blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Noord-Macedonië

Divers land dat nog volop te ontdekken valt

Noord-Macedonië wordt vaak genoemd als een van de nieuwe parels van Europa. Het land bestaat officieel pas sinds 1991, daarvoor was het onderdeel van het voormalig Joegoslavië. Skopje is de hoofdstad, een stad met een geschiedenis van meer dan 2.500 jaar.

Dit land is nog relatief rustig met een opvallend rijk verleden. De prijzen zijn laag, de lokale bevolking is erg vriendelijk en reizen door dit land is eenvoudig. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië.

Macedonië is sinds 2019 Noord-Macedonië

De naam Macedonië lag al jaren gevoelig bij de Grieken, die een aangrenzende regio hebben met dezelfde naam. Mede daarom is de naam van het land in februari 2019 officieel veranderd in Noord-Macedonië.

Het land is ideaal om te wandelen. In het zuidwesten van Macedonië liggen twee grote meren; het Prespameer en het meer van Ohrid. Onderzoek heeft aangetoond dat deze ondergronds met elkaar zijn verbonden.

Ohrid

In Noord-Macedonië zijn maar liefst 1000 kerken en kloosters gebouwd. Maar het meest bijzondere is dat 365 hiervan te vinden zijn in de stad Ohrid. De reden: In Ohrid is voor elke dag van het jaar een kerk gebouwd. Waardoor deze stad alleen al een bezoek waard is.

Ohrid ligt op de grens met Albanië en staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. De reden zijn de vele Byzantijnse monumenten. Opmerkelijk genoeg ligt de stad aan de rand van het Galičica Nationaal Park. Waardoor je cultuur en natuur eenvoudig kunt mixen hier.

Golem Korab

Het hoogste punt van Macedonië is de Golem Korab met 2.754 meter. Al zijn hier meerdere bergen te vinden die ideaal zijn om te hiken. De Europese wolf en bruine beer leven in Noord-Macedonië, maar worden zelden gespot.

Sveti Naum

Het klooster van Sveti Naum werd in 905 gebouwd. Dit klooster is vernoemd naar de heilige Naum, die in de 10e eeuw leefde. Het klooster is het leefgebied van talloze pauwen, die je hier zeker zult zien. Het klooster ligt zo’n 30 kilometer ten zuiden van Ohrid.

Door het rijke verleden kan ook de cultuurliefhebber zijn hart ophalen. Bijzondere bezienswaardigheden buiten de hoofdstad Skopje zijn onder meer: het beroemde St. Andreas-klooster dat aan de rand van het Matkameer ligt. 

Langs het Meer van Ohrid liggen ook diverse kloosters, zoals het eerder genoemde Sint Naum en Kalista. Mooi is ook het Treskavec-klooster bij Prilep.