Bangladesh

Vruchtbaar land met een rijk verleden

Bangladesh staat niet echt bekend als toeristische bestemming. Maar avonturiers kunnen hier hun hart ophalen. Het land is feitelijk één grote moerasdelta. Met de beroemde Sundarbans als absolute publiekstrekker.

Het is één van de minst bezochte landen in Azië. Terwijl het land toch een paar unieke bezienswaardigheden heeft. Ik heb de belangrijkste tips verzameld in dit artikel, inclusief enkele excursies. Zodat je je rondreis door Bangladesh optimaal kunt voorbereiden.

De bekendste attractie van Bangladesh is de Sundarbans, dat bekend staat als de grootste rivierdelta van de wereld. Waar de bedreigde tijger nog voor komt. Het grootste deel ligt in Bangladesh, een derde ligt in India.

Bagerhat

Bagerhat in Bangladesh.

Het indrukwekkende Bagerhat wordt wel stad van moskeeën genoemd. De stad werd in de 15e eeuw gebouwd door Khan Jahan Ali. Je kunt Bagerhat eenvoudig bezoeken. Zorg dat je in ieder geval Sixty Dome Mosque ziet. Alsook de tombe van Khan Jahan Ali.

Bijzonder is dat in de eeuwen er na de stad werd vergeten. En kon de natuur het over nemen. Bagerhat staat dan ook te boek als Lost City. Je vindt het stadje in het zuidwesten van Bangladesh.

Cox’s Bazar

Het strand van Cox’s Bazar in Bangladesh.

Cox’s Bazar is het langste natuurlijke strand ter wereld. Geloof het of niet, maar het is 125 kilometer lang. Wat opvalt is dat de getijden hier minimaal zijn. Je kunt hier heerlijk wandelen door het zand. Waarbij je uitzicht hebt op de Golf van Bengalen. Het immense strand ligt ten zuiden van de stad Chittagong. Het meest populair is het plaatsje Cox’s Bazar zelf.

Boeddhistische ruïnes van Vihara bij Paharpur

De Boeddhistische ruïnes van Vihara bij Paharpur.

Somapura Vihara is een boeddhistisch klooster uit het einde van de 8e eeuw. Je kent de ruïnes van het klooster bezoeken. Wat vooral opvalt is de piramide in het midden. 

Het imposante gebouw is opgebouwd uit drie terrassen. De bakstenen muren zijn nog in goede staat. De duizenden terracotta tegels niet. Sinds 1985 is het klooster van Vihara bij Paharpur opgenomen op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Paharpur is een plaats in het noorden van Bangladesh.

Het landschap van Bangladesh

De kustlijn van Bangladesh is maar liefst 575 kilometer lang en loopt langs de Golf van Bengalen. In het land eindigen beroemde rivieren als de Ganges (lokale naam: Padma) en de Brahmaputra (lokale naam: Jamuna). 

Zij komen samen in de rivier de Meghna, daarnaast zijn er vele aftakkingen die ook hun weg naar de golf stromen. De rivieren nemen veel slib en mineralen mee naar Bangladesh, waardoor het land zeer vruchtbaar is. 

Maar het land is ook erg vatbaar voor zowel overstromingen als droogtes. Alleen het zuidoosten (langs de grens met Myanmar) zijn heuvels te vinden. De Keokradong is met 1.230 meter de hoogste ‘berg’.

Bangladesh heeft ook in de binnenlanden een rijke regenwoudfauna. Die onder andere leven in de bamboebossen in het noordoosten en moerassige mangroves in zuiden. 

Alle 1 Bucket List Tips voor Bangladesh