blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Onbekend Frankrijk: Limousin

Lezer Tomas Tiekstra mocht met Corno mee op reis door de onbekende regio de Limousin. En hij kreeg een workshop ter plekke. Over hoe je als reisjournalist een reisverhaal maakt, met foto's. Dit is zijn publicatie.

Lees verder

Onbekend Limousin

“De Limousin? Ken ik niet.” Dat is ook mijn reactie. Bij de Nederlanders is deze Franse regio nog maar weinig populair. Hoog tijd voor een kennismaking.

De bossen van de Limousin in het voorjaar. ©Corno van den Berg

Na aankomst op het perron van La Souterraine, merk ik een verschil tussen de Limousin en de rest van Frankrijk. De talloze bordjes met “Gites” en “Camping” zijn niet zoveel aanwezig. Zo zie je het niet vaak meer in Frankrijk bedenk ik me. Ook het lichtelijk heuvelachtige landschap doet anders aan. Althans hier in het noorden. Ga je richting het zuiden, dan zijn de heuvels groter en de dalen dieper. Wel blijft de typische sfeer die in de Limousin hangt bestaan. Rustig en ongeschonden. 

“Toeristen komen hier voor één nacht en gaan vervolgens weer door op hun weg naar de populaire plekken zoals Bordeaux of de Pyreneeën” wordt mij meerdere malen verteld door eigenaars van bed & breakfasts waar ik tijdens mijn reis verblijf. Limoges, de hoofdstad van de regio, betekent ook wel ‘uit het zicht’, wat typerend is voor het bij de Nederlandse toeristen tot nog toe relatief onbekende gebied. Limousin ligt op slechts vier uur rijden ten zuiden van Parijs.

Een visser bij een brug. ©Corno van den Berg

Ook Franse toeristen hebben de Limousin nog maar weinig gevonden. Diegene die hier wel naar toe komen hebben de schoonheid ontdekt en houden dat graag voor henzelf. “We moeten ons afvragen of we hier massa’s toeristen willen ontvangen. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de rust, en dat willen we niet” verteld Pascal Brunaud mij, eigenaar van Chambres d’ Hôtes Lasgorceix, een kleine accommodatie nabij Saint-Léger-la-Montagne, en tevens een ervaren wandelgids. Geef hem eens ongelijk?

De Nederlander, die dikwijls op zoek is naar rust, de groene natuur en een fijn onderkomen, komt hier zeker niets te kort. Sterker nog, hiervoor geldt de Limousin als de perfecte plek. De natuur, bestaande uit meren, bossen en weiden, is op weinig plekken in Frankrijk nog zo te vinden als in de Limousin. 

Fijne accommodaties en goede restaurants met veel lokale producten zorgen voor een typisch Franse belevenis. Als ik wederom een heerlijke Clafoutis, een gebak met kersen naar lokaal recept, voorgeschoteld krijg begint mijn maag weer te rommelen. Nog een stukje, s’il vous plait!

Een kerkje in de Limousin. ©Tomas Tiekstra
Dwalen door Limousin. ©Corno van den Berg

Wat betreft de gastronomie komt de Nederlandse toerist hier niets te kort. Hoogtepunt is het vlees van de bekende Limousin koe. Op veel plekken zie ik deze kuddes koeien rustig grazen in de vele weiden en staan ze in contrast met het groene landschap. 

Wanneer ik deze voor het eerst op mijn bord krijg ben ik verkocht. De Limousin koe ziet er met zijn typische roodbruine vacht niet alleen mooi uit, hij smaakt ook nog eens behoorlijk aangenaam.

Kaas in een restaurant in Limousin. ©Corno van den Berg

In het departement Creuse, onderdeel van de regio, loop ik langs de rivier de Sedelle. Deze kleine rivier diende als grote inspiratie voor plaatselijke kunstenaars. De watermolens aan de rivier waren het toneel voor verschillende schilderijen. 

Onderweg kom ik per toeval de lokale historicus Christophe Rameix tegen, auteur van verschillende boeken over impressionisme in de regio. Als ik vertel dat ik artikel schrijf over de onbekende Limousin zegt hij “Schrijf maar niet te positief hoor, zo behouden we de rust van de regio!”

