Corno van den Berg©2021

Op tennisvakantie in Spanje

Een heerlijke tennisreis in de Spaanse zon.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Ik tennis al jaren in mijn vrije tijd bij de Zuilense Tennis Club in Utrecht. En ik hoorde over tenniskampen, oftewel een tennisvakantie. Hoog tijd om dat eens te proberen met mijn team. Een heerlijke ervaring.

Wil je ook graag op tennisreis?

Maarten Slob Tennis biedt een uniek concept aan. Alles is inclusief en maatwerk is bespreekbaar. ,,Ik maak het  iedere gast/deelnemer graag naar zijn zin. De kracht is vooral aandacht voor het individu. Zowel op het vlak van tennis als wat eten en drinken betreft wil ik mijn gasten het beste voorschotelen."

Er is keuze te over. Je kunt alleen of met je team komen. Of met een vrienden- of vriendinnengroep. Neem voor meer informatie contact op:

Telefoon: 00316-53593731
Website: www.maartenslobtennis.com
Email: Maarten.slob55@gmail.com


Lessen, relaxen en genieten tijdens een tennisvakantie

Tennisles, maar dan in Spanje. Of in Portugal, Ibiza, Frankrijk of Turkije. Er zijn plekken genoeg waar tennisreizen of tennisvakanties worden aangeboden. Door Nederlandse tennisleraren hoorde ik. Dat wil ik wel met mijn team, waarmee ik al jaren competitie speel.

Door Corno van den Berg

Een tennisreis, ik hoor veel tennisteams er over. Dus ik ging zoeken op Google. Met veel hits als gevolg. Als ik de prijzen vergelijk, komt Spanje er goed uit. Daar worden veel tennisreizen aangeboden. Dat lijkt me wel wat. Al heb ik eigenlijk geen idee wat een tennisvakantie precies inhoudt.

Tennisles op tennisreis.
De eerste tennisles op de tennisreis.Corno van den Berg

Maar dat is snel te achterhalen. Het programma is simpel. Een paar uurtjes les per dag in de Spaanse zon. Je speelt overdag bij een lokale club die een paar tennisbanen heeft. In de ochtend, maar in de middag kan ook. En voor de rest ben je vrij. Om de omgeving te ontdekken, uitgebreid te eten, een kroegje te pakken of wat dan ook.

Ik zie al snel vijf Nederlandse tennisleraren die tennisreizen aanbieden in de omgeving van Benidorm, Javea en Moraira. De Spaanse kust is niet alleen populair bij overwinteraars, maar ook bij tennisleraren zo blijkt.

De omgeving van Moraira.
De omgeving van Moraira. Corno van den Berg

Een tennisreis is lekker actief zijn alsook relaxen. Maar ook de stranden, rotsen en heuvelachtige omgeving met typisch Spaanse huizen. En ja, de temperatuur hier is veel aangenamer dan bij ons. Ik begrijp die leraren wel.


Hoe ziet een tennisreis er uit?

We gaan vlak voor de opening van het seizoen; eind maart. En dus ook vlak voor de voorjaarscompetitie. Even weer wennen aan de gravel, al is het hier wel anders. De baan is veel harder. Dit komt door het warmere klimaat.

De bal stuitert daardoor iets anders, vooral hoger. Dan kan ik de bal lekker snel pakken en zo de snelheid er in houden. Althans in theorie. Ik ben zeker geen toptennisser, maar een ‘fanatieke amateur’. En ik speel zowel graag vrij als de voorjaarscompetitie en enkele toernooitjes per jaar.

Tennisles in Moraira in Spanje.
Tennisles in Moraira in Spanje.Corno van den Berg

De meeste tennisleraren bieden totaalpakketten aan. Dit is inclusief een paar uur tennisles per dag, het appartement met meerdere kamers en vervoer. Zoals ophalen van de luchthaven, alsook naar de tennisbaan. De vlucht moet je zelf regelen, maar Transavia (als zijn er ook talloze andere vluchten) vliegt bijvoorbeeld direct op Alicante en het nabijgelegen Valencia.

En het is opvallend goedkoop in het voorjaar. Zowel de vliegtickets, de hotels en appartementen alsook het eten en drinken. Met name dat laatste valt echt op. Eten en drinken in Spanje is erg goedkoop, maar wel erg lekker.

Tennisreizen Spanje.
De villa tijdens onze tennisreis in Spanje.Corno van den Berg

We nemen als groep slechts één grote koffer mee; voor de rackets en de tennisschoenen. De rest past makkelijk in onze handbagage. Bij de tennisleraren kun je het totaalpakket nemen, maar je kunt ook zelf een villa regelen. En een auto huren. Het is al met al net zo duur valt me op. Een auto huren geeft extra vrijheid voor de vrije tijd, dus dat kies ik.


Tennislessen en gastvrijheid

De tennisleraar is Maarten Slob, die zelf tennist bij TV Bosch en Duin. Hij noemt zichzelf tennisleraar en gastheer. Wat hij direct al bij aankomst waar maakt. Hij opent een fles cava. Het is een welkomstdrankje met lokale koekjes. We hebben nog geen lunch gehad, dus dat lust ik wel.

