In een elektrische jeep over de Hondsrug in Drenthe

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

In een elektrische jeep over de Hondsrug in Drenthe

Op excursie over onverharde zandpaden in bossen en over heide.

Lees verder

Of ik met een elektrische jeep wil rijden? Oh ja, het is ook nog over de Hondsrug, een van de meest bijzondere plekken van Drenthe. Ik ga op pad met een gids. Al krijg ik eerst wat uitleg over de stoere jeeps, de route en de tour zelf. Het is een relatief lange excursie; de tocht duurt zo’n drie uur. Zodat je dus echt wat kunt zien.

De Hondsrug ken ik niet echt. Dan is een rit met een gids wel een goede manier om er meer over te weten te komen. We gaan met vijf auto’s op pad. Met her en der stops. Zodat we even de benen kunnen strekken. Maar ook letterlijk even stil kunnen staan bij het landschap. En vooral meer leren over de rijke geschiedenis van dit deel van Nederland.

Lekker duurzaam gassen

De Jeepsafari op de Hondsrug.

Het is wel even wennen, ik geef gas maar hoor niets. Wel ga ik vooruit. Niet hard, maar wel gestaag. De banden knisperen in de sneeuw. Het is een heerlijk geluid. En om eerlijk te zien wel veel beter dan het geronk van een motor. Ik hoor zelfs vogels. En dat is niet omdat ze wegvliegen vanwege ons kabaal.

De gids is Maarten van der Voorde, een vrijwilliger uit de buurt. Hij heeft zijn hart aan de Hondsrug en deelt met liefde zijn kennis over de regio. We maken onderweg zo’n vijf stops bij diverse plekken. Waarbij we veel informatie krijgen over de bossen, de bomen, de dieren en de mensen die hier al eeuwen leven.

Koeien onderweg tijdsn de elektrische jeepsafari.

,,We hebben toestemming van Staatsbosbeheer om met deze elektrische jeeps door de bossen te rijden. Ik heb sleutels voor diverse slagbomen om zowel op de bossen te mogen komen als de heide. Dus rijden we bijna alleen maar over onverharde wegen.”

Rijden langs de unieke Hunebedden

Logischerwijs is er een stop bij een van de vele hunebedden hier. Maarten stapt uit en pakt zijn iPad. Hij laat beelden zien van het Klokbekervolk dat deze begraafplaatsen hier zo’n 2000 jaar voor Christus ooit maakten. wat zeer ingenieus was. Met de sneeuw is het extra mooi. 

De binnenkant van een Hunebed op de Hondsrug.

De tocht gaat verder. ,,We gaan rechts bij het volgende kruispunt. Vol gas en dan je stuur draaien. Dan kun je gaan glijden, maar dat is niet erg. Anders kom je misschien vast te zitten.” Hij kijkt me lachend aan. Ik geef gas en glij de bocht door. Heerlijk. 

En ja, het gebeurt wel bij een van de andere jeeps. Het karretje zit muurvast in de sneeuw. De rest duwt net zolang totdat er beweging in zit. Het levert veel hilariteit op. Waarna we rustig verder rijden. Onderweg komen we talloze dieren tegen. Waaronder twee reeën. Al staan ze wat ver weg, ik kan ze goed zien. Als ze er vandoor gaan zie ik hun witte spiegel extra goed. Dat is de opmerkelijke witte vlek op hun achterste.

Een groepje Shetlandpony’s onderweg.

Een groepje Shetlandpony’s zijn minder schuw. Sterker nog, ze komen op ons af. Of eigenlijk meer op de jeeps. Waarschijnlijk om te zien of ze eetbaar zijn. Een paar pony’s blijven gewoon stil staan. Het levert mooie foto’s op.

Met de elektrische jeep over de Hondsrug in Nederland.

De accu is opgeladen, maar toch heeft een van de auto’s materiaalpech. Hij moet gesleept worden door een andere jeep. Het hoort allemaal bij de tour met de jeeps. Het is een beetje avontuur in eigen land. ,,Zonder dat het echt gevaarlijk wordt,” aldus Maarten. Het geeft deze trip net iets extra’s. Net als de jeeps.

Bekijk een video van mijn tocht:

Meer informatie: eko-tours.nl