De beroemde koeien van de Limousin. ©Tomas Tiekstra

Dat de Limousin huis biedt aan verschillende soorten landschappen staat buiten kijf. Minder bekend is het moeraslandschap ten westen van het Centraal Massief, het berggebied wat zich uitstrekt over een groot gedeelte van Zuidelijk Frankrijk. Via een bospad, omgeven door roze boshyacinten en met mos begroeide stenen, kom je op het drassige moeras van la Tourbière des Dauges. De sompige ondergrond en de vele plantsoorten die bij een moeraslandschap horen maakt het tot een leuke en interessante wandeling.

Het wordt me duidelijk dat de Fransen in deze regio erg gesteld zijn op hun groene omgeving. Wanneer ik over een van de vele verlaten landweggetjes rijdt, typerend voor de regio, merk ik pas hoe gemoedelijk het hier is. Geen tegenliggers die mij van deze rust ontdoen. Ik vraag me af waar ik dit elders in Frankrijk nog kan vinden.

Onbekend Limousin (vervolg)

Kajakken, raften, parapenten, mountainbiken. Noem maar op. De brochures laten een totaal andere kant van de Limousin zien. Laat maar komen!

Ook als toerist kun je oefenen als free-rider. ©Tomas Tiekstra

De regio, en dan met name het zuidelijke deel hiervan, lijkt een goede balans te hebben tussen de natuurgebieden afgewisseld met avontuurlijke uitstapjes. Kan het nog beter? 

Minder rustgevend is, zonder enige twijfel, mijn kennismaking met het freeriden. Een uitdagende variant van het mountainbiken. Met een kleinere fiets, twee hele gevoelige handremmen en een grote dosis adrenaline rij ik over een aangelegd parcours vol bochten, heuvels en schansen de helling af. Even niet opletten en daar ga je. 

Wanneer de professionals te werk gaan kijk ik met open mond naar hun capriolen. Een schans van ongeveer 4 meter hoog; eitje! Een steile afdaling van 5 meter vol heuvels en rotsen; eitje!

Freebiken in de bossen van Limousin. ©Corno van den Berg

Hoe groot is de kans dat ik hier val?” roep ik naar beneden, wanneer ik voor een grote helling sta, nog twijfelend of ik de gok zal wagen of de fiets aan de hand neem. Het blijft stil onderaan. Dat zegt genoeg. Na wat moed bij elkaar te hebben geraapt ga ik vol overtuiging naar beneden. 

Die drie meter vielen uiteindelijk toch wel mee. Freeriden in de bossen van de Limousin is een leuke manier om in aanraking te komen met deze onbekende sport. Ook voor beginners zoals ik.

Uitkijken over de Limousin. ©Corno van den Berg

Een ander kenmerk van de regio zijn de riviertjes en meren. Vanaf het water ziet de Limousin er anders uit. Vooral in het zuiden van het departement zijn de rivieren Vézère en de Dordogne geliefde plekken voor sportactiviteiten. De combinatie van rust en actief bezig zijn komt hier perfect samen. Variërend van categorie 1 (een gemoedelijjk tochtje) tot categorie 5 (gegarandeerd een nat pak) kan je hier verschillende raft- en kajaktochten maken.

Klom ik vroeger al in bomen van zo’n 2 meter hoog, is het nu tijd voor het ‘next level’ boomklimmen. Een relatief onbekende en nieuwe excursie in het zuiden van de Limousin nabij Voutezac. Gezekerd door een tuigje klim je van tak naar tak tot een hoogte van ongeveer 10 meter. Vooral voor avontuurlijke kinderen een leuke bezigheid. Voor de rasechte avonturier is via ferrata een betere optie. Over staalkabels, uitgezet over een steile rots, kom je op plekken waar je tijdens bergwandelingen niet snel zult komen.

