vogezen

Vogezen: Bossen, burchten en bier

Heuvels vol bossen, velden met wereldberoemde wijn en her en der een kasteel. Dit zijn de Vogezen, een wonderlijk Frans-Duits gebied. Of Duits-Frans, want het loopt continu over in elkaar.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Heuvels vol bossen, velden met wereldberoemde wijn en her en der een kasteel. Dit zijn de Vogezen, een wonderlijk Frans-Duits gebied. Of Duits-Frans, want het loopt continu over in elkaar.

Tour de France

De Tour de France één van de grootste sportspektakels ter wereld. Elk jaar weer een mooie reis door Frankrijk, met een grote diversiteit.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer! Dit was één van de stops: De Vogezen.


Vogezen: Bossen, burchten en bier

De Vogezen liggen in de Elzas, Lotharingen en Franche-Comté, in het noordoosten van Frankrijk. Een gebied dat wereldberoemd is vanwege de wijn, de bossen en de kastelen die hier nog overal staan. Die ga ik op een aparte manier ontdekken.

Licorne bier Vogezen
De ober en zijn Licorne-bier. Corno van den Berg
De Elzas ken ik van de wijn, dus is het volstrekt logisch dat ik een bierproeverij ga doen. Maar de Fransen in het noorden zijn dol op de vele Belgische bieren. En dus is het geen gewoon bier, maar gitzwart bier. Een soort Guinness, maar dan zoet in plaats van bitter.
 
De ober komt aan met een blad met bier. En ja, het is een karakteristieke ober. Met snor, goedgemutst en vol grapjes. Trots laat hij het Licorne-bier zien, met het beeldmerk van een eenhoorn. En ja, hij wil best even poseren voor een foto voor het beroemde Château de Rohan.

Een doos met daarop in chocoladeletters Kama Sutra. Ik bloos.

Ik zit aan het water in Saverne, een stadje van 12.000 inwoners. Maar wel met een TGV-station, een snelweg en kapitale kastelen. De reden? Saverne ligt tussen Parijs en Straatsburg. Het was eeuwen geleden het laatste verdedigingswerk voor het rijke Straatsburg, dat iets verderop ligt. De heuvels van de Vogezen waren ook een buitenplaats voor de rijken.

Ontdek ook de Vogezen!

Heerlijk heuvellandschap vol bossen

De Vogezen liggen op de grens van Frankrijk en Duitsland. Het is een heerlijk heuvellandschap vol bossen. Ideaal om te wandelen, fietsen of om tot rust te komen. Met genoeg rustieke campings, maar ook kleinschalige hotels en bed & breakfasts.

Meer info: Massif de Vosges

Vogezen

De inwoners hier zijn wel wat anders dan de standaard-Fransman, als die al bestaat. Na vijf keer van nationaliteit te zijn veranderd zou ik dat ook wel hebben denk ik. Eerst Duits, dan Frans, dan weer Duits. Enz. Dus kun je hier iemand in het Frans, maar net zo makkelijk in het Duits aanspreken.

Kama-sutra-chocolade
De Kama Sutra-chocolade. Corno van den Berg

Lekker fietsen

Ik fiets door de winkelstraat. De chocoladewinkel in Saverne is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de rest van de zintuigen. Ze winnen geregeld prijzen met hun creaties. Ik voel me net Charlie in de beroemde film over de fabriek.

Terwijl ik mijn ogen uitkijk, krijg ik iets in mijn handen. Een doos met daarop in chocoladeletters Kama Sutra. Ik bloos. De verkoopster lacht en merkt dubbelzinnig op: ,,Het is erg lekker.” Het blijkt een gepatenteerd idee te zijn, dat inmiddels over de gehele wereld wordt verscheept.

Wandelen Vogezen
De bossen van de Vogezen. Corno van den Berg

Veel van de inwoners houden van het buitenleven. Ik word aangenaam verrast. Een groep hardlopers trekt elke woensdag en zondag de beroemde bossen van de Vogezen in. Als toerist kun je mee, je hoeft alleen maar op te geven bij de lokale VVV en vragen naar de Rose Trailers, want zo noemen ze zich. Je kunt altijd zelf je afstand en snelheid bepalen.

Trail Running

Ik moet lachen. Als we vertrekken gaat de mascotte, een hond, voorop. Vol enthousiasme gaat hij op pad, zijn tong hangt nu al uit zijn bek. Heuvel op, heuvel af, langs onverharde paden en diverse burchten en kastelen. Op diverse plaatsen langs de wekelijks verschillende route kun je een versnapering kopen. En even op adem komen. dit is Trail Running, een sport die steeds populairder wordt. Lekker de bossen in.

bezienswaardigheden Vogezen
Een van de oude burchten onderweg. Corno van den Berg

Maar ik zie ook vreemde torens die vroeger werden gebruikt om berichten door te geven van Parijs naar Straatsburg en andersom. Bovenop de toren staan wijzers die in allerlei standen kunnen worden gezet om boodschappen door te geven. Rare jongens, die Vogezenaren…

Hoog tijd voor lokaal eten

In het dorpje Lutzelbourg maak ik kennis met Marc Corriger. Hij is chefkok in het Hôtel Des Vosges (Vogezen op zijn Frans). Of ik de Vogezen wil proeven? Ik denk aan de chocolade maar zeg wijselijk niets.

Eerst verschijnt er koude aspergesoep op mijn bord. Niets ten nadele van Nederlandse asperges, maar zo lekker…. Daarna volgt verse forel en gekonfijte eend. Eerder had ik al zuurkool met aardappelen en veel soorten vlees waaronder worst geproefd. Ja, ook de keuken is Frans-Duits. Of andersom.