Tennissen in Spanje.
Tennissen in Spanje. Corno van den Berg

Maarten geeft uitleg over het programma, zoals de tennislessen en meer. Ook vertelt hij alles over de winkels in de buurt, zoals de supermarkten. Welke duur zijn en welke niet. Maar ook over de beste restaurants met hun keuken, waar de stranden zijn, enkele leuke wandelingen en meer. Erg behulpzaam en vooral handig.

Tijdens de eerste les is het even wennen aan de omstandigheden. De zon brandt fel, de gravel is stug en de ballen gaan alle kanten op. Al kan dat laatste ook aan mijn tennistalent liggen. Maar al snel wordt het beter en kunnen we lekker doorslaan.

De banen liggen op verschillende hoogte gedrapeerd tussen de Spaanse heuvels. Met veel groen, ik ruik de pijnbomen die om de baan staan. En iets verderop staan palmbomen naar me te wuiven. Het is al volop voorjaar, wat mijn favoriete tijd van het jaar is.

Wedstrijd spelen op tennisreis.
Een wedstrijd spelen tegen ‘lokale helden’. Jelle van Tricht

Spelen tegen ‘lokale helden’

Een man komt kijken bij onze eerste les. Hij heet Juan en is de lokale uitbater van het tennispark. Een joviale Spanjaard die vraagt of wij tegen de ‘lokale helden’ willen spelen. Hij kwam even kijken om te zien welk niveau hij op zijn banen heeft. En heeft passende tegenstanders opgetrommeld.

De lessen zijn leuk, maar het leukste is de wedstrijd tegen de Spaanse gravelbijters. We spelen eerst een setje single. Waarbij het me opvalt dat ik volop zweet en mijn tegenstander niet. Maar ik win wel deze eerste ronde van de ‘Moraira Open 2019’.

Alle wedstrijden zijn spannend, maar vooral leuk. Daarna drinken we samen een biertje, lekker buiten. De sfeer is gemoedelijk, zeker als we alle netballen, dropshots en lobs nog eens uitgebreid bespreken onder het genot van een biertje. En ja, de winst voor de ‘Ollanders’ is natuurlijk vertekend, onterecht en vooral veel geluk.

Padel versus tennis

Padel tennis in Spanje.
Padel tennis in Spanje. Corno van den Berg

Ik wil nog iets proberen dat hier erg populair is; padel. Deze sport is aan een stevige opmars bezig. Je krijgt een padelracket dat een korter handvat heeft dan een tennisracket. Ook heeft hij geen snaren, maar is het raakvlak een soort kunststof. Een lokale regenbui trekt voorbij, daarom gaan we het binnen proberen.

Het meest bijzondere zijn de regels. En het duurt ook even voordat we alles door hebben. Je mag de glazen zijwand gebruiken, alsook de glazen achterwand, net als bij squash. Het is even wennen, maar als je tennist pik je het snel op merk ik al snel. Dit ga ik wel vaker doen.

De rest van de dag doen we het rustig aan. Een beetje wandelen, uitgebreid eten (en drinken), maar ook relaxen. Een boek lezen wordt afgewisseld met een spelletje. Goed voor de teamgeest, dat is zeker. Maarten kan wel een verse lokale paella regelen. Of we dat willen. Ja hoor, die pan gaat wel leeg.

De villa voor de tennisvakantie in Spanje.
De villa voor de tennisvakantie in Spanje. Corno van den Berg

De villa is heerlijk. Zes slaapkamers, twee keukens (op elke verdieping een) en een verwarmd zwembad. Al is verwarmd een groot woord; ik vind het nog steeds fris. In de ochtend is het heerlijk buiten ontbijten, de boodschappen halen we bij een lokale supermarkt.

In de avond gaan we uit eten; lekker uitgebreid genieten van tapas, paella en meer. Dat heb ik wel verdiend al zeg ik het zelf. Er is zelfs een Nederlandse café, waar we even een drankje doen en wat voetbal uit onze eigen Eredivisie kijken. Normaal ben ik daar niet zo van op reis, maar met de groep is het extra gezellig.

Wandelen langs de kust.
Wandelen langs de kust. Corno van den Berg

Pittiger dan gedacht

Twee uur les per dag is zwaarder dan ik dacht. Op dag vier zijn de spieren stijf en kom ik extreem langzaam op gang. Maarten merkt het en past de training aan.

Om ons losser te krijgen krijgen we korte ballen. Wat oké is, al moeten we nu wel vanaf de baseline starten. Al snel zijn de spieren warm. En ik ook.

Het oefenen van de opslag.
Het oefenen van de opslag. Corno van den Berg

Het was de laatste training; we pakken in de avond het vliegtuig terug. Ik ben door de tennisvakantie niet beter gaan tennissen, maar dat kan ik Maarten niet aanrekenen. Die hoop heb ik jaren geleden al opgegeven.

Opvallend genoeg ben ik daardoor nog meer plezier gaan krijgen in het spelletje. Iets wat me ook diverse keren is gebeurd tijdens deze tennisreis.