Slapen bij de boer in Het Betere Boerenbed

Lees verder

Luxe kamperen bij de boer

Ik had er niet direct een beeld bij toen ik de uitnodiging kreeg. Kamperen op een werkend boerenbedrijf ken ik wel. Ja, het kan al jaren, op SGR-campings bijvoorbeeld. Maar er is iets nieuws onder de zon: Het Betere Boerenbed. Of ik wil slapen in een luxe Heerenboertent? Ja hoor.

Betere Boerenbed beste plek
Zo ziet de tent er van binnen uit.

Ik had er al vaak over gehoord: Glamping. Een deftige term voor ‘camping’ en ‘luxe’. Maar dan is dit een variant. Glamping bij de boer, oftewel luxueus kamperen. Dat wil ik wel proberen. In eigen land

Betere Boerenbed tent locaties
De Heerenboertent in de avond met houtvuur en kaarsen.

Al is het wel even wennen bij aankomst. Er is bijvoorbeeld geen elektriciteit, wel is er hout. Voor de kachel, de barbecue, de douche en de hot tub. Eigenlijk voor alles. Daar moet ik het mee doen. Oh, en mijn telefoon dan? Het is wonderlijk hoe gehecht je aan zo’n ding raakt. Ach, dan maar even niet.

Betere-boerenbed aanbieding
Bij aankomst word ik welkom geheten door een groep koeien. Corno van den Berg

Het is net Afrika

De vergelijking met Afrika dringt zich op. Slapen in een heuse safaritent behoort tot de meest unieke ervaringen. Slapen in een tent, midden in de bush, tussen de wilde dieren. Maar wel van alle gemakken voorzien. Nu kan dat in Nederland ook. Al is het wel iets anders.

Ik blijf nog even zitten. Het is heerlijk om even ‘offline’ te zijn.

De nijlpaarden zijn ingeruild voor paarden, de zebra’s voor koeien en het kleinere grut als impala’s en bokkies voor geiten en schapen. En konijnen lopen rond de tent. Dit is glamping in Nederland; luxe kamperen op het platteland. Nou ja, luxe. Ik moet ’s nachts naar het toilet met een zaklamp. Maar dit is nauwelijks ongemak te noemen.

Het Boerenbed

Betere Boerenbed

Kom luxe kamperen en ontdek wat glamping is. Bij Het BoerenBed overnacht je op een van onze werkende boerderijen of prachtige Collection locaties in Nederland, België, Engeland, Schotland, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland! Je boekt al een BoerenBed glamping verblijf vanaf €199,- Kijk maar

Betere Boerenbed Actie
Het interieur van de tent straalt de tijd van vroeger uit.

Heerlijk wakker worden

In de vroege ochtend komt de zon op; vol in mijn gezicht. Dat is nog eens lekker wakker worden. In de verte vaart een bootje richting het Tjeukermeer. Het uitzicht is eindeloos, letterlijk. Landelijkheid in combinatie met rust en ruimte; Friesland in optima forma.

Goed plannen is van belang. De douche is buiten, een emmer doet dienst als douchekop. Het vuur moet je opstoken, daarna kun je heerlijk warm douchen. Ondertussen bakt het eitje boven het vuur van de barbecue en komt de boerin vers brood brengen.

Heerenboer-tent Betere Boerenbed
Kinderen vermaken zich eenvoudig met alle dieren op de boerderij.

Ze vertelt vol passie over de in 1850 gebouwde karakteristieke stolpboerderij in het veenweidegebied. Hier waren ooit veel turfstekers actief. De boerderij is volledig gerestaureerd en is nu een voorbeeld voor Friesland, dat moderne bedrijfsvoering mogelijk is met behoud van de historische waarden van de boerderij. Hier leven onder meer 40 Blessumer schapen, 100 koeien, een handvol schapen en geiten en twee paarden.

Haar man komt ook even kijken. Hij is benieuwd hoe zijn stadse gasten het vinden. De werkkleding en klompen verhullen dat hij een moderne manager is. Hij doet alles voor zijn gasten. En voor zijn dieren, want na de kennismaking gaat hij direct gras halen voor zijn beesten.

Heerenboer-aanbieding
De hot tub moet ik uitproberen… Corno van den Berg

Helpen op de boerderij

Je kunt zelf bepalen wat je op de boerderij wilt doen. Ik mag helpen, maar dat hoeft niet. Je kunt koe knuffelen, lammetjes aaien, je eigen konijn dagenlang verzorgen, maar ook kanoën en zwemmen op de omliggende meertjes en kanalen.

De boer komt langs. Of ik even wil helpen enkele paarden op stal te zetten. Welja, al heb ik het nog nooit gedaan. De dieren komen al aangelopen en laat zich gewillig in de box met vers voer zetten voor de nacht. Net als de kalfjes iets verderop. De kippen zitten al op stok in de schuur. Enkele boerenzwaluwen vliegen af en aan met voer voor hun jongen.

Betere boerenbed weekend
Genieten van het uitzicht met Friese wijn uit Sint Nicolaasga. Corno van den Berg

Na een weekend maak ik de balans op in de hot tub. Lekker buiten zijn, met vuur spelen en toch tot rust komen. Een ideale tegenhanger van het drukke moderne bestaan. En, als je er eerst wat voor moet doen en alles valt uiteindelijk samen, geeft het extra voldoening. Ik blijf nog even zitten. Het is heerlijk om even ‘offline’ te zijn.

Meer informatie: HetBetereBoerenbed.nl