Corno van den Berg©2021

Limousin; de onbekende parel?

Soms kom je in regio's waarbij niet direct een belletje gaat rinkelen. Zoals de Limousin in Frankrijk. Volgens kenners een van de nog niet ontdekte parels.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Soms kom je in regio's waarbij niet direct een belletje gaat rinkelen. Zoals de Limousin in Frankrijk. Volgens kenners een van de nog niet ontdekte parels.

Tour de France

De Tour de France van 2015; één van de grootste sportspektakels ter wereld. En een paar jaar geleden begon hij in 'mijn stadje': Utrecht.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer, waaronder ook naar de Limousin. Kijk maar.


Limousin: Groen, groener, groenst

Soms kom je in regio’s waarbij niet direct een belletje gaat rinkelen. Zoals de Limousin in Frankrijk. Volgens kenners een van de nog niet ontdekte parels van Europa.

Mountainbiken door Limousin
Mountainbiken door Limousin. Corno van den Berg
De mountainbike kijkt me verwachtingsvol aan. Niet in het echt natuurlijk, maar zo voelt het. Als voorbereiding op het echte werk in de bergen ga ik op pad. De helm gaat op, de schoenen op de pedalen en het shirtje recht. Al is dat zinloos want al snel heb ik overal modder zitten.
 
Ik snap het. Er is een reden dat het hier zo groen is; het wil hier nog wel eens regenen. Maar vandaag schijnt de zon en volg ik de groene route. Ik ga dwars door de bossen van de Limousin in Frankrijk, een van de groenste gebieden van het land.
 
Zittend op de fiets denk ik na over de Limousin. Niemand kent het, maar je kunt hier heerlijk dwalen langs glooiende heuvels, dichte bossen, uitgestrekte rivieren en talloze meren met strandjes. Met her en kleine dorpen en historische steden.
 
Ik was hier vorig jaar ook met een win-actie. Ik nam een lezer mee en gaf hem uitleg over mijn vak. Nu krijg ik uitleg van een mountainbike-instructeur. Niet omdat ik het niet goed doe, maar omdat ik meer rendement uit mijn bewegingen moet halen. Want ook hij weet dat de Pyreneeën en de Alpen op me wachten…

Limoges als hoofdstad

De regio is vernoemd naar de eeuwenoude hoofdstad Limoges. De streek is dun bevolkt. Er zijn wel veel koeien, dit is de bijzondere rode Limousin-koe die beroemd is vanwege zijn vlees. En doordat het zo onbekend is ook weinig toeristisch. Mooi, kan ik nog even door gaan hier.

Kom naar de Limousin

De Limousin is één van de meest onbekende regio’s van Frankrijk. Het ligt in het noordwestelijke deel van het Massif Central. Die je relatief eenvoudig zelf kunt ontdekken. Op diverse manieren.

Meer info op de Nederlandstalige website van de: Limousin

Limousin

Koeien Limousin
Enkele toeschouwers bij het mountainbiken. Corno van den Berg

Tijdens mijn Tour de Corno wilde ik allerlei routes op de fiets afleggen, maar hier heb ik niet op gerekend. Ik weet ook niet echt wat het is. Ik ga met de fiets op de trein. Of neem ik de trein met de fiets? Ik moet trappen om een soort fiets over de rails te bewegen. Over een route die niet meer door treinen worden gebruikt. Ik zie mezelf al voor een TGV uit fietsen. Dat wordt behoorlijk doortrappen …

Met de fiets op de rails

Ho, ik kom bij een weg. Verkeer raast voorbij. Maar daar heb ik een oplossing voor. Eerst moet ik het sein handmatig omzetten zodat ik verder kan. Door mijn beweging gaan de bomen naar beneden en moeten auto’s wachten. En dan kom ik op mijn gemak fietsend voorbij. Ik voel me net een trotse treinmachinist, al ziet het er wel wat lulliger uit denk ik.

Landschap Limousin
Fietsend kom ik langs glooiende heuvels en bloeiende weides. Corno van den Berg

Maar de Fransen zijn er aan gewend. Want dit is niet uniek, je vindt deze activiteit overal in Frankrijk. Wonderlijk, in Nederland ken ik dit niet.

Om de dag passend af te sluiten slaap ik in een ‘yurt’. Oorspronkelijk afkomstig uit Mongolië, maar nu op het activiteitencomplex Espace Hermeline in Bussiere Galant. Hier bieden ze de bijzondere fiets aan, maar ook ziplinen over een meer en diverse andere activiteiten. Zodat ik uitgeput in slaap val in mijn yurt.