Carcasonne bezienswaardigheden

Carcassonne en de oude Katharenpaden

Wandelen langs de oude grens van Frankrijk en Spanje. Met veel kastelen op strategische plekken; bovenop een berg. Ik leer over de eigenzinnige Katharen. En dwaal door de mooiste middeleeuwse stad van heel Europa.

Lees verder

Corno van den Berg

Over de auteur

Wandelen langs de oude grens van Frankrijk en Spanje. Met veel kastelen op strategische plekken; bovenop een berg. Ondertussen leer ik over de eigenzinnige Katharen. En ik dwaal door de mooiste middeleeuwse stad van heel Europa.

Tour de France

De Tour de France van 2015; één van de grootste sportspektakels ter wereld. En een aantal jaren geleden begon hij in 'mijn stadje': Utrecht.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer, onder meer langs Carcasonne. Kijk maar.


Carcasonne: In het voetspoor van de Katharen

Ik dwaal door bossen vol met wilde buxus. Niet netjes geknipt zoals in veel tuinen, maar juist ruig. En eeuwenoude loofbossen. Over heuvels, langs rivieren en talloze kastelen waar de Katharen zich verschansten.

Carcassonne
De schoonheid van Carcassonne. Corno van den Berg
Carcasonne in Frankrijk is een heerlijke stad om doorheen te dwalen. De machtige muren kom je overal tegen, net als de talloze kerken. Je kunt eenvoudig zelf het opvallend kleine centrum verkennen, maar ik ga met een gids. Ik wil meer weten over de rijke geschiedenis.

De Katharen, ik moest wel even zoeken bij de afdeling geschiedenis in mijn hersenen. Termen als mythisch en ketters komen in me op. Maar veel meer weet ik er ook niet van. Het waren een groep christenen, die de bijbel net even anders interpreteerden dan de toen heersende rooms-katholieken. Heel anders.
 
Ze geloofden bijvoorbeeld niet in de verlossing van Jezus. En werden daarom levend verbrand. Hmm, moet ik over hen spreken in verleden of tegenwoordige tijd? Ik denk het hardop. Gids Patrick Courtin kijkt me even indringend aan.

Het is een perfect moment om een mooie dag passend af te sluiten.

,,De middeleeuwen was een tijd die niet als het meest mensvriendelijke te boek staat. De Katharen werden bloedig vervolgd door de rooms-katholieke kerk in Rome. Simpelweg omdat ze anders dachten. Niets meer. Dit gebeurde door middel van de kruistochten in de dertiende eeuw. Op een onmenselijke manier…”
 

Kasteel van Puilaurens

Ik klim naar het kasteel van Puilaurens; bovenop een heuvel. Het is nu niet meer dan een gerestaureerde ruïne. Het uitzicht bovenop de berg is bijzonder. Dit wordt niet voor niets de pre-Pyreneeën genoemd. Al ziet het er heel anders uit. Ruig en vooral nog rustig. Ondanks het verleden leven hier niet veel mensen.

Onderweg merk ik dat gids Patrick wel bewondering heeft voor de Katharen. ,,Ze geloofden eerder in de mens dan in een god. En hun gedachtengoed is nooit helemaal verdwenen. Ook nu niet.”

Ontdek het zelf

Ik overnachtte in een safaritent op Camping Le Moulin De Sainte Anne op slechts 12 km van het middeleeuwse dorp Carcassonne en op 6 km van het Canal du Midi.

Meer info: Aude

Aude

Ontdek ook zelf de 3, 4 of 5 sterren campings van Sites & Paysages: kleinschalige campings in het hart van de mooiste streken van Frankrijk, met een beschermde natuur en leefomgeving!

Meer info: Sites et Paysages

Kasteel-Puilaurens
Het kasteel van Puilaurens. Corno van den Berg

Twaalf etappes wandelen

De (meeste) Katharen zijn verdwenen, maar de paden waarop ze vluchten zijn er nog. Van Port-la-Nouvelle aan de Middellandse Zee tot de stad Foix in het binnenland kun je twaalf etappes wandelen. Een route van in totaal zo’n 250 kilometer. Ik doe een deel ervan, misschien kom ik ooit nog eens terug om hem helemaal te lopen. Dat is geen straf hier.

Langs deze wandelroute ligt de stad Carcasonne niet. Terwijl hier het gedachtengoed van de Kartharen erg groot was. Al is daar ook nu weinig van over. Inmiddels is Carcassonne beroemd als de mooiste middeleeuwse stad in Europa. En na Parijs en St. Mont Michel is Carcassonne de meest bezochte bezienswaardigheid van Frankrijk.

Huisje Pyreneen
Een van de huizen in de dorpjes die ik passeer. Corno van den Berg

Als ik weer terug kom, dwaal ik hier nog even rond. En neem vooral veel zijstraatjes om niet te verdrinken in de toeristen. Ik vind de rust. En luister naar het koor in de beroemde St. Nazaire-basiliek. Het is een perfect moment om een mooie dag passend af te sluiten.