Waarom moet ik hier heen?

Bangladesh staat niet echt bekend als toeristische bestemming. Maar avonturiers kunnen hier hun hart ophalen. Het land is feitelijk één grote moerasdelta. Met de beroemde Sundarbans als absolute publiekstrekker.

De kustlijn van Bangladesh is maar liefst 575 kilometer lang en loopt langs de Golf van Bengalen. In het land eindigen beroemde rivieren als de Ganges (lokale naam: Padma) en de Brahmaputra (lokale naam: Jamuna).

Zij komen samen in de rivier de Meghna, daarnaast zijn er vele aftakkingen die ook hun weg naar de golf stromen. De rivieren nemen veel slib en mineralen mee naar Bangladesh, waardoor het land zeer vruchtbaar is.

Maar het is ook erg vatbaar voor zowel overstromingen als droogtes. Alleen het zuidoosten (langs de grens met Myanmar) zijn heuvels te vinden. De Keokradong is met 1.230 meter de hoogste ‘berg’.

De bekendste attractie van Bangladesh is de Sundarbans, dat bekend staat als de grootste rivierdelta van de wereld. Waar de bedreigde tijger nog voor komt. Het grootste deel ligt in Bangladesh, eenderde in India.

Bangladesh heeft ook in de binnenlanden een rijke regenwoudfauna. Die onder andere leven in de bamboebossen in het noordoosten en moerassige mangroves in zuiden.

Daarnaast zijn de historische moskeeënstad Bagerhat en ruïnes van de boeddhistische Vihara bij Paharpur bekend.

Ook de Chittagong-heuvels in de Sylhet Bibhag zijn bekend.

En Cox’s Bazar ten zuiden van de stad Chittagong is het langste natuurlijke strand ter wereld.