Taiwan

Eiland in de Oost-Chinese Zee met veel tradities en ruige natuur

Taiwan is anders dan elk ander land in Azië. Je vindt hier een rijke mix van lekker eten, cultuur en diverse nationale parken. Een heerlijk land voor een ontdekkingstocht.

Het is een eiland dat ten zuidwesten van China ligt. Naast het hoofdeiland behoren ook de eilandjes Kinmen, Matsu en Wuqiu bij Taiwan. Het onafhankelijke land wordt overigens niet door alle landen erkend met name door druk vanuit China. Taiwan heeft een eigen cultuur en opvallend ruige natuur. En een geheel eigen keuken, al zijn er wel veel invloeden vanuit China.

Het land heeft een Nederlands tintje. De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) vestigde zich in 1624 op het eiland. Dit was met name voor de handel met China. Het bestuur zat in Fort Zeelandia in de plaats Tainan. Er werden onder meer suikerplantages aangelegd.

Ik reisde ruim een week over het eiland. Dit zijn volgens mij de leukste attracties en excursies om te maken in Taiwan. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Taiwan.

Taipei

Taipei in Taiwan.

De stad Taipei is hypermodern, maar ook typisch Aziatisch chaotisch. Deze mix maakt van Taipei een heerlijke stad om te ontdekken. Ik ging naar de top van de wolkenkrabber Taipei 101 die maar liefst 508 meter hoog is. Bijzonder is de immense massademper middenin het gebouw om aardbevingen te weerstaan. Vanaf het observatiedek heb je een fraai uitzicht over de stad.

Taroko Gorge National Park

Taroko Gorge in Taiwan.

De Tarokokloof is een bijzondere kloof waarbij veel delen van de rotsen uit marmer bestaan. Je kunt hier heerlijk wandelen. Een tocht met een auto is bijzonder door de vele tunnels en smalle wegen. Maar deze kloof moet je eigenlijk wel gezien hebben als je Taiwan bezoekt. 

Zon-maan Meer

Het Zon-maan Meer is het grootste meer van Taiwan. Het Sun Moon Lake ligt in het hart van het eiland en is populair bij stelletjes, families en natuurliefhebbers. In het meer ligt het kleine eilandje Lalu, dat door de lokale Thao-bewoners als thuis voor de geesten van hun voorouders gezien.

Yushan

De top van de Yushan berg in Taiwan.

Taiwan is ruiger dan vaak wordt gedacht. Zo is de hoogste berg de Yushan van maar liefst 3.952 meter. Deze berg wordt ook wel Jade Mountain genoemd, zoals jij op de top kunt zien. De berg en het omliggende gebied liggen in het Yushan National Park. Dat een populaire plek is voor wandelaars en bergbeklimmers.

De berg werd in het verleden vaak Mount Morrison genoemd naar W. Morrison. Hij deed onderzoek naar de berg in 1857 en de Engelssprekende expats en missionarissen vernoemden de berg naar hem. Inmiddels wordt de naam Yushan overal gebruikt.

Yehliu Geopark

Het wonderlijke Yehliu in Taiwan.

Yehliu vind ik een van de grootste verrassingen in Taiwan. Yehliu is een wonderlijke landtong aan de noordkust van Taiwan. Het gebied is een beschermd Geopark door de zogeheten aardpiramiden. Op deze 1.700 meter lange landtong staan talloze wonderlijke rotssculpturen die door weer en wind zijn gevormd. 

Kenmerkend voor de landtong zijn de aardpiramiden, die door een combinatie van zee- en winderosie zijn ontstaan en de meeste bizarre vormen hebben. 

Rondreis door Taiwan

Een rondreis door Taiwan is eenvoudig te doen. Het openbaar vervoer is zeer modern, met onder meer hoge snelheidstreinen. Je kunt diverse plekken met een gids bezoeken. Ook kun je met een groep een reis door het land maken en dit al in Nederland regelen.