Oost-Timor

Minst bekende land van Azië

Oost-Timor (of Oost-Timor) is een land in Zuidoost-Azië. Opmerkelijk genoeg behoort het tot het continent Oceanië. Sinds 2002 is het een onafhankelijk land. Het land wordt nauwelijks bezocht door toeristen, al neemt de belangstelling toe. Dit zijn de hoogtepunten van Oost-Timor die je gezien moet hebben.

Er is weinig bekend over het land Oost-Timor. Ook hoor je zelden iemand zeggen dat hij of zij er is geweest. Het land behoorde lange tijd toe aan Indonesië, maar na 450 jaar buitenlandse bezetting werd Oost-Timor in 2002 onafhankelijk verklaard. Het eiland is ideaal voor pittige wandelingen op de Ramelau-berg.

Timor-Leste

Toen Oost-Timor in 2002 onafhankelijk werd, koos het land de Portugese naam Timor-Leste. De naam betekent eigenlijk letterlijk Oost-Oost, aangezien Timor een afgeleide is van het Maleisische woord voor Oost.

Timor-Leste heeft een ruige natuur en eeuwenoude tradities en is voor de avonturiers een prima bestemming om buiten de gebaande paden te komen.

Vissers langs de kust van Oost-Timor.

Bijzondere mix van Portugese en Aziatische cultuur

Het land is buitengewoon fotogeniek, de combinatie van Aziatische en Portugese kenmerken levert verrassende beelden op. Hoewel de situatie in Oost-Timor al een tijdje stabiel is, moet je toch rekening houden met spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen die tot onrust kunnen leiden. Reis verstandig en neem voordat je vertrekt contact op met de overheid voor de laatste informatie. Er is geen Nederlandse Ambassade in Oost-Timor, dus regel alles ruim van tevoren.

Beklim de Ramelau-berg

De beroemde Ramelau-berg is 2.986 meter hoog. Deze opvallende groene strook leent zich goed voor zware wandelingen, vertrek vroeg om bij zonsopgang op de top te staan. Het is het beste om met een lokale gids mee te gaan. Deze zijn te vinden in het bergdorp Hatobuilico op 1.917 meter hoogte.

Bovenaan vind je een beeld van de Maagd Maria, wat een van de redenen is waarom het een populaire pelgrimsroute is voor christenen.

Atauro eiland

De rotsen van het eiland Atauro op Oost-Timor.

Het eiland Atauro is klein, maar het is een bezoek waard. Het is opmerkelijk rotsachtig met kleine mooie stranden en blauw water. Atauro is ongeveer 20 kilometer lang en tot 12 kilometer breed. Het hoogste punt ligt op 995 meter.
Atauro is populair bij vogelaars, omdat er veel bijzondere vogels te zien zijn.

Je kunt gemakkelijk een wandeling over het eiland maken. Veel inwoners van Atauro zijn protestants, in tegenstelling tot de rest van Oost-Timor. Aanleiding is een Nederlandse calvinist die vroeger op het eiland woonde.