Een doorkijkje in de Limousin. ©Tomas Tiekstra
Een brug over een rivier. ©Corno van den Berg

Gelegen midden in de regio, in het departement van Corrèze, ligt het kleine dorpje Treignac. Voor mij deed het aan als het plaatsje waar het meeste wat de regio te bieden heeft samen komt. Vanuit het middeleeuwse stadscentrum met smalle straatjes en de nog typische oude Franse Renaults rij je in een mum van tijd midden in de natuur. Net buiten het dorp, over het bosrijke Circuit de la Monediere, kom je bij het uitzicht van Puy de la Monediere. 360 graden uitzicht. Genieten!

Het laatste daglicht in de Limousin. ©Corno van den Berg

Tijdens mijn bezoek merk ik dat de Limousin een regio is met twee grote contrasten. Aan de ene kant de kalmte, aan de andere kant de talloze mogelijkheden voor een actief verblijf. Wandelingen, fietsen en zelfs parapenten zijn slecht een kleine greep uit de vele activiteiten. Daarnaast geeft de rust die over de regio is neergedaald een ultiem vakantiegevoel. De regio is nog onaangetast.

Als ik wakker word op de ochtend van vertrek, in mijn boomhut met uitzicht over de rivier de Dordogne, weet ik het even niet meer. Avontuurlijk? Rust? De nacht in de hut zonder vast toilet en de stroom die er om middernacht mee stopte was zeker avontuurlijk. Het uitzicht en het gebrek aan de geluiden van auto’s en mensen om me heen geven weer een ultiem gevoel van rust. Dit is precies waar de Limousin voor staat. Rust en ruimte. Ik heb het goede leven gevonden.

Ervaringen van de winnaar

Op reis met een reisjournalist. Niet het minste vak, en een kans die ik niet kon laten liggen. Na zorgvuldig mijn stuk over mijn ervaringen in Fins Lapland te hebben geschreven dacht ik “De kans dat ik win is zo klein….”

De winnaar Tomes Tiekstra aan het werk. ©Corno van den Berg

“Van harte, je bent de winnaar geworden van de Win-Actie Limousin, oftewel je mag met mij mee van 19 t/m 23 mei naar Frankrijk….” staat er in mijn mailbox. Wat? Ik heb gewonnen?

Al tijdens de treinreis begint de workshop, zo kun je het wel noemen, naar de regio Limousin in Frankrijk. Ook ik had nog nooit van de regio gehoord, wat het extra leuk maakt. Een voor velen onbekende bestemming, en ik mag hierover schrijven. Een eerste kennismaking!

Corno begint gelijk na vertrek met het vertellen van goede tips over het schrijven van een artikel en fotografie. We gaan gelijk van start! Alle aspecten van het beroep komen aan bod. Van persreizen tot aan het schrijven van een pakkende inleiding. 

Een vergezicht in Limousin. ©Corno van den Berg

Van slotalinea tot de vele fotografietips. Divers, verrassend en soms erg logisch. De vele tips en en tricks zijn vooral een goede impressie van het werk en het leven als ervaren reisjournalist.

Tijdens de reis, en vooral tijdens de activiteiten die werden ondernomen, worden er constant adviezen gegeven. Zelfs tijdens het kajakken krijg ik nog wat feedback mee over hoe ik het beste kan peddelen. Corno weet van geen ophouden! ’s Avonds even opschrijven wat je die dag hebt gedaan helpt je bij het onthouden voor het latere uitwerken van de tekst. En dat is nodig. De reis zit vol nieuwe indrukken en ontmoetingen.

,,Eén van mijn beste foto’s tijdens deze reis.” ©Tomas Tiekstra

De winactie ‘Op reis met een reisjournalist’ geeft je de kans om in de praktijk veel te leren over alles wat er bij het vak komt kijken. Niet tegen veranderingen kunnen is er niet bij. Tijdens de reis naar de Limousin is het programma een aantal keren op de schop gegaan. Niks mis mee, er wordt altijd wel wat anders gepland. Vervelen is het zeker niet. Integendeel.

