Review: Rookburgh met unieke achtbaan FLY in Phantasialand

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Review: Rookburgh met unieke achtbaan FLY in Phantasialand

In deze nieuwe themawereld word je een van de eerste vliegeniers ter wereld

Lees verder

Je kent de grote attractieparken wel. Ze laten je in een sprookjeswereld leven. Of eigenlijk zijn het themawerelden, waar je letterlijk een andere wereld induikt. En je soms met open mond rond loopt. 

Het spiksplinternieuwe Rookburgh in Phantasialand in Duitsland is anders hoorde ik.  Daar beleef je de tijd van de pioniers in het vliegen. Hoog tijd om eens te gaan kijken, en te beleven vooral. Voor een reisjournalist zoals ik was dit een unieke tijd. Een revolutionaire tijd zelfs. En ja, ik had toen wel willen leven. Natuurlijk was er de onzekerheid of vliegen überhaupt kon.

Rookburgh ©Corno van den Berg

Kan de mens vliegen?

En het was ook wel gevaarlijk, want de mens had nog nooit gevlogen. Daarnaast moest je er in geloven, want lang niet iedereen dacht dat het kon. Maar de gedachte dat de mens kan vliegen is toch magisch?

De eerste vluchten van deze avonturiers veranderden de wereld. Alsook het reizen zoals we dat nu gewend zijn. Vliegen is nu normaal geworden. Al is het vliegen bij Phantasialand nog wel een heuse belevenis. Waarbij je de adrenaline voelt. 

Bekijk ook mijn video

Rookburgh Explorers Society

Als bezoeker kun je Explorer worden. Oftewel ontdekker, dat is mij op het lijf geschreven. Maar dan moet je wel overnachten. Al weet ik niet wat ik kan verwachten. Dat lijkt me extra leuk.

Indien je als gast in Rookburgh verblijft word je lid van de exclusieve Rookburgh Explorers Society. Naast je overnachting in een echte aeronautencabine krijg je een  ontbijt en 3 gangen diner in het bijzondere restaurant Uhrwerk.

Daarnaast heb je als Explorer exclusieve toegang tot de bar 1919. In de speciale Rookburghpack krijg je een aeronautenbriefing, maar ook entree tot het park en een snelpas voor F.L.Y. roller coaster. Er is een exclusieve ingang bij F.L.Y. speciaal voor hotelgasten van Charles Lindbergh.  

De achtbaan vliegt door het hotel

Mijn pilotenkamer in Rookburgh. ©Corno van den Berg

Attractieparken zijn een heerlijke ontspanning. Meestal voor een dag, maar het kan ook voor meerdere dagen. De ingang naar het hotel is geen standaard hotel ingang. De Check-In is geheel in de stijl van toen gebouwd. De informatiemap maakt een piloot in opleiding van me. En ik wil meer weten, zoals de piloten dat destijds ook hadden.

Het is wonderlijk om te kunnen overnachten in een hotel waar de achtbaan rakelings langs je raampje vliegt. Wat een heerlijke ervaring is, want je overnacht in een speciaal aangepaste cabine. Die lijkt op de cabines die door de vliegeniers werden gebruikt voordat ze op een vlucht gingen. Al zijn ze wel iets aangepast aan de moderne tijd.

Overal zie ik verwijzingen naar het verleden. Zo hangt er een stoere vliegeniersbril. Vanuit de douche zie ik de achtbaan voorbij gaan. En hoor ik geschreeuw. Ik ben benieuw hoe ik me zal voelen als ik er in stap.

Hotel Charles Lindbergh

Het hotel Charles Lindbergh waar je overnacht middenin de achtbaan. ©Corno van den Berg

Het hotel heeft de bijpassende naam Charles Lindbergh. Hij was in 1927 de eerste piloot die solo over de Atlantische Oceaan van Amerika naar Europa vloog. Vanuit mijn hotelkamer zie ik een afbeelding van Amelia Earhart. Zij was in januari 1935 de eerste persoon die solo de Grote Oceaan over vloog. Earhart verdween jaren later spoorloos tijdens een vlucht over de beruchte Bermuda driehoek. Nog steeds is niet bekend wat er met haar is gebeurd.

