Corno van den Berg©2021

La Plagne: Meer dan wintersport

Heerlijk skigebied met een bobsleebaan en meer adrenaline....

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

La Plagne stond al heel lang op mijn lijstje. Ik hoor goede berichten over dit grote Franse skigebied en wil het zelf ontdekken.

Maar ik wil niet alleen skiën. Ik ga ook bobsleeën, op een Fat Bike naar beneden en meer. Heerlijk actief buiten zijn, wat wil ik nog meer?

La Plagne: Onderdeel van Paradiski

La Plagne is onderdeel van het grote Paradiski, waartoe ook Les Arcs behoort. Afstand: op ruim 1.100 km van Utrecht. De skigebieden liggen op twee uur rijden van de luchthavens van Genève, Chambery en Lyon.

Aantal liften 122; Aantal km piste: 435; Groene pistes: 12; Blauw: 128; Rood: 79; Zwart: 37.

Kijk op: https://www.la-plagne.com voor meer informatie.

La Plagne: Groot, groter, grootst

La Plagne: Dat is dagenlang skiën. In het op één na grootste skigebied ter wereld. Maar ik wil meer; meer dingen doen. Dus ga ik op een bobslee een Olympische baan af, op een fat-bike zitten en off-piste skiën.

Een van de mooiste uitzichten in La Plagne.
Een van de mooiste uitzichten in La Plagne. Corno van den Berg
Ietwat onwennig klik ik de ski’s onder in La Plagne Centre. De eerste meters moet ik altijd weer even de balans vinden. Ik ga het liefst zo vroeg mogelijk op pad.
 
En neem dan altijd een blauwe piste om op te warmen. Maar ik doe het vooral ook zodat ik goed om me heen kan kijken. Mede daarom hou ik van wintersport in Frankrijk.

Wacht even. Het stuur in mijn handen is dus eigenlijk onnodig begrijp ik…

De zon wil door de wolken heen prikken en belicht net de hoogste bergtoppen in de verte. Het is rustig op de piste. De verse sneeuw knispert onder de ski’s. Ik stop even. De bomen zuchten onder de het dikke pak sneeuw. Ik wil de frisse berglucht in ademen. Heerlijk.
 
In dit gebied heb je keuze te over, omdat diverse skigebieden door liften met elkaar zijn verbonden.

Andere skiverhalen?Tijdens deze wintersportreis ben ik ook naar twee andere Franse skigebieden geweest.
 
Zoals het heerlijke La Clusaz, met de bergen van Le Grand Bornand.
 
Ook ging ik op wintersport naar La Rosiére, op de grens met Italië.

Oefening baart kunst.

Wintersport aan het einde van de dag.
Wintersport aan het einde van de dag. Corno van den Berg

Het plan is om de Bellecôte te doen vandaag; oftewel de gletsjer. Met een hoogte van 3.417 meter een meer dan indrukwekkende berg. De lift is altijd een fijn moment om de omgeving in me op te nemen. Dit is een genietdagje.


Op een Fat Bike

Aan het einde van de dag moet ik in Montchavin zijn, want ik neem een Fat Bike. Al heb ik geen idee wat het is. Het blijkt een mountainbike te zijn met extreem dikke en vooral zachte banden. En daarmee gaan we ‘gewoon de pistes’ af. Natuurlijk.

,,Je moet vooral remmen. Sturen heeft weinig zin. Dan ga je zeker onderuit.” Ik moet even nadenken over de woorden van instructeur Yann. Het stuur is dus eigenlijk onnodig begrijp ik. Ik check de banden; ze hebben veel profiel. Mooi. Maar al bij het weg rijden glij ik onderuit. Dit wordt een avontuur, dat is zeker.

Een excursie met de fat bike.
Een excursie met de fat bike. Corno van den Berg
Eerst maar even een besneeuwde weg af. Je moet op de trappers staan, zodat de fiets wat heen en weer kan bewegen tussen je benen. En inderdaad, de remmen maken overuren. Maar dan wacht toch echt een blauwe piste. Met kleine sneeuwbulten, waar je dus dwars door heen moet. Dit is wel echt anders, maar erg leuk.
 