De tips die me het meest zijn bijgebleven? Schrijf een pakkende inleiding om de lezer bij je te houden. Gebruik quotes om het interessant te maken. Wees uniek in wat je doet: doe je eigen ding! De vele tips over fotografie; compositie, kleur, licht, diepte, portretten en ga zo maar door. Niet te vergeten; heb de interesse en heb plezier!

Een van de stadjes in Limousin. ©Corno van den Berg

Voor de rest van de tips kan ik de lezers alleen maar aanraden om ook met een winactie van Droomplekken mee te doen. Het is een unieke en vooral leuke kans om je te verdiepen in het werk van een reisjournalist, op een wel heel bijzondere manier. Tijdens de reis ben jij de reisjournalist en ben jij diegene die het artikel vorm moet geven én schrijven.

Corno, bedankt!”

Mijn Tips

Af en toe neem ik iemand mee die graag reisjournalist wil worden. Ditmaal was het Tomas Tiekstra. Ik laat hem ter plekke zien hoe ik reis, aan mijn informatie kom, mijn foto’s maak en hoe je dan uiteindelijk het reisverhaal schrijft.

Een ezel in de Limousin. ©Corno van den Berg

Met de trein reizen we reizen naar de Limousin, een relatief onbekende regio in Frankrijk. Dus ik vraag hem: ,,Kende je dit gebied al?” Hij ontkent als we net aan komen bij de eerste accommodatie. Kleine sandwiches en een wijntje staan klaar. Dit is Domaine de La Jarrige in het piepkleine dorpje Saint Vaury.

Als reisjournalist slaap je vaak in bijzondere accommodaties. Het zijn ideale plaatsen om in alle rust alle indrukken te verwerken, kennis te maken met mensen en alvast aan het artikel te werken. Dus overleg ik dagelijks met Tomas over de dag. Onthaasten na een drukke dag.

Een wolvenpark in de Limousin. ©Corno van den Berg

Tomas vraagt hoe ik dit soort reizen op zet. ,,Meestal regel ik vooraf het programma. Je hebt niet al te veel tijd en wilt deze zo optimaal mogelijk besteden. Dus zorg ik dat ik ’s ochtends wat op het programma heb staan, in de middag en vaak ook in de avond nog. Waarbij diversiteit van groot belang is. Ik zoek op Google, koop reisgidsen en neem contact op met het verkeersbureau.”

Al weet ik soms ook niet goed wat ik kan verwachten. Zoals hier. En dan is zo’n afgelegen, maar zeer comfortabel Bed & Breakfast een goede plek om je gedachten te ordenen. En ik word er ook wel blij van. Al word ik de volgende ochtend het meest blij van de twee ezels in de wei.

Als we verder reizen blijkt het perfect te passen bij de regio, waar rust en ruimte overheersen. Te voet en op de fiets gaan we dit gebied verkennen. En waar je na een lekker actieve dag op zijn Frans moet slapen. In gites dus; chateaus waar charme het toverwoord zijn. Bij de voordeur van La Bonneterie in Montaigut-Le-Blanc check ik de blik bij Tomas als hij het oude pand binnen loopt. ,,Mooi,” mompelt hij en hij loopt door naar de immense tuin.

Een fles champagne in een gites in Limousin. ©Corno van den Berg

De eigenaar komt inmiddels aan met champagne en eigengemaakte quiche. De zon gaat langzaam onder en ik leg Tomas uit dat ik van elke dag de hoogtepunten op schrijf en ik daarbij mijn persoonlijke gevoelens op schrijf. Maar ook wat opmerkelijk is bijvoorbeeld. En wat mogelijk een rode draad voor het artikel zou kunnen zijn. Allemaal losse zinnetjes voor het artikel. En ook Tomas gaat prompt aan het werk.

Het uitzicht vanaf de kamer. ©Tomas Tiekstra

Met de huurauto rijden we rond, om elke avond ergens anders te slapen. Zoals ook Chambres d’hotes De Lasgorceix in Saint Léger la Montagne. Dit is meer in de heuvels van Limousin. Het regent en het is fris, dus zitten we bij het haardvuur. Waar we wat lokale worst en kaas proberen. Tomas ziet mij continu fotograferen en laat nu ook zijn camera niet meer los. Bij een goed reisverslag moet je de sfeer pakken; van het landschap, de dorpjes, de mensen en het eten.

