Turks- en Caicoseilanden

Deze eilandengroep in de Cariben bestaat uit meer dan driehonderd eilanden

De Turks- en Caicoseilanden behoren niet tot de meest bekende eilanden van de Cariben. Juist daarom is een reis er naar toe een goed idee. De eilanden zijn nog opvallend groen.

De eilandengroep Turks- en Caicoseilanden ligt ten noorden van het eiland Hispaniola en ten zuidoosten van de Bahama’s. Het is een Overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. De eilanden bestaan grotendeels uit kalksteen. Er zijn veel mangrovebossen te vinden, terwijl de onderwaterwereld erg rijk is.

Deze eilandengroep lijkt het meest op een lange sliert met eilanden. Je kunt ze verdelen in twee delen. De Turkseilanden liggen het zuidoosten met het hoofdeiland Grand Turk en Salt Cay. In het noordwesten liggen de Caicoseilanden met als belangrijkste eilanden: South Caicos, East Caicos, Middle Caicos, North Caicos, Providenciales en West Caicos. East Caicos en West Caicos zijn onbewoond. 

Zwemmen met pijlstaartroggen

A stingray in the Turks and Caicos Islands.

De grootste attractie is Gibb’s Cay bij Grant Turk; een snorkel- en duikplek waar je pijlstaartroggen kunt ontmoeten. De dieren zijn opvallend tam en laten zich goed bekijken. Ook kun je vriendelijke verpleegsterhaaien tegen komen.

Ripsaw Music

Wie naar de eilanden afreist maakt al snel kennis met ‘Ripsaw Music’, een muziekgenre dat ontstaan is op de eilanden. De basis van deze muziek is een handzaag waar met een mes overheen wordt geschraapt. Je komt dit op talloze plaatsen op de eilanden tegen. En het klinkt exotisch, dus het past perfect.

Geschiedenis van de Turks- en Caicoseilanden

De eilanden hebben een roerige geschiedenis. Volgens de geschiedenisboeken was de eerste Europeaan die hier voet aan wal zette de Spaanse ‘veroveraar’ Juan Ponce de León in 1512. Na de ontdekking werden alle Taíno (de oorspronkelijke bewoners) van de eilanden gehaald door slavenhandelaren. 

De inmiddels ontvolkte eilanden werden eind zeventiende en begin achttiende eeuw gebruikt als uitvalsbasis van piraten. Waarvan overigens weinig terug te vinden is. Ooit waren de eilanden onderdeel van de kolonie Jamaica, totdat deze onafhankelijk werd.

Meer informatie: turksandcaicostourism.com