De start in mijn eigen stadje: Utreg!

Over twee maanden begint de Tour de France. In mijn eigen stad: Utrecht. Al langere tijd heb ik een bijzonder idee: Een alternatieve reis; de Tour de Corno. Met dezelfde route, maar dan op een toeristische manier. Ook drie weken lang en lekker zwaar. Ik begon zaterdagochtend boven op de Dom, zoals het hoort!

Lees verder

Corno van den Berg

Over de auteur

Over twee maanden begint de Tour de France. In mijn eigen stad: Utrecht. Al langere tijd heb ik een bijzonder idee: Een alternatieve reis; de Tour de Corno. Met dezelfde route, maar dan op een toeristische manier. Ook drie weken lang en lekker zwaar. Ik begon zaterdagochtend boven op de Dom, zoals het hoort!

Tour de France

De Tour de France van 2015; één van de grootste sportspektakels ter wereld. En in 2015 begon hij in 'mijn stadje': Utrecht.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer! Kijk maar.


Een bijzondere tijdrit

De Tour de France start 4 juli in Utrecht met een tijdrit. Dus ga ik proberen in twee uur tijd tien Tour de France-gerelateerde dingen te vinden in de stad. Ik ben wel benieuwd hoever de Tour-koorts al te vinden is in de stad….

Geen zuchtje wind. Terwijl ik toch op 95 meter hoogte sta. Het uitzicht lijkt eindeloos. Bovenop de Dom van Utrecht. Ik zie de talloze kanalen, het FC Utrecht-stadion en in de verte Amersfoort, Amsterdam, Almere en een andere voormalige stad waar de tour de France ooit begon: Rotterdam.

Het is zaterdagochtend; Utrecht ontwaakt langzaam. Het verkeer in de binnenstad is minimaal, net als de shoppers en toeristen. Een heerlijk moment. Maar ik moet opschieten. Want ik ga iets leuks doen.

Wakker worden in Utrecht. Corno van den Berg
Ik dacht: De mooiste manier om te beginnen is op de hoogste kerktoren van Nederland. Daar waar de renners van de Tour ook onderdoor zullen rijden. En ja, als je 465 (!) treden omhoog moet, moet je die ook weer naar beneden…. Het is een goede training voor mijn intensieve reis.

Onderaan wacht mijn eerste Tour-verrassing. Ik krijg een in geel gespoten BRIK-fiets, bedacht door Utrechter Wouter Eigenbrood. Op deze fiets zal ik diverse routes afleggen, waaronder ook vandaag door de stad. En morgen door Zeeland. Wouter: ,,We geven deze fiets straks weg aan een van de lezers die je Tour de Corno volgen. Leuk idee?”

Nummer één (De Dom) en twee (de fiets) van de top tien zijn afgestreept. Strak onder de Dom zit Brasserie Domplein. De zon schijnt, het is overduidelijk voorjaar. Voordat ik stevig de pedalen op ga, moet ik eerst wat ontbijten. Ik zoek op de kaart naar iets Frans. Hmm, lekker; een Croissant Paris. Een warm croissantje met boter en jam lust ik wel. Check.

Terwijl ik om me heen kijk struikel ik bijna over Nijntje. Of Miffy zoals de buitenlanders de wereldberoemde creatie van Dick Bruna noemen. En voor de Dom staan grote Nijntjes, inmiddels één van de meest populaire fotoplekken van de stad. Ook hij is bevangen door de Tour-koorts; er zijn talloze mini-Nijntjes met de bolletjestrui bijvoorbeeld te koop.

Ontdek de BRIK-fiets!

Bij een bijzonder project hoort een bijzondere fiets. De BRIK-fiets is een typisch Utrechts product. Deze unieke stadsfiets heeft een cardanaandrijving. Oftewel: geen ketting! Het ontwerp van deze matzwarte fiets is dat het zowel als hippe stadsfiets als transportfiets gebruikt. Die van mij is speciaal geel gemaakt voor mijn Tour de Corno reis! En je kunt hem winnen, maar daarover hoor je later meer!

Meer info: BRIK fietsen

Utrecht maakt zich op voor de start van de Tour de France. Mirelle Bos

De lokale VVV is ook op reis vaak een onuitputtelijke bron van inspiratie. Maar ik hoef niet te vragen om ‘Tour de France-dingen’. Sterker nog, bij binnenkomst zie ik grappige sleutelhangers in de vorm van een fiets. En Tour de France Wijn; wit en rood. Met de mooie naam Tour de Dom 2015.

Hmm, het is nog iets te vroeg voor sterke drank. En het is een race tegen de klok, dus echt genieten is er nog niet bij. Ik fiets langs Bresson, Brasserie Française. In de etalage hangt een heuse tourfiets. Nu krijg ik wel zin om te gaan…

In het Spoorwegmuseum is een grote tentoonstelling te zien over de Tour. Ik zie fietsen, wielershirts en foto’s van Nederlandse tourhelden als Jan Jansen en Joop Zoetemelk. Zij zijn de enigen die ooit de Tour hebben gewonnen. De wielertentoonstelling heeft een passende naam: ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’. Correct, Parijs is nog ver. Ook voor mij.

Net als de renners moet ik ruim 3.500 kilometer afleggen. Op de fiets, te voet, in een raft, in een klein vliegtuigje, in een blokart, e-bike en nog veel meer vervoersmiddelen. En eerlijk is eerlijk, zo zwaar als zij het hebben zal ik het niet krijgen. Al moet ik naast alle activiteiten elke dag mijn ervaringen op Droomplekken.nl posten.

Brasserie Bresson in Utrecht. Corno van den Berg

Op diverse plekken in de stad zijn grote kunstwerken opgehangen van de ‘Grand Depart’. Onder meer in het winkelcentrum, maar ook bij de Jaarbeurs. Laatstgenoemde is de finishplek voor de eerste etappe.

Het zou ook mijn laatste plek moeten zijn, maar het zit tegen. De twee uur die ik mezelf had gegeven zijn bijna om. Ik zoek een speciaal gebrouwen Utrechts biertje van brouwerij de Leckere. ‘Een heerlijk verfrissend oogstbier, wol, zachtbitter van smaak.’

Maar waar ik ook zoek, ik vind het niet. Totdat ik Utrecht’s oudste winkelstraat kom: de Twijnstraat. Daar zit Bert’s Bierhuis, Hollandser kan het bijna niet. Mooi, de cirkel is rond. Ik neem de speciaal gebrouwen Tourkoorts. En proost op mijn reis!