden kun je de gids wel vragen om met je mee te gaan op een wandeling. Wat vaak wel kan. En dan meteen een leuke excursie is.

Fotograferen

Je mag bijvoorbeeld sommige dingen niet bezoeken of fotograferen. Met name militaire plekken. Maar ook bepaalde delen van wijken. En nog veel meer. Eigenlijk mag je alleen foto’s maken als de gidsen het goed vinden. Wat wel wennen is voor een vakantie. Maar gelukkig wordt het steeds makkelijker om foto’s te maken onderweg.

Wifi

De hotels die je bezoekt hebben geen wifi.

Je mobiele telefoon

Je mobiele telefoon heeft nergens bereik. Op sommige plekken kun je een simkaart kopen, maar slechts sporadisch.

Reisgidsen

Je mag officieel geen boeken van buiten Noord-Korea meenemen. Waaronder dus ook reisgidsen. Deze worden bij aankomst in beslag genomen en krijg je niet terug.

Verboden

Het is verboden om de leider te bekritiseren. Of het politieke systeem. Of het communisme. Ook het stellen van kritische vragen wordt niet gewaardeerd. En brengt de gidsen in een lastig parket.

Verplicht

In je programma zit dat je onder meer de grote leider groet met een buiging. En dat je bloemen koopt om neer te leggen.

De oude Boeddhistische tempel Woljeong in Noord-Korea.

Pyongyang

Pyongyang is de hoofdstad van Noord-Korea. Je bezoekt Kumsusan Sun’s Palace. Hier liggen voormalig leiders Kim Il Sung en Kim Jong Il opgebaard. Daarnaast bezoek je een park. Waar je kunt zien hoe de Noord-Koreanen hun vrije tijd door brengen. Voor veel reizigers is dit park een van de hoogtepunten van de reis.

Mount Kumgang

Mount Kumgang bezoeken in Noord-Korea.

De relatief onbekende Mount Kumgang is een gebergte in het zuiden van Noord-Korea. Je kunt hier een wandeling maken door de bergen. Een speciaal aangelegd pad voert over de rivier. De rivieren hebben ongekend helder water.