Myanmar

Land waar de tijd heeft stilgestaan

Myanmar of ook wel Birma, is nog niet zo heel lang geleden geopend voor toeristen. Mede daardoor kent het nog maar weinig invloeden van buitenaf. Al is dit wel aan het veranderen.

Westerse invloeden zijn in Myanmar nog weinig zichtbaar in het land en eeuwenoude tradities worden nog steeds gevolgd waardoor je nog het authentieke Azië kunt zien en voelen. 

Het lijkt daardoor of de tijd heeft stilgestaan; monniken in rode gewaden, goudkleurige tempels en ongerepte natuur. Om precies dezelfde reden moet je een reis naar Myanmar goed voorbereiden. 

Geld pinnen kan niet met een buitenlandse pas, internet en wifi zijn zeker niet overal beschikbaar en er is geen mobiel netwerk dus bellen met je mobiele telefoon kan gewoonweg niet. Geld wisselen kan alleen aan de grens en dan alleen nog maar met nieuwe dollars. Hou daar dus rekening mee voordat je Myanmar in reist. 

Kies voor een betrouwbare reispartner die goed op de hoogte is van de huidige situatie in Myanmar en plan je reis verantwoord. Zorg dat het geld wat je uitgeeft aan je reis ook terechtkomt bij de mensen die het daadwerkelijk nodig hebben. 

Is het al het bovenstaande waard? Ja, ja en nog eens ja! Ga vooral nu er nog weinig toeristen de weg naar Myanmar hebben gevonden om van al de onaangeroerde pracht te kunnen genieten. 

Inle Lake

Een beenroeier op Inle Lake in Myanmar.

Het Inle Lake is een beroemd meer in Myanmar. Het is vooral bekend van de zogeheten beenroeiers. Dit zijn vissers die op hun houten boot staan en met hun benen roeien. Zij leven in dorpen die op palen zijn gebouwd in het water. En je vindt hier drijvende boomgaarden. Een excursie naar Inle Lake is zeer de moeite waard. Je vindt Inle Lake zo’n 400 kilometer ten noorden van Rangoon.

Rondreis Myanmar

en rondreis door Myanmar is de beste manier om het land te ontdekken. Je kunt gaan backpacken en met het openbaar vervoer het land door reizen. Daarvoor moet je wel de tijd hebben. Maar je krijgt er wel het echte reisgevoel voor terug. 

Je kunt ook met een groep door Myanmar reizen. Je hebt dan een gids, met vervoer en alle accommodaties zijn dan vooraf geregeld. Het geeft geen zorgen, maar ook geen vrijheid.  

Ikzelf reis het liefst alleen met een lokale gids. Dit is duurder, maar wel intensiever. Waarbij je meer het gevoel hebt dat je contact hebt met de lokale bevolking. Ook geeft het mer vrijheid om op plekken te stoppen bijvoorbeeld. 

Alle 3 Bucket List Tips voor Myanmar