Een ode aan Amelia Earhart in Rookburgh. ©Corno van den Berg

De themawereld is een wereld op zich

Bij het inlopen van het themagebied vallen de details op. Met kleurrijke advertenties uit die tijd. Ook de eerste machines die door de mens zijn gemaakt zijn zichtbaar. Zoals een klassieke auto bijvoorbeeld. Uit de grond komt her en der stoom van de eerste stoommachines. Overal hoor ik bijpassende geluiden. Ik stap letterlijk in de wereld van zo’n honderd jaar geleden.

Een automobiel uit lang vervlogen tijden. ©Corno van den Berg

Moed indrinken bij Bar 1919

Bar 1919 ligt op het benedendek van het hotel. En is alleen voor mensen die overnachten in het hotel. Bij binnenkomst vallen de tientallen taps op met talloze bieren. Zo kun je hier 15 verschillende soorten speciaalbieren proeven. Ook zijn er diverse cocktails, waaronder een in een ongekend grote bowl. Die met droogijs is gevuld, zodat je een mist krijgt als de barman de drank er op giet.

De Bar 1919 in Rookburgh.

De bar is een perfecte plek om te relaxen. Of om jezelf op te laden voor de achtbaan de volgende dag. Ook kun je hier de speciale Rookburgh krant lezen met de laatste nieuwtjes. Ja, ik kom al aardig in de sfeer. En krijg al honger. In een ritje met de achtbaan, maar ook in wat eten.

Eten en drinken in de stijl in Restaurant Uhrwerk

Eten bij Restaurant Uhrwerk.

Het naastgelegen restaurant biedt vers gemaakt en handgemaakt eten. Het is voor ontbijt, lunch en ook avondeten. Met vers fruit, pasta’s, verse dips en biefstukburgers. Overdag is het voor iedereen te bezoeken, maar in de avond alleen voor de Explorers. Ja, ik voel me wel bijzonder hier. En ben klaar voor de adrenaline van de achtbaan.

De unieke achtbaan F.L.Y in Rookburgh

De sfeer in Rookburgh. ©Corno van den Berg

In vogelvlucht, dat nemen ze in Phantasialand wel heel serieus. De achtbaan F.L.Y laat je als een vogel vliegen door de nieuwe themawereld. Het is een Flying Roller Coaster, oftewel een gelanceerde vliegende achtbaan. Al weet ik dan nog steeds niet precies wat het is. Maar ik wil het wel beleven, want ik hou van spanning en adrenaline. Zeker als het om een goed verhaal gaat, zoals hier.

Laaghangende zon bij de achtbaan van Rookburgh. ©Corno van den Berg

De instap is simpel. Je zit rechtop en zet je lijf vast met een beugel. Dit geldt ook voor je benen. Bij vertrek wordt je eerst opgetild in de lucht. Mijn voeten hangen plots los in de lucht. Langzaam hang ik steeds iets meer naar voren. Dan plots zoef je weg, als een vogel met straalaandrijving. Ik voel de wind overal.

Plotseling moet ik denken aan de woorden van een vriend. ,,Armen los!” Het geeft inderdaad dat extra gevoel dat je daadwerkelijk zweeft. Je hangt voorover dus het kan goed, mijn armen vliegen door de lucht en volgen de bochten van de achtbaan. Dat moet er wel gek uitzien, al ga ik veel te vlug voor de mensen onder me. En als ze het zien, dan ontdekken ze ook de glimlach op mijn gezicht.

Langste vliegende achtbaan ter wereld

De ingang van Rookburgh. ©Corno van den Berg

De cijfers zijn indrukwekkend. De achtbaan is meer dan 1.200 meter lang, waardoor dit de langste vliegende achtbaan ter wereld is. Hij heeft twee loopings waarbij je over de kop gaat. De maximale snelheid is 78 km. De gehele wachtrij is overdekt en je krijgt virtuele informatie over de rit en het leven van de eerste piloten ter wereld. Zodat je echt in de juiste sfeer komt.

Rookburgh. ©Corno van den Berg

Je vliegt over de plekken waar de overige bezoekers lopen. Mede daarom moet je door een metaaldetector, zodat er niets op iemands hoofd kan vallen. Je telefoon mag ook niet mee, die moet in een locker, net als alle andere spullen. Wat zonde is, dan kan ik ook geen video maken.

Maar het voordeel is dat je het intenser beleeft. De kick gaat door elke molecuul in mijn lijf. Oké, dit had een video nooit goed kunnen laten zien. Daarnaast is het wel leuk om niet te weten wat je kunt verwachten. Iets wat ik bij deze trip vaker heb. Het is een heerlijk gevoel.