Ik ben altijd op zoek naar vernieuwende concepten. En die zijn hier ook, zoals de Cabanas de Salagnac in Meyrignac l’Eglise. Moderne huizen op palen, midden tussen de bomen in het bos. Waar je zelf uren kunt dwalen, iets wat mijn gedachten nu al doen. De boslucht is heerlijk fris, denk ik nog.

Tomas vraagt naar hoe je een artikel opbouwt. Ik heb door de jaren heen een vast patroon ontwikkeld. ,,Ik schrijf altijd eerst alle alinea’s. Deze zijn (bijna) even lang en zet ze dan vaak nog in de juiste volgorde. En soms gooi ik wat weg. Dan pas ga ik de kop en inleiding maken. Dat werkt beter dan andersom. Door de alinea’s weet ik goed waar het artikel over gaat. En kan ik het bondiger op schrijven.”

Als het einde van de reis nadert worden we aangenaam verrast. Op een rots boven de rivier Vézere zijn houten bungalows gebouwd. Zonder elektriciteit, maar met warme buitendouche en een uitzicht waar je u tegen zegt. Tomas is onder de indruk. Ik ook van Hêtre sous le Charme in Le Bourg. Het past bij dit gebied. Dat is het mooie aan reizen. Hoeveel je ook voorbereid, je kunt worden verrast.

Dit was de Win-Actie!

Droom jij van een baan als reisjournalist? Dan is dit iets voor jou! Corno leert jou de kneepjes van het vak tijdens een unieke reis naar de relatief onbekende regio Limousin in Frankrijk. Daar gaan we vijf dagen op ontdekkingstocht.

Update: De winnaar is bekend!

De winnaar van de unieke Win-Actie was Tomas Tiekstra. Met hem ben ik naar Frankrijk geweest. Blijf de website alsook Facebook volgen voor zijn reisverhaal en de tips die ik ga geven, maar ook voor nieuwe acties. Want door jullie positieve reacties ga ik dit vaker organiseren! 

Dit was de actie waar je aan mee kon doen:

Droom jij van een baan als reisjournalist?

Dan is dit iets voor jou! Reisjournalist Corno van den Berg leert jou de kneepjes van het vak tijdens een unieke vijf-daagse reis naar de relatief onbekende regio Limousin in Frankrijk. Een ontdekkingstocht voor de zintuigen. Waarbij natuurlijk de Franse keuken voorbij komt, maar ook veel actieve sporten en bijzondere slaapplaatsen. Op 25 maart kies ik de winnaar, dus hou mijn Facebook en Twitter in de gaten!

Wat kun je winnen?

De winnaar mag met reisjournalist Corno van den Berg mee op een 4-daagse reis van 19 t/m 23 mei naar de regio Limousin in Frankrijk. Die, dat zul je zien, verrassend veel te bieden heeft. Onderweg laat Corno je zien wat er bij het schrijven van een reisverhaal komt kijken. Samen met hem werk je aan je reisverhaal. Ook wordt veel aandacht besteed aan reisfotografie.

Op het programma stonden onder meer:

  • Slapen in een Boutique Bed and Breakfast
  • Leren paragliding (en ook doen!)
  • Mini canoraft langs de Vezère
  • Los op de Via Ferrata Gorges de la Vezère
  • Mountainbiken in de Monts d’ Ambazac
  • Slapen in 4-sterren Kasteel
  • Bezoek aan een bierbrouwerij

en meer….

En niet onbelangrijk, je krijgt een publicatie van je reisverhaal op de populaire reissite Droomplekken.nl.

Hoe kon je mee doen?

Dit was de opdracht: Schrijf 250 woorden over één van je laatste reizen. Het maakt niet uit welke bestemming het was. Het hoeft ook geen reisverhaal te zijn, maar het moet wel een goed beeld geven van je belevenissen. Inzenden kan tot en met 24 maart.