Auvergne in Frankrijk

Auvergne: Het land der vulkanen

'Parc des Volcans'; het park van de vulkanen. Een heerlijke naam. Dit was ooit een van meest actieve vulkaangebieden ter wereld. Inmiddels is alles rustig, dus ga ik zelf maar actief zijn. In de lucht en op het land.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

De Auvergne is heerlijk om te wandelen, te fietsen en te parapenten. Dit gebied bestaat uit talloze vulkanen. Sterker nog, het is een van de groenste gebieden van Frankrijk. Waar ik lekker buiten wil zijn; 24 uur per dag.

Tour de France

De Tour de France; één van de grootste sportspektakels ter wereld. En een paar jaar geelden  begon hij in 'mijn stadje': Utrecht.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer! Onder meer door de heerlijke Auvergne. Kijk maar.


Actief in de Auvergne

Onder Clermont-Ferrand liggen ze als puisten in het landschap. Uitgebluste kraters van talloze vulkanen, die het landschap bepalen. Met iconische steile pieken en ook glooiende heuvels. Hier heeft wind en regen miljoenen jaren de lava en het puin doen veranderen in alpenweides en bossen.

Mountain e-biken in de Auvergne
Mountain e-biken in de Auvergne. Corno van den Berg

Dit is een ideaal gebied om te mountainbiken zeg ik met mijn gebrekkige kennis van het fietsen in de bergen. Ik word dus ook meteen gecorrigeerd. ,,Het is veel te steil hier. Je bent al moe na de eerste heuvel. Daarom gaan we niet mountainbiken, maar mountain e-biken. De steile bergen in met wat hulp. En denk niet dat het makkelijk zal zijn. Het zal je tegenvallen.”
 
Instructeur Vincent Bonnet is duidelijk. Met mountain e-biken moet je niet sollen. En met hem ook niet. Ik hou er wel van.

Je mag pas iets over mountain e-biken zeggen als je het hebt gedaan.

Ook hij was een fervent fietser in de bergen, maar kwam te vaak zijn grenzen tegen. Net als zijn maatje Jerome Bernard. Beiden hebben duizenden kilometers in de benen en zijn officieel afgestapt van de gewone mountainbike.
 
En een fel voorstander van de mountain e-bike. Jerome: ,,Je mag pas iets over mountain e-biken zeggen als je het hebt gedaan…” Dat vind ik een eerlijke deal. Vooruit, en ik stap op.

Ontdek de Auvergne

De Auvergne is een wonderlijk landschap. Een groot deel van het gebied wordt bedekt door het Centraal Massief, dit is een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Een heerlijk gebied om zelf te ontdekken. Te voet, op de fiets of in de lucht….
 
Meer info: Auvergne

Logo Auvergne

Negatieve reacties

Terwijl we lekker bergop aan het peddelen zijn, legt Vincent het uit. En hij doelt vooral op de negatieve reactie bij veel mountainbikers. ,,Ook ik dacht; ik ga niet met een motortje omhoog. Tot ik het probeerde. Het geeft een heel nieuwe dimensie aan het fietsen. En je wordt nog steeds moe, geloof me.” Ja, dat had ik ook al gemerkt.

panorama Auvergne
Een panorama om u tegen te zeggen. Corno van den Berg

Ik krijg eerst een les, want mountainbiken met een hulpmotor is heel anders. Ook zij fietsen er pas een maand mee. Het tweetal discussieert onderweg volop verder over de voor- en nadelen. Je hebt verschillende standen en gaat een stuk sneller dan normaal. Dus moet je ook sneller rotsen ontwijken, plassen nemen en afgronden vermijden. Aan de andere kant is dit ook voor families, want je kunt het zo moeilijk (of makkelijk) maken als je wilt.

40% stijging

Dit is extreem mountainbiken. Jerome laat zien dat een heuvel van maar liefst 40% stijging mogelijk is. Hij gaat bijna recht omhoog, ik zie het maar vind het bijna onvoorstelbaar. Hij ploetert, hijgt en gorgelt bijna, maar hij komt boven. Iets wat met een gewone fiets nooit zou kunnen.

,,Fietsen op een e-mountainbike is honderd procent anders. Je moet bijvoorbeeld blijven zitten, anders komt je wiel los van de grond en gaat het wiel spinnen door de motor.” Hmm, dat moet ik even aanleren, want ik ga altijd snel staan als ik echt kracht moet zetten. Maar al snel ga ik soepel de berg op. Al is soepel misschien iets te overdreven.

De moderne mountainbike is een van de manieren om de Auvergne te genieten. En eenmaal boven, moet je ook weer naar beneden. Dus kies ik voor parapente, oftewel vliegen als een vogel. In een immense vulkaankrater, want ja dit is wel de Auvergne.

Parapenten is verplicht hier

parapente auvergne
Dit is het uitzicht bij het parapenten. Corno van den Berg

Ik ontmoet Jo. Een Vlaming, die zijn hele leven al op zoek is naar de ultieme plek om te parapenten. Hij is in de Alpen geweest, in de Pyreneeën en is nu geland in de Auvergne. ,,De wind is hier heerlijk om mee te spelen.” Dus gaat de helm op, het harnas aan en klimmen we naar de rand van de helling. Het uitzicht is geweldig, de wind blaast in mijn gezicht. Ik ben er klaar voor.

We rennen tegen de wind in en ik word ineens opgetild. Het spelen met de wind is al begonnen. We cirkelen als een roofvogel omhoog op de thermiek. Ik begrijp wat hij bedoelt, dit is genieten. En het is de beste manier om dit gebied in zijn volle hevigheid te beleven. Drie moeflons rennen weg alsof ze bang zijn voor me. Ik niet, ik blijf nog even ….

Meer info: Thang Ka Parapente