Corno van den Berg©2021

Litouwen; EU-land, maar relatief onbekend

Litouwen is misschien wel het minst bekende land in de Europese Unie. Maar eenvoudig (en snel) vanuit Schiphol te bereiken. Je kunt er gewoon met je euro's betalen. Met goede wegen en een geheel eigen keuken.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Een rondreis door Litouwen; die ga ik maken. Met tips van locals. Dus ga ik op zoek naar de Heuvel met de Kruizen, maak een bijzondere ballonvaart, krijg een rondleiding in een klooster, bezoek diverse feesten en nog veel meer.

 

Litouwen: ‘Real is beautiful’

Litouwen: lid van de EU, je betaalt er met de euro, en toch weten zo weinig mensen er meer van… De bestemming leent zich uitstekend voor een fly-drive om kennis te maken met dit veelzijdige en ‘jonge’ land.

Bijzondere citytrip? Kies dan voor Vilnius, de bruisende hoofdstad van Litouwen met meer dan 500.000 inwoners. Litouwen is uitstekend bereikbaar met meerdere directe vluchten per week vanaf Amsterdam en Eindhoven.


Kijk voor meer informatie op: www.lithuania.travel


Op ontdekkingstocht, maar dan anders

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor Litouwen in mijn geval. En dat in een tijdperk waar alle informatie voorhanden lijkt te zijn. Maar mijn reis naar deze Baltische Staat bereid ik niet online voor; bewust.

Een van de vele kerken in Vilnius.
Een van de vele kerken in de hoofdstad Vilnius. Corno van den Berg

Dit is zoals ik graag reis. Ik wil kennis maken met de lokale bevolking, om te horen met welke tips ze zelf komen. De zon schijnt, hoog tijd om op pad te gaan. Ik heb trek en ga op een terras bij een restaurant zitten. ,,We hebben in Litouwen maar liefst 200 verschillende aardappelgerechten, waar heb je zin in?”

In de hoofdstad Vilnius loop ik plots in een IJslandse straat. Logisch toch? Deze straat heeft een echte IJslandse straatnaam, maar vandaag hangen er IJslandse vlaggen en is er een heus feest.

Een straatmuzikant in de straten van Vilnius.
Een straatmuzikant in het weekend. Corno van den Berg

Als ik rondvraag volgt het verhaal erachter. Met een glas bier, zoals het hoort hier. ,,Litouwen is pas sinds 1991 onafhankelijk van Rusland. Het land werd
als eerste erkend door IJsland, eerder nog dan bijvoorbeeld jouw Nederland het deed.”

Met het feest willen de bewoners graag hun dankbaarheid tonen aan de mensen die zich voor hen hebben ingezet. Dus is er livemuziek, zijn er IJslandse spelen en vermaakt iedereen zich buiten.


 

Wat ruik ik? Poffertjes? De zoete geur herken ik uit duizenden. Het blijkt een Food Festival te zijn, zoals ook bij ons in opkomst is. Een dj en wat liveoptredens zorgen voor sfeer.

Terwijl het eten bestaat uit lokale, maar ook internationale gerechten. Maar de poffertjes (die hier worden verkocht als ‘Real Dutch Delicacy’) die moet ik proeven. De rest van de kraampjes eigenlijk ook wel vind ik.

Een straat in Vilnius.
Een straat in Vilnius. Corno van den Berg

Ik hoor nog een weetje. ,,Litouwen is het geografische middelpunt van Europa.” Als je het Europese deel van Rusland rekent tot Europa (en IJsland) is het toch echt Litouwen. Ik had er nog nooit zo naar gekeken. Dat moet ik even laten bezinken.

Maar uit het roerige verleden van het land merk je dat het al eeuwen een middelpunt van belangstelling is. En het verleden is nog overal zichtbaar. De inwoners zijn er oprecht trots op.

Het beroemde kasteel van Trakai.
Het beroemde kasteel van Trakai. Corno van den Berg

Hoog tijd om de hoofdstad te verlaten en het land te verkennen. Ik heb talloze tips gekregen. Om een aantal bijzondere plekken te ontdekken, zoals het Kasteel van Trakai, de ‘heuvels van de kruizen’ en ik ga een ballonvaart maken. Ik kan niet wachten…

Dit is het eerste reisverhaal van mijn reis door Litouwen. In de komende weken volgen er nog drie reisverhalen over het intrigerende Litouwen. Wil je op de hoogte blijven? Volg dan alles op Facebook.