Het wordt langzaam donker, de pistes worden leger. De felle lamp op het stuur gaat aan. Door het licht zie ik veel meer, elk hobbeltje op de rode piste. Maar het verhoedt niet dat ik een keer letterlijk van de fiets de sneeuw in vlieg. Maar dit hoort er bij, mijn ‘medefatbikers’ zijn ook allemaal al onderuit gegaan. Sommigen liggen meer naast hun fiets dan dat ze er op zitten. Maar de glimlach op hun gezicht zegt genoeg.
Oud & Nieuw in de sneeuw vieren

Ga op wintersport met Oud & Nieuw en luid het nieuwe jaar in in de sneeuw. Frankrijkwintersport.nl heeft nu een aantrekkelijke vroegboekkorting. Wees er snel bij!
 
Boek voor 31 oktober een week wintersport van 30/12 tot 06/01 en ontvang 10% korting!

Sledge Track

La Plagne- SAP-2012
La Plagne- SAP-2012 Manu Reyboz

Maar het kan sneller… En anders. De Sledge Track (of ‘Piste de Luge’ in het Frans) is een soort sleebaan. Met ook opnieuw een wonderlijke manier om je te bewegen. Hier stuur je met je rem; trek je links harder aan je rem ga je linksaf…

Er is verse sneeuw gevallen, dus ik zie de baan nauwelijks. Deze slingert langs de pistes, maar gaat ook door twee tunnels heen. De route is meer dan 1500 meter lang. Het is wel even wennen. De slee is klein en uiterst wendbaar. Sturen gaat goed, totdat je iets te hard gaat merk ik. En weer hap ik sneeuw en weer is het volop genieten.

Ook een bewolkte dag kan mooi zijn.
Ook een bewolkte dag kan mooi zijn. Corno van den Berg

En ja, het kan nog sneller. In 1992 werden in Albertville de Olympische Winterspelen gehouden. La Plagne was de plek voor de bobsleewedstrijden. Dus ja, waarom niet? De piste is verlicht en ligt als een slang in het landschap. Dit heb ik altijd al gewild.

Lekker bobsleeën

Er zijn diverse keuzes. Ik kan in een professionele bob (eventueel zelfs met een professionele bobsleeër). Maar ik doe het meest populaire; in een vierpersoonsbob zonder stuurman. De zwaartekracht is simpelweg je stuurman.

Zo hard gaat de bobslee in La Plagne

Twee sterke mannen duwen ons weg en dan ga je. In de bochten gaan we al snel horizontaal; Ik voel de g-krachten op me drukken. Een achtbaan op ijs. Stuiterend suizen we naar beneden. Na bijna twee minuten sta ik beneden uit te hijgen. De adrenaline is overal.

Off-piste

Het klinkt stoer. En het is het ook. Off-piste skiën is voor durfals, ervaren skiërs en een beetje gevaarlijk. Al is het gevaar wel wat overdreven. Want als je naast de piste gaat, is dat ook al off-piste. Je moet het eigenlijk alleen doen met een skileraar. Ik krijg een zender om, zodat ik bij een lawine snel te traceren ben.

In verse sneeuw off-piste...
In verse sneeuw off-piste… Corno van den Berg

Skileraar Thierry laat me zien hoe je off-piste skiet. De techniek is iets anders, maar het gevoel door diepe sneeuw te glijden is ongeëvenaard. Een helikopter komt voorbij vliegen en gebaart ons verder te gaan. ,,Ze gaan een deel van de sneeuw wegblazen.” Laten we dan maar gaan ja.

Verderop hebben we de gehele berg voor ons zelf. We manoeuvreren tussen bomen en rotsen door, om dan weer op weidse gedeeltes te komen zonder bomen. Soms steil, soms vlak. Op ons gemakje, want ook dit is genieten. Genietskiën; het zou een nieuwe woord mogen zijn van mij. Het is bijna jammer om te gaan lunchen. Bijna.


Foto Album